Husacie a kačacie...

... recepty sú práve teraz veľmi aktuálne, preto si skúste aj vy s femme pripraviť neobvyklé chute, ktoré určite obohatia váš zaužívaný jedálny lístok. Pridávame aj pár informácii o burčiaku, ktorý sa hodí k prvému receptu.

2509_2023

Husacie a kačacie hody

Hus s marhuľovou plnkou (8 porcií)

P o t r e b u j e t e: 1 hus (4-5kg),soľ, čierne korenie, 2 tvrdé pečivá, 150 g sušených marhúľ, 1/8 l koňaku (rumu), 2 ČL majoránky, 50 g bacon slanina, 2 vajcia, cca. 800 g ružičkového kelu, 40 g masla, muškátový oriešok

P o s t u p: Hus dobre umyte, osušte a potom nasoľte a nechajte cez noc v chladničke. Pred pečením ešte ju okoreňte z vnútra aj z vonku a rúru rozohrejte na 180°.Plnka: Marhule a pečivá nakrájajte na kocky, pokropte koňakom, potom k nim pridajte majorán, nakrájanú slaninu na kocky a vajcia. Celú plnku premiešajte, naplňte ňou hus a otvor zašite. Hus pečiete asi 3 ˝ až 4 hodiny a súčasne odoberáte vypečený tuk.Príloha: ružičkový kel varte vo vriacej vode asi 10 minút, potom nechajte odkvapkať. Rozpustené maslo nalejte na ružičkový kel, posoľte, okoreňte korením aj muškátovým orieškom a všetko premiešajte, podávajte spolu so zemiakovou knedľou. Ako nápoj môžete ponúknuť čerstvý burčiak,

Kačica s bylinkami (6 porcií)

P o t r e b u j e t e: 1 kačicu, mleté čierne korenie, soľ, kačaciu pečeň, pohárik koňaku, 1 menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, viazaničku saturejky, sušený rozmarín, petržlenovú vňať

P o s t u p: Kačaciu pečeň rozotrite a vmiešajte posekané bylinky, cibuľu, cesnak, osoľte a okoreňte, celú zmes premiešajte a vymažte s tým vnútro, dobre vyčistenej a nasolenej kačice. Takto ju nechajte aspoň 2 hodiny na chlade. Potom kačicu, okoreňte aj z vonku, podlejte vodou a pečte pomaly asi 3 hodiny. Ako prílohu podávajte varené zemiaky a ako nápoj zvoľte kvalitné červené víno.

Ako vzniká a kedy je najkvalitnejší burčiak na konzumáciu

Keby sme chceli zadefinovať o aký mok vlastne ide, môžeme povedať, že je to medziprodukt, ktorý smeruje k výrobe vína po uplynutí určitej doby kvasu. Burčiak je vínny mušt, ktorý kvasí a je to v podstate tekutina, ktorá vyteká z lisu.

V procese kvasenia vznikajú kvasinky, rozkladá sa cukor a glukóza, súčasne sa namiesto neho vytvára alkohol. Zaujímavosťou je, že najskôr vznikajú pri kvasení "zlé kvasinky", ktoré hynú pri koncentrácii 4 – 5% alkoholu.

Kedy je najkvalitnejší?

Najčastejšou otázkou je, kedy je burčiak najlahodnejší a ako to zistiť. Podľa odborníkov, je tento mok najchutnejší pri 6% alkoholu, ale ako to zistiť? Môžete to spoznať podľa toho, že v nápoji nesmie prevládať ani prílišná sladkosť, ktorá je znakom nedokvaseného cukru a ani nadmerná horkosť alkoholu. Pri horkosti už nič nepomôže, pretože proces kvasenia postúpil do ďalšieho štádia, keď sa vytvára víno. Čo sa týka sladkosti, postačí niekoľko dní počkať pokiaľ sa cukor dokvasí. Nezabúdajte, že kvalitný burčiak stále pracuje, sprievodným javom sú bublinky v pohári a pena. Burčiakom sa nazýva len mušt 2 až 3 dni starý, ktorý má cukor aj alkohol približne v rovnováhe.

Viete, že burčiak obsahuje...

... tiamin a jeden z vitamínov B
... kyselina nikotínová a nikotinamid, ktorý zabraňuje nervovým a kožným poruchám
... kyselina pantotenová, ktorá chráni sliznicu a zažívacie ústroje a pôsobí čistiaco na tráviace ústroje

Dobrú chuť!

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.