Tlakový hrniec oslavuje! Zaujímavosti s receptom.

Napísal Klára Márová 17. september 2023

Popredný svetový výrobca kuchynského riadu tento rok oslavuje významné jubileum - 70 rokov od uvedenia tlakového hrnca na trh. Tento prelomový vynález, ktorý má v našich domácnostiach aj obľúbené označenie „papiňák“, dodnes predstavuje zásadnú zmenu v príprave jedla.

Začali sme variť oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.

V súčasnej dobe značka TEFAL ponúka širokú škálu produktov, ktoré zjednodušujú každodennú prípravu jedál, a zároveň šetria čas a energiu. Od tlakových hrncov, cez panvice, hrnce klasické či chytré, až po kuchynské roboty a mixéry. Značka TEFAL je synonymum pre kvalitu a inováciu, opiera sa o vlastný dlhoročný výskum a vývoj, vďaka ktorým má dôveru spotrebiteľov po celom svete. 

tefal_kolaz23

Od pušného prachu k pare

Vznik Papinovho hrnca, ako to už u významných vynálezov býva, sa prihodil zhodou náhod. Denis Papin, francúzsky matematik a fyzik, sa neočakávane stretol s holandským vynálezcom Christiaanom Huygensom. Ten ho prizval k spolupráci na konštrukcii zariadenia, ktoré malo vháňať vodu do vodotryskov – zadanie šité na mieru ľúbezným versailleským záhradám. Papin zostrojil pumpu poháňanú strelným prachom, ale predstava neustálych, hoci malých explózií, nebola kolegom prijatá. Papin sa však nechcel vzdať, a tak premýšľal, čím strelný prach nahradiť. Na myseľ mu prišla sila pary a voilà, to fungovalo! Uvedomoval si však, že aj para má veľkú intenzitu, a tak bolo nutné ju korigovať. Po niekoľkých rokoch bádania vynašiel poistný ventil, ktorý bol v prípade potreby schopný prebytok pary vypustiť, čím aj nám ušetril veľa práce.

Dôsledné istenie

Papinových hrncov sa gazdiné v minulosti často báli. Neraz sa šírili mestom zvesti o nešťastných nehodách, keď jedlo namiesto na tanieri skončilo na strope. Vďaka bezpečnostnému ventilu nemusíme mať v kuchyni 21. storočia strach, ventil umožní hrncu upúšťať prebytočnú paru, a tým udrží tlak vo vnútri hrnca na takej úrovni, ktorú je jeho plášť schopný vydržať bez roztrhnutia. Tlakové hrnce však majú viac poistiek, o ktorých mnohí z nás nevedia! Jednou z nich je poistka tepelná. Ide o malú súčiastku, ktorá sa pri nebezpečnom zvýšení tlaku, a teda aj teploty, jednoducho roztaví a paru z hrnca tak vypustí. Moderným papiňákom ale ani toto nestačí, je v nich skrytý ešte ďalší drobný istič, ktorý skutočne nedopustí žiadnu haváriu – takzvaná poistka pretlaková, tú spoznáme podľa malého otvoru v pokrievke. U niektorých hrncov nájdeme však poistiek ešte viac. Tefal tlakový hrniec ich má v dnešnej dobe napríklad až päť.

História ... alebo za všetkým hľadaj ženu!

Ešte pred Denisom Papinom zostrojila prístroj fungujúci na rovnakom princípe žena, alchymistka Mária Židovka, a to podľa historikov už v 2. storočí nášho letopočtu v Afrike. Jej vynález bol známy pod názvom kerotakis. Rovnako ako v prípade pôvodného vynálezu papiňáka išlo o zariadenie na ohrev najrôznejších látok, vtedy ale iba na účely alchymistickej praxe. Mária zostrojila vzduchotesnú nádobu s medeným vekom, v ktorej by pri správnom spojení malo byť možné vytvoriť podtlak rovnako ako tlak naopak zvýšiť… Mária vtedy nemohla tušiť, že obdobný prístroj bude o pár stoviek storočí neskôr slúžiť na varenie, nie na výrobu zlata, ako svoj vynález pôvodne zamýšľala.

Inovácie nekončia!

Dnešná podoba tlakových hrncov sa za roky vývoja niekoľkokrát zmenila, ale princíp a účel zostal rovnaký. Tlakový hrniec ušetrí čas zhruba o polovicu, šetrí energiu a tým aj peniaze, ale hlavný dôvod obľúbenosti spočíva v zachovaní všetkých živín, vitamínov a ostatných dôležitých látok. Vďaka trojvrstvovému dnu sa teplo oveľa lepšie rozšíri v celom hrnci a voda sa rýchlejšie privedie do varu. V dokonale utesnenom prostredí, ktoré nedovoľuje pare unikať, vzniká vyšší tlak ako v okolí – a to aj takmer trojnásobný. Potraviny, ktoré do neho uzavrieme, sa teda nevaria pri 100 °C, ale dokonca až pri 130 °C, čo dobu nutnú na ich zmäknutie značne skracuje.

Ide o jednoduchý princíp, len prísť na to, že by to mohlo fungovať. A od toho sú tu vynálezcovia. Značka TEFAL sa neustále snaží prinášať svojim zákazníkom nové produkty a riešenia, ktoré zjednodušia ich každodenný život a prispejú k vytvoreniu skvelých zážitkov z jedla.

Hovädzí guláš podľa Ondřeja Slaninu


Doba prípravy 15 minút, doba varenia 50 minút,4 porcie

tefal_gulas23

Suroviny:

- 800 g hovädzej nožiny (kližky)
- 50 g sadla
- 300 g cibule
- 4 bobkové listy
- 1 lyžička celej rasce
- 1 ks chilli papričky
- 6 guličiek nového korenia
- 2 lyžice sladkej papriky
- 30 g paradajkového pretlaku
- 1 stredne veľký zemiak
- 8 strúčikov cesnaku
- soľ
- majorán
- korenie
- 1,5 l vody

Postup:

- Mäso nakrájame na veľké kocky, osolíme a premiešame v mise s paprikou. Cibuľu nakrájame najemno, vložíme do tlakového hrnca Tefal Clipso Minut Perfect.
- Urestujeme na masti dohneda spoločne s bobkovým listom, rascou a novým korením. Pridáme pretlak a urestujeme.
- Pridáme mäso, chilli papričku a opečieme. Zalejeme vodou a varíme 40 minút.
- Odklopíme, pridáme najemno nastrúhaný zemiak a dochutíme cesnakom rozotreným so soľou, čiernym korením a majoránom. Prevaríme ešte asi 10 minút.

 

Clipso Minut Perfect (P4620)

Pre rýchle a pritom zdravé varenie je dobrou voľbou tlakový hrniec. Pripravíte v ňom svoje obľúbené jedlá, ale ušetríte až polovicu času. A vitamínu C zachováte až o 80 percent viac! Hrniec sa ľahko otvára jednou rukou a je dokonale bezpečný vďaka piatim poistným funkciám. Je vyrobený vo Francúzsku z kvalitnej nerezovej ocele a dá sa s ním variť na všetkých sporákoch, vrátane indukcie.

  • Uvarí až dvakrát rýchlejšie.
  • Zachová až o 80% viac vitamínu C.
  • Jednoduchá a bezpečná manipulácia vďaka 5 poistným funkciám.
  • Automatická minútka pre vždy perfektné výsledky varenia.
  • Parný košík.

tefal_calipso__minut-duo23

Odporúčaná cena je 154€ (objem 6 litrov).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.