"Maďarské" zaváraniny doma pripravené

Rakúsko-uhorska kuchyňa je veľmi chutná a ovplyvnila aj slovenské recepty. Maďarská kuchyňa ponúka okrem chutných pikantných jedál aj množstvo vynikajúcich receptov na zaváranie ako napríklad nakladanú papriku, nakladané miešané uhorky a hrušky v pálenke.

freepik_cucumber_kitchen_923

Nakladaná paprika
Koncom leta dozrievajú tzv. jabĺčkové papriky svetložltej alebo červenej farby s mäsitou dužinou, ktoré sú ideálne na zaváranie...

P o t r e b u j e t e : 1 kg papriky, 2 čerstvé alebo sušené chilli papričky, 2 bobkové listy, biely vínny ocot, vodu, cukor, soľ; na koreninové vrecko potrebujete 2 lyžičky čierneho korenia, 1 lyžičku nového korenia a 2 bobkové listy.

P o s t u p :
1. Očistené papriky uložte spolu s chilli papričkami a bobkovým listom do sterilizovaných pohárov a naplňte ich vodou. Potom vodu zlejte, polovicu z nej vylejte a nahraďte ju octom.
2. Na každý liter nálevu pridajte po 2 lyžice cukru a soli. Vínny ocot, vodu, cukor, soľ a koreninové vrecko dajte do hrnca a uveďte do varu; potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 10 minút. Na chvíľu odstavte.
3. Horúcim nálevom zalejte papriky v pohároch a zaváraninu uzavrite. Zaváranú papriku môžete konzumovať už o dva týždne.

Nakladané miešané uhorky
Nakladané miešané uhorky možno konzumovať už o dva dni po naložení; sú osviežujúcou variáciou surových šalátov.

P o t r e b u j e t e :1/2 kg uhoriek nakrájaných na 1 cm hrubé kolieska, 2 lyžice soli, 375 g cibule nakrájanej na tenké kolieska, 275 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 4 nakrájané strúčiky cesnaku, 1 lyžičku čierneho korenia, 3 bobkové listy, 3/4 litra vody, 350 ml bieleho vínneho octu, 4 lyžice cukru.

P o s t u p :
1. Nakrájané uhorky dajte do sitka a posypte ich polovičným množstvom soli; premiešajte a 20 minút nechajte stáť.
2. Zmiešajte kolieska cibule s postrúhanou mrkvou, zmes zalejte horúcou vodou a nechajte odkvapkať.
3. Do sterilizovaného pohára uložte vrstvu nakrájaných uhoriek, na ňu položte zopár kúskov cesnaku, niekoľko zrniek čierneho korenia a bobkový list. Ďalšiu vrstvu urobte zo cibuľovo-mrkvovej zmesi. Ukladanie vrstiev opakujte až kým bude pohár plný (jednotlivé vrstvy nestláčajte).
4. Vodu, ocot, cukor a zvyšok soli dajte do hrnca, uveďte do varu a niekoľko minút varte na prudkom ohni. Potom do čista zozbierajte vytvorenú penu.
5. Horúci octový nálev nalejte do pohára a špajdľou odstráňte vzduchové bubliny. Po uzavretí môžete zaváraninu vložiť do chladničky a už o dva dni konzumovať.

Hrušky v pálenke
Lahodný likér s alkoholovými hruškami najlepšie oceníte v chladných a sychravých zimných dňoch... zohreje a pripomenie príjemné dni plné slnka.

P o t r e b u j e t e : 3 zrelé hrušky, 300 g zaváracieho alebo kryštálového cukru, 1 vanilkový struk, cca 1 liter pálenky.

P o s t u p :
1. Umyté hrušky osušte a na niekoľkých miestach ich špajdľou poprepichujte.
2. Poukladajte hrušky do sterilizovaného pohára, pridajte cukor, vanilku a zalejte pálenkou.
3. Pohár s hruškami uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste 4 mesiace. (V prvých dňoch pohárom občas potraste, aby sa cukor rozpustil.) Pálenku môžete nahradiť vodkou; ak chcete, aby bol likér sladší, pridajte pri príprave o 1/2 kg cukru naviac.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.