Zavárame zeleninu

Milovníci pestovania zeleniny a ovocia, sa už tešia na ich spracovanie od jari. Preto, patrí  aj u vás k rituálom babieho leta zaváranie? Vyskúšajte naše recepty: nakladaná cukina, opečená zelenina v oleji, tekvicove čatní.

freepik_060923

Nakladaná cukina

P o t r e b u j e t e : 5 mladých cukín, 3 malé biele kapusty, 3 malé karfioly, 250g cukrovej kukurice, 250g šalotky alebo mladej cibuľky, 100g soli, 1 a 1/2 litra koreneného alebo obyčajného octu.

P o s t u p : Cukíny nakrájajte na kúsky, kapusty rozdeľte na štyri časti, karfioly ponechajte v celosti a spolu s kukuricou dajte do veľkej sklenenej nádoby; potom zeleninu osoľte a dobre premiešajte. Misu prikryjete ľanovým obrúskom a nechajte 1-2 dni stáť. Po určenom čase z misy vylejte vzniknutú šťavu, zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte cca hodinu odkvapkať. Naložte zeleninu do sterilizovaných pohárov, zaťažte a zalejte octom. Toto "dielo" môžete konzumovať už o 5 týždňov.

Opečená zelenina v oleji

P o t r e b u j e t e : 500g malých baklažánov, 300g cukín, 3 lyžice soli, 4 citróny, 500g čerstvej červenej papriky, 300g cibule, hlavičku cesnaku, 600 ml olivového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky tymiánu.

Cukíny nakrájajte na kúsky, kapusty rozdeľte na štyri časti, karfioly ponechajte v celosti a spolu s kukuricou dajte do veľkej sklenenej nádoby; potom zeleninu osoľte a dobreNa polovice rozdelené baklažány a na kolieska nakrájanú cukínu dajte do veľkého sitka, pridajte 2 lyžice soli, premiešajte a nechajte cca hodinu stáť. Potom zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a do sucha vyutierajte. Nastrúhajte kôru z jedného citróna a z ostatných citrónov vytlačte šťavu. Kôru a šťavu dajte so zvyškom soli do veľkej sklenenej misy a miešajte, kým sa soľ rozpustí. Baklažány, cukínu, papriku, cibuľu a cesnak zmiešate s olejom a opečte na grile (asi 5 minút z každej strany), kým sa vytvoria pľuzgieriky. Opečenú zeleninu pridajte k citrónovej šťave, misku prikryte obrúskom a približne hodinu nechajte stáť. Potom zeleninu a pripravené bylinky naložte do sterilizovaného pohára. Zvyšok oleja zmiešajte s citrónovou šťavou (z marinády) a zohrejte na 80 stupňov Celzia. Horúcim nálevom zalejte zeleninu a pohár uzavrite. O 5 týždňov môžete konzumovať.

Tekvicové čatní

P o t r e b u j e t e : 1 kg tekvice bez jadierok, 2 lyžice soli, 2 cibule, 300g mrkvy, 100g ďumbiera, čerstvé chilli, 2 lyžice čiernych horčičných semien, 1 lyžicu mletej kurkumy, 750 ml jablčného octu, 250g cukru.

Cukíny nakrájajte na kúsky, kapusty rozdeľte na štyri časti, karfioly ponechajte v celosti a spolu s kukuricou dajte do veľkej sklenenej nádoby; potom zeleninu osoľte a dobreTekvicu nakrájajte na malé kocky, vložte do sitka, osoľte polovicou pripravenej soli a nechajte hodinu stáť. Potom tekvicu opláchnite, vysušte, dajte do zaváracieho hrnca a pridajte nakrájanú cibuľu, nakrájaný ďumbier, nakrájané chilli, nastrúhanú mrkvu a zvyšok surovín (okrem cukru a zostávajúcej soli). Zmes uveďte do varu a na miernom ohni varte 25 minút, kým suroviny zmäknú. Pridajte cukor, soľ, dobre premiešajte a ďalej nechajte variť na miernom ohni (cca 70 minút), až sa väčšina šťavy vyparí a zmes zhustne. Hotové čatní naložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Táto zaváranina sa hodí najmä k syrom.

Nabudúce "Maďarské" zaváraniny doma pripravené

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.