Pätoraké variácie na raňajky, desiatu a rýchlu večeru

Napísal Simona Klérková, femme 28. august 2023

Dovolenkové obdobie sa blíži ku koncu a nás od septembra zase čakajú povinnosti. Okrem úloh a zadaní v práci je to aj kolotoč domácich prác a varenia. Vtedy oceníte služby šikovného pomocníka, ktorý vám prípravu jedla uľahčí a aj päť dní po sebe vám ponúkne zo svojej pestrej palety pod zub niečo iné.

Multifunkčný sendvičovač 5 v 1 Orava ST-500 sa stane vaším esom v rukáve pri príprave chutných raňajok, obľúbenej desiaty i rýchlej večere, a to až na pätoro rôznych spôsobov. Má vo svojej výbave päť druhov vymeniteľných platní, na ktorých pre svojich blízkych hravo pripravíte klasické trojuholníkové toasty, sendviče v tvare lastúr, sladké vafle aj obľúbené donuty. Poslednými z pätice sú grilovacie platne, ktoré vám poslúžia ako mini gril na ugrilovanie menších kusov mäsa a zeleniny aj na zapečenie tortily, wrapu i panini. Platne sú proti pripečeniu vybavené špeciálnym nepriľnavým povrchom, dajú sa však umývať aj v umývačke riadu. Orava ST-500 môže byť váš za 49,90 eur.

orava_st-500

www.orava.eu

Z histórie donutiek...

Prvý písomný záznam slova "donut" sa objavil v publikácii Washington Irving z roku 1809 (História mesta New York). Na začiatku 20. storočia sa zaužívala aj skrátená forma slova  "donut". Dnes sa "doughnut" a "donut" používajú v anglickom jazyku zameniteľne.

Tradícia vysmážaného cesta - šišiek sa objavuje po celom svete v rôznych variáciách. Z tohto dôvodu sa nedá vystopovať ich presný pôvod. Jeden z prameňov spomína, že Holanďania robili olykoeks alebo "olejové koláče" už v polovici 19. storočia. Tieto koláče boli podobné našim šiškám, niekedy plnené ovocím, orechmi alebo inými výplňami, ktoré nevyžadovali varenie.

Keď sa holandskí prisťahovalci začali usadzovať v Spojených štátoch, pokračovali vo vytváraní svojich olykoekov, kde boli ovplyvnení inými kultúrami, ktoré sa neskôr premenovali na to, čo dnes nazývame donutky.

V roku 1920 založil ruský imigrant Adolph Levitt prvý automatizovaný stroj na výrobu donutiek u nás známych aj pod názvom šišky. Futuristický automatizovaný proces vytvárania šišiek bol predstavený na svetovom veľtrhu v roku 1934 v Chicagu. Veľtrh propagoval šišky ako "potravinový hit Century Of Progress" a stal sa okamžitým hitom po celej krajine. 

domutky_inka_23

MINI DONUTKY

Na cesto potrebujeme:

√ 160 g celozrnnej múky
√ 150 g pšeničnej múky
√ 180 g trstinového cukru
√ 2 lyžičky prášku do pečiva
√ 1 lyžičku soli
√ ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
√ ½ čajovej lyžičky kardamómu
√ 2 veľké vajíčka
√ 250 ml mlieka
√ 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
√ 3 lyžičky masla

Na polevu potrebujeme:

√ 100 g práškového cukru
√ 6 lyžičiek cereálnej zmesi INKA
√100 ml mlieka 

POSTUP

Všetky suché ingrediencie premiešame v miske. Pridáme vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a roztopené maslo. Všetko spolu mixujeme asi 7 minút. Cesto vlejeme do špeciálnej formy na donuty. Forma musí byť dobre vymastená maslom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 15 minút.

Zatiaľ čo sa donuty pečú, pripravíme si polevu. Cereálnu zmes INKA rozpustíme v 100 ml teplého mlieka. Pridáme cukor a premiešame. Mala by nám vzniknúť dobrá polevová konzistencia. Ak je príliš riedka, pridáme viac cukru. Po vybratí donutov z rúry ich necháme vychladnúť a polejeme pripravenou polevou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.