Chutné bryndzové recepty

Koncom 19. storočia zaviedol zvolenčan Teodor Való výrobu nového druhu bryndze a podľa jeho receptúry sa bryndza vyrába dodnes. Chutný mäkký ovčí syr, ktorý voláme bryndza, môžeme použiť (ako je všeobecne známe) nielen k príprave slovenských halušiek. Existuje celý rad ďalších jedál.

freepik_milk_soup_23

Bryndzová polievka

P o t r e b u j e m e :  vývar z ošúpaných zemiakov,100 g bryndze, 20 g masla,200 ml mlieka, 60 g rezancov, soľ, mletá červená paprika, kôpor

P o s t u p : Bryndzu zmiešame s maslom, paprikou, mliekom, potom prilejeme vodu z uvarených zemiakov, osolíme a necháme prejsť varom. Nakoniec pridáme do polievky rezance (osobitne uvarené a scedené) a dochutíme posekaným kôprom.

Bryndzové guľky

P o t r e b u j e m e :200 g masla, soľ, 2 vajcia, 100 g bryndze, pažítka, 100 g hrubej krupice, 200 g strúhanky, 2 žemle.

P o s t u p : V miske vymiešame maslo so soľou a vajciami, pridáme bryndzu, posekanú pažítku, pokrájané žemle, krupicu, strúhanku, všetko dobre spracujeme a necháme 1/2 hodiny stáť. Potom urobíme z cesta guľky, obalíme ich v múke a varíme v osolenej vode asi 5 - 7 minút. Hotové polejeme rozpusteným maslom alebo opraženou slaninou a posypeme pažítkou.

Bryndzová torta

P o t r e b u j e m e : 4 - 5 ks hrubších palaciniek
Plnka: cca. 2 cibule (udusit), 250 g bryndze, 2 trojuholníkove mäkké syry, 2 lyžice smotany, v troche mlieka rozmiešať 2 lyžičky solamylu (plnku dobre vymiešať), strúhany syr (eidam).
Zálievka: cca. 1 dcl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička solamylu, postrúhany syr.

P o s t u p : Do vymastenej tortovej formy postupne poukladáme palacinky, bryndzovú plnku, postrúhaný syr. Ukončíme palacinkou, na ktorú vylejeme v mlieku rozmiešané vajce, postrúhaný syr, solamyl. Podľa vôle je možné ochutiť jemne rôznymi bylinkami, prípadne inými korenimani. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút prikryté, potom cca. 10 minút odokryté. Ako obmenu je možné použiť aj špenátovu plnku s cesnakom a solamylom.

Krumpľovník

P o t r e b u j e m e :  500 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, 3 vajcia, 100 ml oleja, 1 balíček prášku do pečiva, soľ, 200 ml mlieka, 40 g droždia, 100g údenej slaniny.
Plnka: 500 g zemiakov,150 g bryndze, mleté čierne korenie, 50 g Ramy

P o s t u p : Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva s trochou soli. Pridáme kvások pripravený vo vlažnom mlieku a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho vykysnúť, potom ho rozdelíme na tri bochníky.Zemiaky ošúpeme, uvaríme v slanej vode, scedíme a roztlačíme. Pridáme Ramu, bryndzu, korenie a dobre premiešame. Dáme na chvíľu do chladu.Bochníky rozvaľkáme na 1 cm, rozotrieme na ne plnku. Natreté cesto preložíme na polovicu. Dáme na vymastený plech, rukou roztlačíme a natrieme výpekom zo slaniny. Pokiaľ sa krumľovníky neupečú ešte niekoľkokrát cesto takto potierame.

Bryndzová fučka

 o t r e b u j e m e : 150 g bryndze, 100 g jemnej salámy, 3 plátky slaniny, 1/4 póru, 500 g zemiakov, 2 lyžice masla, 100 ml mlieka, štipku bieleho korenia, soľ.

P o s t u p : Do klasickej zemiakovej kaše pridáme bryndzu podľa chuti, štipku bieleho korenia, nasekáme jemnú salámu a posypeme pórom, mierne osmaženým na slaninke.

Pečené zemiaky so syrom alebo s bryndzou

P o t r e b u j e m e : 1200 g zemiakov, 2 lyžice taveného alebo postrúhaného syra alebo bryndze, maslo, soľ, petržlenová vňať alebo na bryndzu kôpor.

P o s t u p : Očistené zemiaky opláchneme v tečúcej vode a pokrájame na plátky. Pekáč alebo ohňovzdornú misu dobre potrieme maslom, vložíme polovicu pokrájaných zemiakov, trochu osolíme (syr a bryndza sú už slané), posypeme postrúhaným syrom, alebo rozložíme kúsky bryndze, prikryjeme vrstvou zemiakov a navrch znova dáme syr alebo kúsky bryndze. Maslo rozložíme na zemiaky, trochu podlejeme a asi 45 minút pečieme do červena. Na tanieri posypeme zemiaky vňaťami petržlenu alebo kôpru. Pečené zemiaky so syrom podávame so zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.