Kvalitné mlieko nie je len peknou spomienkou na minulosť

Mlieko bolo pre nich základným zdrojom obživy pre celú rodinu. Pili ho len tak od smädu alebo z neho vyrábali domáce maslo, smotanu či tvaroh. Kvalitné mliečne potraviny však nie sú len peknou spomienkou na časy, keď mala každá domácnosť vlastnú kravu. Prinášame aj chutné recepty.

freepik_milk_23

Mlieko dnes rozdeľuje ľudí na niekoľko táborov. Mnohí ho odmietajú s argumentom, že už nie je také chutné a zdravé, ako v minulosti, iní ho považujú za nevhodnú potravinu pre človeka a ďalšia skupina si ho zase nemôže dopriať kvôli intolerancii. Stále však prevládajú tí, pre ktorých je mlieko a výrobky z neho základom stravovania. Presne tak, ako kedysi. Kedy a prečo sa však mlieko stalo takou nenahraditeľnou potravinou v našich jedálničkoch? „Hovädzí dobytok chovali na našom území už Slovania v 6. a 7. storočí. Chov kráv bol obľúbený a v malej miere prežil v rodinách na slovenskom vidieku dodnes. Vtedy sa vravievalo, že z kravy je storaký úžitok. Využívala sa na zapriahanie do pluhu pri jarnej orbe a slúžila ako ťahúň pri zvážaní sena z lúk. Dojila sa dvakrát denne a z jej mlieka sa následne vyrábalo maslo, smotana aj tvaroh. Samotné mlieko sa pilo aj od smädu, pričom v letnom období ľudia uprednostňovali kyslé mlieko. Zdrojom obživy pre celú rodinu tak bolo počas celého roka,“ priblížila dávne časy etnologička Katarína Nádaská.

Zaujímavým faktom je, že alergie, intolerancie a tráviace ťažkosti spojené s mliekom neboli v minulosti také časté. Počas prvej polovice 20. storočia a skôr bola intolerancia na mlieko neznámym problémom. „Alergie na kravské mlieko neboli kedysi také rozšírené ako dnes. Vyplývalo to z malého prípadne žiadneho znečistenia prírodného prostredia a kvality mlieka. Dokonca, ak matka pri pôrode zomrela, dieťa bolo automaticky živené kravským mliekom. V prípade, že mu nechutilo alebo mu spôsobovalo diskomfort, ponúkli mu kozie.“ objasnila situáciu v minulosti etnologička Nádaská. 

Ľudia, ktorých trápi intolerancia na laktózu, majú v súčasnosti viacero možností. Môžu si zvoliť rastlinné alternatívy vyrobené zo sóje, obilnín či orechov, alebo mliečne výrobky bez laktózy. Avšak tí, ktorí zo svojho jedálnička úplne vylúčia mliečne výrobky, prídu o takmer dokonale nutrične vyváženú potravinu plnú prospešných látok pre ľudské zdravie. Ak teda nemusíte mliečne výrobky zo svojej stravy vyradiť, určite sa im nevyhýbajte a doprajte si ich pokojne každý deň. Vždy si však vyberajte tie najkvalitnejšie. V Lidli nájdete napríklad mliečne produkty privátnej značky Pilos či českej značky Bohemilk. Začali sa vám zbiehať slinky na pohár mlieka? Na výber máte lahodné plnotučné, o niečo ľahšie polotučné aj pre naše črevá prospešné acidofilné či kefírové.

Pilos, Polotučné mlieko, Lidl, 0,95 €. Pilos, Acidofilné mlieko, Lidl, 1,39 €. Pilos, Kefírové mlieko, Lidl, 1,19 €. Pilos, Plnotučné mlieko, Lidl, 1,09 . Bohemilk, Plnotučné mlieko v skle, Lidl, 1,19 €.

Nechajte sa inšpirovať mliečnými receptami z Kuchyne Lidla

Mliečna ryža s kokosom od Adriany Polákovej
50 minút, 4 porcie

Potrebujete:

- 1 hrnček guľatozrnnej ryže Golden Sun
- 250 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice kryštálového cukru Castello
- 1 vanilínový cukor Castello
- 5 plátkov pomarančovej kôry
- štipka soli Castello
- 1 plechovka kokosového mlieka light Vitasia
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu Atco
- kokosový orech na servírovanie

Postup:

Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti). Neumytú ryžu varíme v mlieku spolu s kryštálovým a vanilínovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia (približne 30-40 minút). Ak sa mlieko príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela. Keď už je mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame. Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie). Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.

Servírovanie
Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.

Banánový koktail
10 minút, 4 porcie

lidl_banan_koktejl

Potrebujete:

- 300 ml mlieka Pilos
- 2 banány
- 1 lyžica vanilínového cukru
- 1 limetka
- 120 g vanilkovej zmrzliny Ballino

Postup: Mlieko, banány a vanilínový cukor rozmixujeme dohladka. Na záver ochutíme pár kvapkami limetkovej šťavy.

Servírovanie
Banánový koktail podávame s 2 kopčekmi vanilkovej zmrzliny. Dozdobiť ho môžeme plátkami jahody, lístkami mäty alebo medovky.

Zdroj foto: Freepik, Lidl

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.