Kráska z Hané: Rustikálna kuchyňa

Napísal ASKO – NÁBYTOK 27. marec 2024

Na Malej Hane sa v nádhernej krajine ukrýva obec Cetkovice, kde býva pani Hrazdirová v dome, ktorý zdedila po milovanej babičke. Dom prešiel zásadnou stavebnou rekonštrukciou aj dispozičnými zmenami. 

1_hana_asko

Hlavná obytná miestnosť, kde bol kedysi ustajnený dobytok, získala francúzske okno a terasu s výhľadom do záhrady. Kuchyňa pani Hrazdirovej pôsobí rovnako ako ona sama – vyžaruje teplo, pokoj a akoby sa neustále usmievala. Nazrite s nami do jej nového kráľovstva, ktoré si nechala navrhnúť v brnenskom kuchynskom štúdiu ASKO - NÁBYTOK.

Na začiatku bolo svetlo

„Popravde povedané, na začiatku bolo svetlo,“ parafrázuje pani domu prvú vetu zo Starého zákona. Originálne svietidlo nad jedálenským stolom je kombináciou rustikálneho a moderného nadčasového dizajnu. „Potom sme vybrali podlahu. Dlažba s dekórom dreva dala základ hrejivému dizajnu a je úžasne praktická,“ hovorí pani Vlaďka s hrnčekom kávy v ruke, opretá o sálajúcu kachľovú pec, ďalšiu prekrásnu dominantu svetlej kuchyne. Tá je úplne nová, jej štýl a farba ale definitívne určili finálny vzhľad kuchynskej linky.

Vyhral nestarnúci rustikálny štýl

„V našom dome už jedna kuchyňa je, v prístavbe. A sme s ňou celkom spokojní. Preto sme aj pre novú išli v rámci víkendovej predajnej akcie tam, kam na prvýkrát mieri väčšina ľudí,“ naznačuje s úsmevom pani Vlaďka a pokračuje v opise kuchynskej misie: „Lenže tentoraz sme nenašli to, čo sme hľadali. Tak sme rovno zamierili do ASKO - NÁBYTOK v Brne. Boli sme dokonale pripravení. Mali sme so sebou zameranie aj dlažbu kvôli výberu pracovnej dosky.“ Pani Vlaďka aj jej partner okamžite ocenili variabilitu a výber rôznych šírok skriniek a zásuviek. Pôvodnú úvahu o dekore v dvoch farbách vystriedala jasná voľba modelu Castello z radu Top Line v odtieni vanilky. „Je to náš najpredávanejší model kuchyne a je už 25 rokov populárny nielen vďaka vysokej kvalite materiálov a spracovania, ale aj pre nestarnúci rustikálny štýl, ktorý evokuje atmosféru vidieka bez toho, aby pôsobil nemoderne,“ predstavuje model Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK.

Najkrajší darček

Návrh pani Vlaďku s partnerom úplne nadchol. „Na nič sme nečakali a kuchyňu, do ktorej sme sa zamilovali naozaj na prvý pohľad, sme obratom objednali. Nič lepšie sme si do nášho domu jednoducho nedokázali predstaviť,“ hovorí pani Vlaďka a dodáva: „Jedna vec nás ale zaskočila, miesto za deväť týždňov bola kuchyňa vyrobená už za sedem a na to sme neboli pripravení.“ Po dokončení rekonštrukcie prebiehala samotná montáž iba dva dni vrátane závozu. V súvislosti s montážou nedá majiteľka dopustiť na pána Havlíčka, ktorý na mieste navrhol výmenu líšt za vhodnejšie a tiež obklad okolo trámu. „Kuchyňa bola pre celú našu rodinu vlastne najkrajším vianočným darčekom. Prvým jedlom, ktoré som uvarila, bolo klasické štedrovečerné menu,“ uzatvára pani Vlaďka a dopĺňa podstatnú informáciu: „Táto velkorysá a naozaj nádherná kuchyňa nás vyšla na 360 tis. Kč. To je veľmi dobrá cena za kvalitu a našu spokojnosť.“

Nadčasová a moderná zároveň

2_hana_asko

Kuchyňa Castello z radu Top Line je jednou z najpredávanejších kuchýň v sortimente ASKO - NÁBYTOK a nie je sa čomu diviť. Vidiecky vzhľad s profilovanými rámovými dverami vo farbe vanilky prinesie neopakovateľné kúzlo a domácku útulnosť do každého bytu či domu. Špeciálna aplikácia farby na dvierka zaisťuje jemnú rustikálnu patinu pripomínajúcu stredomorské domácnosti. V domove pani Vlaďky bol odtieň vanilky jasnou voľbou, pretože perfektne ladil s veľkou kachľovou pecou.

Teplo domova

3_hana_asko

Kto má doma kachľové pece? Ešte v 19. storočí by ste určite našli mnoho takýchto domácností. Dnes už je to skôr výnimka, ktorá ale dokáže priniesť do domu nielen teplo, ale aj útulnosť a pocit domova. V bývaní pani Hrazdirovej boli dominantou miesnosti, v ktorých sa mala nachádzať kuchyňa aj jedáleň. Preto padla voľba na kuchyňu Castello, ktorá spĺňa moderné štandardy a pri-spôsobí sa akémukoľvek priestoru, ale zároveň pôsobí vďaka profilovaniu dvierok a ozdobným rámom nadčasovo a rustikálne.

Retro spotrebiče s modernými funkciami

4_hana_asko

Do takej kuchyne sa príliš nehodia spotrebiče v modernom nerezovom dizajne, takže pri plánovaní kuchyne pani Vlaďky bolo jasné, že bude potrebné vybrať spotrebič so všetkými modernými funkciami a technológiami s retro vzhľadom. Spotrebiče Teka s mosadznými detailmi sa k vanilkovým dvierkam skvele hodia a výborne podčiarknu celkový rustikálny vzhľad kuchyne.

Na detailoch záleží

5_hana_asko

Kuchyňa by mala byť predovšetkým vysoko funkčná a ergonomická, ale aj zdanlivo nepodstatné detaily môžu dotvoriť celkový dojem a pocit z danej miestnosti. Pár drobných dekorácií pekne doplnilo útulnosť celej kuchyne a jedálenskej časti tak, že v nej celá rodina trávi veľa spoločného času.

Zdroj foto: ASKO - NÁBYTOK

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.