Šetríme spotrebičmi v kuchyni

Finančná kríza nás núti zamýšľať sa nad úsporou v domácnosti, ponúkame niekoľko overených spôsobov. Správne "kuchynské návyky" a moderné spotrebiče umožnia usporiť značné množstvo energie. Vyskúšajte to, výsledok vás určite milo prekvapí.

uspora_energie21

Ako variť s maximálnou úsporou energie ?

- Používajte nádoby s dokonale plochým dnom a správne priliehajúcimi pokrievkami.
- Počas varenia nádoby prikrývajte.
- Uprednostňujte tie hrnce a panvice, ktorých veľkosť zodpovedá veľkosti varnej plochy.
- Varnú plochu vypnite po primeranej dobe a na dovarenie využite "dobehové" teplo
- Pri varení a dusení používajte primerané množstvo vody.
- Pri príprave menšieho množstva jedla nepoužívajte príliš veľké nádoby.
- Na prípravu jedla, ktoré treba dlho variť, použite tlakový hrniec.
- Na prevarenie vody používajte varnú kanvicu.

Tip: Tie sa ale vyfarbili!

Obľúbená antikorová varná kanvica Orava VK-3717 sa dočkala nového farebného šatu. A to hneď v štyroch farbách – k pôvodnej striebornej pribudla atraktívna medená, klasická biela, pastelová krémová a metalická tmavosivá farba. Pomocníčka na prevarenie vody na kávu i čaj tak zapadne do každého zariaďovacieho štýlu a v prípade medeného outfitu bude farebnou dominantou vašej kuchyne. S príkonom 2 000 W prevarí veľmi rýchlo až 1,7 litra vody, čo je dosť naraz aj pre celú rodinu. Je chránená pred ohrevom bez vody a vďaka vysokokvalitnému vyhotoveniu z ušľachtilej nerezovej ocele vám bude verne slúžiť celé roky.

vk_3717

Môže byť vaša za 39,90 €. www.orava.eu

Energetické štítky

Európska komisia a členské štáty únie sa preto rozhodli zaviesť od 1. marca 2021 štítky s novými triedami energetickej účinnosti od A po G chladničky, mrazničky, chladničky na víno, tiež práčky a práčky so sušičkou, umývačky riadu, televízory a elektronické displeje. Preto pri nákupe nových výrobkov v obchodoch venujte pozornosť energetickému štítku a v reklamných a marketingových materiáloch si všímajte šípky označujúce triedu energetickej účinnosti daného modelu.

Z hľadiska úspory je výhodné vlastniť umývačku riadu

Mnohé moderné umývačky sú vybavené senzormi, ktoré počas umývania kontrolujú, ako veľmi je odtekajúca voda znečistená. Podľa týchto údajov si umývačka prispôsobuje množstvo detergentov na umývanie, množstvo a teplotu pritekajúcej vody, čím sa dosahuje maximálna efektivita. Pri ručnom mytí riadu je spotreba cca. 50 litrov teplej vody, pri umývačke riadu stačí 10 litrov vody a 1,1 kWh energie. Nižšia spotreba vody a ďalšie technické vymoženosti umožňujú moderným umývačkám riadu pri umývaní ušetriť 35 až 60 % elektriny.

Úspora energie v spojení s chladničkou vyžaduje, že dvierka chladničky sa budú otvárať iba na krátku dobu; do chladničky sa nebudú vkladať teplé potraviny; chladnička sa bude pravidelne odmrazovať a nebude sa nastavovať na príliš nízku teplotu.  V chladničke udržujte stálu teplotu 5 °C. Zakaždým, keď znížite teplotu v chladničke o 1 °C, spotreba energie stúpne o 5 %. Uprednostnite chladničku s presnejším digitálnym termostatom.  Pri kombinovanej chladničke s mrazničkou, zvoľte model so samostatnými termostatmi pre každé oddelenie, aby ste mohli nezávisle nastaviť vhodnú teplotu. Ak skladujete v chladničke veľa ovocia a zeleniny, mali by ste zvoliť model s oddelením vhodným pre čerstvé potraviny. Teplota v ňom môže byť až 8 °C, a tak sa spotrebováva menej energie. Pristupujte s rozumom, v ktorých priestoroch chladničky budete skladovať konkrétne druhy potravín. Teplota v chladničke je najnižšia v spodnej a zadnej časti, zatiaľ čo vpredu a v priehradkách na dverách je vyššia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.