Ako podávať víno

To, ako správne degustovať víno, každý z nás aspoň teoreticky ovláda. Základne informácie sa môžu zhrnúť do niekoľkých krokov: teplota a čas podávania, správne zvolený typ vínového pohára, uskladnenie a prípadne, keď sa podáva k jedlu aj správne zvolený druh vína.

freepik_glasses_drink_24

Správne zvolený pohár je jeden z prvých krokov k úspechu ochutnávania kvalitného vína.
Načo sa často zabúda je, že pred nalievaním by sa víno malo ustáliť, aby všetky vône a chute boli presvedčivé. Ak si chcete vychutnať víno, zvoľte aj správny typ pohára, ktorý má byť z tenkostenného a číreho skla, na tenkej a vysokej stopke. Pohár sa drží za stopku, v prípade ak máte zvyk ho držať za kalich, zbytočne víno zohrievate.

Vzhľadom nato, že biele víno sa podáva chladnejšie, kalich pohára je menší. Rúžové a suché vína sa podávajú s mierne rozšíreným horným okrajom pohára, aby sa na jazyku rozvinula jemná chuť. Pri červenom víne sa podáva širší pohár s baňatým kalichom a väčším objemom, aby sa dobre rozvinul buket. Ten kto uprednostňuje červené vína, si pre lepšie vychutnanie môže zadovážiť karafu, v ktorej sa víno lepšie predýcha a otvorí. Sekty sa podávajú vo vysokých úzkych alebo širokých pohároch. Vína sa nalievajú do jednej tretiny, aby sa dalo s vínom jemne zatočiť aby sa uvoľnili všetky aromatické látky.

Teplota zohráva veľmi dôležitú úlohu pri degustácii vína. Biele vína uchovávajte v chladničke, červené v najchladnejšie časti bytu, kde je približne 17 až 18 stupňov. Pre zistenie teploty existujú špeciálne teplomery, ktoré sa prikladajú na fľašu.

- pre biele víno je najvhodnejšia teplota na podávanie 8 až 10 stupňov
bežné červené vína sa podávajú pri teplote okolo 17 stupňov
staršie a plnšie červené vína okolo 18 až 19 stupňov
ľahké a mladé červené vína by mali mať 13 až 15 stupňov
sekty sa podávajú dobre vychladené a ich optimálna teplota je 6 až 8 stupňov

V prípade, ak sa fľaša nedopije pri otvorení, je potrebné ju dať do chladničky. Napriek tomu aj v chlade, po určitom čase začnú prebiehať oxidačné účinky, ktoré víno znehodnocujú. Jedna z možností je uzavrieť fľašu vákuovou pumpou, víno sa uzavrie priloženou zátkou, pumpička odsaje vzduch a víno je načas ochránené.

TIP: Kvalitné poháre vyrobené na Slovensku si môže vďaka Lidlu dopriať každý

Spoločnosť RONA sa vďaka svojej produkcii a kvalite radí medzi svetových lídrov v spracovaní skla nielen pre bežnú spotrebu, ale aj pre pokrytie servisu v hoteloch, reštauráciách či leteckých a lodných spoločnostiach. Zloženie ich skla neobsahuje olovo ani toxíny či znečisťujúce prísady. Vzhľadom na to, že Lidl dbá na kroky priateľské k životnému prostrediu a najmä zdravie spotrebiteľov, spolupráca v rámci lojalitného programu s RONOU bola jasná a správna voľba.

Aj preto v ktorejkoľvek zo 164 predajní Lidla na Slovensku zákazníci začiatkom marca nájdu tieto prémiové poháre. Stačí, ak nazbierajú 5 nálepiek a rozhodnú sa pre 1 zo 6 sád. Nálepky obdržia za každých 25 eur svojho nákupu. Prípadne sú pre nich dostupné aj bez nálepiek – v plnej sume.

V predajniach Lidla budú k dispozícii malé i veľké poháre na nápoje, destiláty, pivo a v neposlednom rade aj na obľúbené červené či biele víno. Značku, ktorej produkty možno nájsť v Buckinghamskom paláci i v Bielom dome, teraz môže mať naozaj každý. Výhodné tiež je, že sady sú vhodné do umývačky riadu, uchovajú si dlhotrvajúci lesk, sú odolné voči poškriabaniu a tiež nárazom.

*ponuka platí od 4.3.2024 až do vypredania zásob

Rona, Poháre na biele víno, Lidl, 5,99 € (+5 nálepiek)
Rona, Poháre na červené víno, Lidl, 5,99 € (+5 nálepiek)
Rona, Poháre na destiláty, Lidl, 4,99 € (+5 nálepiek)
Rona, Malé/veľké poháre na nápoje, Lidl, 4,99 € (+5 nálepiek)

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.