10 prekvapujúcich zaujímavostí o grilovaní: : Tipnite si, z čoho bol vyrobený prvý gril!

Prečítajte si málo známe fakty o griloch a grilovaní a okoreňte nimi vašu ďalšiu grilovačku. Veď len málokto tuší, ako vôbec vznikol prvý gril, či aký je rekord v počte ugrilovaných steakov za hodinu.

1_weber_723

Predchodca tohto moderného grilu na drevené uhlie mu bol celkom podobný. Foto: Weber

Od jari až do neskorej jesene sa bežne oddáva grilovaniu šestina z nás a dokonca až tretina ľudí si túto aktivitu vychutnáva aspoň príležitostne. Pre niekoho je grilovačka opekanie klobások na drevenom uhlí, pre iného zas sofistikovaná príprava celého menu od predjedla až po dezert, začínajúca sa raňajkami a končiaca večerou. Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, alebo ste niekde medzi nimi, tieto zaujímavosti o grilovaní dozaista rozšíria vaše obzory.

2_weber_723

S malými grilmi ako je Weber Lumin nie je ani grilovačka na balkóne či terase žiaden problém. Foto: Weber

1. Najstarší dôkaz o grilovaní pochádza z obdobia pred 300- až 400-tisíc rokmi. Ľudia už v dobe kamennej používali ohniská na grilovanie mäsa a rýb.

2. Grilovanie sa považuje za zdravší spôsob prípravy jedla, najmä ak grilujete na elektrickom alebo plynovom grile. Pri grilovaní tuk z mäsa odkvapkáva, čo znižuje jeho objem v pokrme.

3. Najväčší ugrilovaný hamburger vážil 913,54 kg a mal priemer 3,28 metra a zrodil sa v americkom Richmonde.

3_weber_723

Ktorý by ste si vybrali? Ťažko sa rozhodnúť, však? Foto: Weber

4. Rekord v počte ugrilovaných steakov za hodinu drží juhoafričan Jan Braai, ktorý počas 60 minút pripravil až 256 steakov.

4_weber_723

Dobre ugrilovanému steaku sa v obľube len tak ľahko nič nevyrovná. Foto: Weber

5.Z Talianska zas pochádza rekord v počte ugrilovaných klobás za 3 minúty. Istému grilmajstrovi sa za tento čas podarilo pripraviť až 180 klobás.

6. Najväčší ugrilovaný sendvič si mohli v Turecku konzumenti vychutnať v dĺžke 1,35 km.

5_weber_723

Dnes už na griloch Weber pripravíte celé menu naraz. Foto: Weber

7. Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že grilovanie pomáha znížiť stres a prispieva k lepšiemu duševnému zdraviu.

8. Prvý záhradný gril vyrobil zakladateľ firmy Weber, George Stephen, z lodnej bójky pri rodinnom plachtení. Bójku rozdelil na dve časti, k spodnej pridal nohy a vrchnú použil ako poklop.

6_weber_723

Originálny gril Weber z roku 1950. Foto: Weber 

9. Už dávno neplatí, že na griloch sa iba griluje mäso. Moderné grily, napríklad Weber, vám pripravia pizzu aj koláčiky, jedlo na pare či údeniny a vďaka smart aplikácii to zvládnu aj bez toho, aby ste pri nich stáli a sledovali priebeh grilovania. Vy sa teda pokojne môžete venovať rodinke alebo hosťom – stačí občasný pohľad na mobil namiesto otvárania poklopu, ktoré sa pri grilovaní neodporúča. Mimochodom, aplikácia ponúka aj pravidelne aktualizované rady, triky a recepty.

10. Najobľúbenejšia značka grilov je Weber. Na trhu je už 70 rokov a jeho produkty vydržia 3 – 4-krát dlhšie, než iné grily.

EXTRA TIP: Plynové grily Weber Genesis sú považované za Mercedes medzi grilmi. Na vrchol vo svojej kategórii sa zaradili vďaka kvalitným odolným materiálom, dlhoročnému vývoju dizajnu a funkčnosti a tiež mnohým praktickým vychytávkam, doplneným o široké príslušenstvo. Vyskúšajte ich!

7_weber_723

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.