Zlá povesť

Nikto nevidí seba takého, akým naozaj je. Niekto sa preceňuje, iný podceňuje a niekomu jednoducho chýba výchova, vkus a sebareflexia. Nedostatok sebareflexie a rozmanité zlozvyky sa, podľa niektorých odborníkov, prejavujú najvypuklejšie v práci.

ohovaranie_0419

Nielen preto, že v nej človek trávi veľa času, ale aj preto, že v nej má hneď niekoľko pozícií súčasne. Môže byť šéfom a zároveň podriadeným, môže byť mladším a zároveň starším kolegom, môže byť úspešný a krátko nato presne naopak... Táto premena pozícií vedie často k strate sabakontroly a k ventilácii najrozmanitejších zlozvykov. Zlá povesť je potom už len otázkou času.

Zamyslite sa teda:

Či napríklad v práci priveľa nerozprávate, presnejšie povedané, či priveľa netárate. Je to jeden z najspoľahlivejších prostriedkov, ako sa stať neznesiteľným. Signalizáciou vášho nadmerného prívalu slov môže byť nemé zúfalstvo v očiach podriadených, vražedné úmysly v očiach kolegov a jasný pokyn k odchodu vydaný uprostred vášho slova od nadriadených.

Či je vaša zaneprázdnenosť adekvátna vašim pracovným výsledkom. Sú totiž ľudia, ktorí permanentne pracujú, ale plody tejto práce by neobjavil ani Interpol.

Či nerobíte z každej záležitosti problém. Môže to byť prejav bezradnosti (a neschopnosti) alebo túžby po dôležitosti. Oboje je prejavom nerozvinutej osobnosti, ktorá tápa a v spolupracovníkoch vyvoláva nutkanie - "odstrániť prekážku z cesty".

Či priveľa nereptáte a nechýba vám pružnosť. Nechápať nové úlohy ako výzvu a nevnímať nové podnety ako obohatenie, znamená fiktívny odchod do predčasného dôchodku. Fakt, že to nezvyšuje cenu na trhu práce, asi netreba rozvíjať.

Či priveľa netelefonujete. Rad telefonátov rodinným príslušníkom, známym, do servisu, na linku so súťažami a neustále kontrolujete sociálne siete vám spoľahlivo zabezpečí povesť flákača.

Či neodmietate zodpovednosť. Človek, ktorý sa chce zo všetkého vykrútiť a zvaliť zodpovednosť na iných, sa nemôže čudovať, že je obľúbený ako nádcha.

Tip: Doplňte nepríjemné zlozvyky svojich spolupracovníkov. Potom sa nad každým zlozvykom zamyslite a vybavte si v pamäti situáciu, keď ste boli nositeľom tohoto zlozvyku práve vy!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.