Spoznajte reč tela a gestá

Ak rozpoznáte fyzické prejavy iných ľudí, pomôže vám to, aby ste sa nedali tak ľahko zmanipulovať a ovplyvniť. Túto schopnosť získate dlhodobím  pozorovaním ľudí ako stoja a sedia, čo a ako držia v ruke a kam smeruje ich pohľad.

gesta_mimika_23y

Ruky

Ruky prekrížené na hrudi, nemusia vždy vyjadrovať kritický, uzavretý, váhavý či odmietavý postoj.  Ak k tomuto gestu pridáte úsmev, naznačujete tým, že ste si urobili pohodlie pri rozhovore.
Zložené ruky so zovretými päsťami a zamračeným výrazom je jasným signálom pre vyjadrenie nedôvery a skepsy.
Dlane otvorené smerom von do priestoru, sú prejavom otvorenosti a ústretovosti.  Suverenitu reprezentuje gesto dvoch dlani preložených cez seba.
Ak sa chytáte alebo dotýkate brady, naznačujete tým, že potrebujete čas na rozmyslenie.
Odmietavý postoj vyjadríte obrannou pozíciou dlaňami obrátenými k partnerovi.
Skeptický postoj neverbálne vyjadrujete prepletenými prstami položenými na kolenách, na stole alebo pred tvárou. Platí, že čím bližšie sú takto spojené ruky, tým väčšiu skepsu prežívate.

Neverbálna komunikácia v stoji

Obvykle ľudia stoja s prenesenou váhou na jednu nohu, s druhou predsunutou dopredu, lakťami tesne vedľa seba – čo pôsobí na druhých krehko a skromne. Dôveryhodne a vyrovnane budete pôsobiť pri  vlastnej prezentácii alebo pred auditóriom, ak budete mať pevnú oporu na obidvoch nohách ( nohy mierne od seba, jednu mierne dopredu). Ruky môžu byť voľne pozdĺž tela, alebo napomáhajúce gestám (nie prehnane) na dokreslenie vašich slov. Lakťom dajte primeraný priestor. Očný kontakt udržujte s vybranou osobou alebo s publikom.

Neverbálna komunikácia v sede

Stabilitu pri sede získate usadením sa na stoličke celým pozadím, s chodidlami celou plochou na zemi a kolenami, ktoré sú pár centimetrov od seba.

Nevhodné prejavy 

NERVOZITA/NEISTOTA/KLAMSTVO -  hranie sa s perom, okuliarmi alebo poklepkávanie prstami po stole, podupávanie nohou, prenášanie váhy z jednej nohy na druhú, kývanie trupom tela, tiky na tvári, potenie sa, kúsanie si pier, škrabanie sa na hlave/v nose, dotýkanie sa končeka nosa. Negatívne pôsobí veľmi uvoľnené sedenie.

Verbálna komunikácia

Zvyčajne ženy hovoria vyšším hlasom a rýchlejšie ako muži, čo je skôr nevýhoda. Preto je vhodné posadiť hlas trochu nižšie, aby ste pôsobili seriózne, rozvážne, sebaisto, pokojne, ale energicky.

Na záver
Nezabúdajte, že slová a gestá majú byť vždy v súlade. Reč tela vždy zvíťazí nad slovami. To sa týka napríklad závažnej informácie. Ak ju budete podávať s úsmevom, poslucháč viac uverí vášmu úsmevu než slovám. Ústretovo a milo sa môžete tváriť pred a po vyslovení závažnej správy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.