Ako používať klimatizáciu počas tropického počasia?

Napísal Martin Svoboda 08. august 2023

Bez klimatizácie si už mnoho Slovákov nedokáže predstaviť pobyt v miestnosti počas rozpálených letných dní. Množstvo z nich ale v lete podceňuje základné pravidlá údržby, ktoré môžu viesť v lepšom prípade k vyššej spotrebe elektrickej energie, v tom horšom k trvalému poškodeniu chladiacej jednotky.

freepik_air_conditioner_23

Tento článok prináša praktické rady, ako s klimatizáciou zaobchádzať v letných mesiacoch. 

Pred začiatkom letnej sezóny treba vykonať odbornú údržbu zariadenia, pri ktorej kvalifikovaný technik skontroluje elektroinštaláciu. „Zariadenie tiež vyčistí a vydezinfikuje časti vnútornej jednotky, ktoré v kontakte s vyfukovaným vzduchom. Výsledkom je potom bezpečné a úsporne pracujúce zariadenie,“ radí Martin Prísečan, produktový manažér spoločnosti ENBRA SLOVAKIA. Tieto kroky servisní pracovníci vykonávajú tiež pri prvotnej inštalácii nového zariadenia. Naopak po letnej sezóne sa odporúča ponechať spustený ventilátor minimálne dvanásť hodín, aby došlo k dokonalému vysušeniu jednotky. Pokiaľ ľudia klimatizáciu používajú aj na kúrenie v priebehu zimných mesiacov, je na mieste nechať zariadenie skontrolovať technikom aspoň dvakrát ročne.

Ani v lete, keď je klimatizácia najvyťaženejšia, by ľudia nemali zabúdať na základnú údržbu svojej chladiacej jednotky. Pokiaľ je vzduchový filter klimatizácie zanesený nečistotami, ako sú napríklad peľ alebo prach, môže dochádzať k nižšiemu výkonu chladenia a ďalším mechanickým chybám, ktoré v konečnom dôsledku znamenajú nižšiu životnosť jednotky a zároveň vyššiu energetickú spotrebu. „Preto by som odporučil každé dva týždne filter vybrať a vyčistiť bežným vysávačom alebo vlažnou vodou. Tu je dôležité pripomenúť, že klimatizácia sa musí odpojiť od elektrickej siete,“ vysvetľuje Prísečan. Na čistenie odborníci dôrazne neodporúčajú žiadne chemické produkty, ako napríklad riedidlo, benzén alebo leštidlo.

Pozor na správne nastavenie teploty

Pri zlom používaní môže prúdenie studeného vzduchu podľa zdravotníkov spôsobiť problémy pre ľudský organizmus. Preto je podľa Prísečana extrémne dôležité dodržiavať základné pravidlá používania klimatizácie. Hneď ako ľudia v klimatizovanej miestnosti pocítia, že je im prúdenie vzduchu nepríjemné, je to zle. Znamená to totiž, že miestnosť je prechladená. Rozdiel vo vonkajšej a vnútornej nastavenej teplote by nemal byť vyšší ako päť stupňov Celzia, potom žiadne zdravotné riziká nehrozia,“ vysvetľuje Prísečan a dodáva, že absolútnym základom pre správne fungovanie chladiacej jednotky je dôsledné dovretie všetkých okien.

V súvislosti s klimatizačnými jednotkami sa často hovorí o vysúšaní vzduchu v interiéri. Drvivá väčšina jednotiek je však dnes už vybavená vlastným zvlhčovačom. „Zabudovanie funkcie zvlhčovania vzduchu v klimatizačnej jednotke je ďalším krokom pre vyšší používateľský komfort. Nutnosť kupovať samostatné zvlhčovače tak odpadáva,“ popisuje Prísečan. Zároveň ale platí, že aj v tomto prípade všetkého veľa škodí. Príliš vysoká vlhkosť presahujúca 60 percent totiž predstavuje vhodné prostredie pre výskyt nežiaducich mikroorganizmov, ktorými sú napríklad rôzne plesne či baktérie.

Na toto je tak nutné dbať napríklad pri rozmiestnení nábytku. Ideálna vzdialenosť medzi ním a stenou by mala byť približne desať centimetrov. Súčasná snaha o dokonalé utesnenie a tepelnú izoláciu okien totiž nejde príliš dohromady s tak potrebnou výmenou vzduchu a jeho cirkuláciou medzi interiérom a vonkajším prostredím,“ popisuje odborník. Aj v lete je tak podľa Prísečana základom dostatočné vetranie, ideálne v skorých ranných hodinách, keď teplota neprekročila dvadsaťpäť stupňov Celzia, a následne pred uložením na spanie.

Starostlivý výber je základ

Na začiatku všetkého ale stojí dôkladný výber klimatizácie. Rozhodujúcim faktorom je v tomto prípade výkon, ktorý je možné ľahko vypočítať podľa veľkosti miestnosti či klimatizovaného priestoru. Pre udržanie komfortnej teploty v priestore s objemom jedného metra kubického je totiž potrebný výkon v hodnote asi 30 wattov. „Táto hodnota je ale naozaj iba orientačná. Všetko môžu ovplyvniť aj vedľajšie faktory, medzi ktoré radíme napríklad spôsob tepelnej izolácie budovy alebo odlišnú intenzitu slnečného žiarenia, ktorá je determinovaná orientáciou okien na rôzne svetové strany,“ vysvetľuje Prísečan.

Na trhu existuje niekoľko typov klimatizácií, ktoré je možné inštalovať v rôznych verziách. Pre jednu miestnosť je vhodné vyhotovenie „monosplit“ s jednou vonkajšou a jednou vnútornou jednotkou. Pre viac miestností je riešením inštalácia verzie „multisplit“, ktorá obsahuje jednu vonkajšiu jednotku a niekoľko vnútorných. „Na rozdiel od mobilných klimatizačných jednotiek sú výrazne tichšie, pretože ich hlučnejšia vonkajšia časť zostáva oddelená od vnútorného priestoru,“ popisuje Prísečan. Vyhotovením „multisplit“ je možné pri inštalácii jednej vonkajšej jednotky obslúžiť až päť miestností, čím sa radí medzi najpoužívanejšie riešenie napr. pre rodinné domy alebo kancelárie.

Jedným z najrozšírenejších trendov v oblasti klimatizácií je možnosť napojenia chladiaceho zariadenia k Wi-Fi či inému internetovému zdroju. Teplotu v miestnostiach tak môžu ľudia regulovať na veľké vzdialenosti pomocou smartfónu, notebooku či tabletu. „Stále viac zákazníkov zaujíma, či môžu klimatizáciu napojiť do systému inteligentnej domácnosti. Tento trend registrujeme čím ďalej, tým častejšie. Vďaka tomu si potom môžu nielen vzdialene nastavovať požadovanú teplotu, ale aj regulovať spotrebu elektrickej energie,“ tvrdí Prísečan. Táto možnosť je ideálna v období letných dovoleniek, keď sa ľudia vracajú späť do svojich domovov, a môžu si tak v interiéri nachystať príjemné ovzdušie.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.