Ekologická výzva: Čo všetko môžu spraviť pre záchranu planéty mestá?

Hoci situácia so životným prostredím je z mnohých pohľadov alarmujúca, ešte stále sme nevyčerpali všetky naše možnosti v boji o zlepšenie stavu planéty. Do ekologického boja sa môžu pomocou nových technologických noviniek zapojiť aj firmy, väčšie inštitúcie a samosprávy miest a obcí.

shutterstock_291123

Aké kroky je možné podniknúť?

Využitie veľkých striech pre výrobu elektrickej energie

Hoci bežne používané spôsoby výroby elektrickej energie, ako sú vodné či jadrové elektrárne, dokážu zabezpečiť dostatok elektrickej energie pre naše potreby, ich využívanie sa čím ďalej tým viac považuje za menej ekologické či dokonca devastujúce životné prostredie, v porovnaní s využívaním  fotovoltaických panelov.

Pojem fotovoltaické panely sa často zamieňa s označením solárne panely. Základom je, že oba druhy panelov získavajú energiu zo slnečného žiarenia. Avšak, zatiaľ čo solárne panely žiarenie premieňajú na teplo, fotovoltaické panely z neho vyrábajú elektrickú energiu.

Nakoľko už 8 m2 fotovoltaiky dokáže pokryť priemernú spotrebu jedného obyvateľa, inštalácia fotovoltaiky na strechy veľkých komerčných i podnikateľských budov dokáže pomôcť z veľkej časti nielen s pokrývaním spotreby energie v školách, nemocniciach či iných mestských budovách, ale pomôže aj ušetriť veľkú časť obecného rozpočtu.

Hoci sa môže zdať inštalácia fotovoltiky v prvotnej fáze finančné náročná, z dlhodobého hľadiska je však nadmieru zisková. Životnosť panelov je okolo 30 rokov a  investícia sa počas tohto obdobia dokáže pri optimálnom využívaní energie vrátiť až štvornásobne. A to už stojí za zváženie.

LED osvetlenie verejných budov

Hoci sa to môže zdať banálne, využívanie LED svietidiel namiesto bežných typov žiaroviek dokáže pre planétu urobiť veľa. LED osvetlenie má nízku spotrebu energie, dokonca až 10-krát menšiu ako bežné osvetlenie. Pritom až 90 % elektrickej energie sa premení na svetelnú energiu. V porovnaní s bežnými žiarovkami, ktoré premenia zhruba 5 % elektrickej energie na svetlo, je to veľký rozdiel. Zároveň majú LED osvetlenia dlhú životnosť, ktorá je pre udržateľné hospodárstvo dôležitá.

Vďaka udržateľnosti sa netvorí nadmerný odpad. LED osvetlenie zároveň predstavuje nízku environmentálnu záťaž, pretože tento typ svietidiel disponuje najnižšími emisiami CO2 z produktov na trhu. Tým pozitívne pôsobí aj pri boji s klimatickou zmenou. Pokiaľ sa postupom času vymenia vo verejných budovách žiarovky za LED typy, bude to mať pozitívny dopad nielen na rozpočet obce, ale aj na životné prostredie.

Výmena verejného osvetlenia za LED typy

Okrem výmeny žiaroviek v budovách je možné životnému prostrediu pomôcť aj výmenou verejného osvetlenia za LED verzie, ktoré sú úspornejšie a zároveň ekologickejšie. Majú všetky výhody LED osvetlenia a nový dizajn zároveň skrášli mesto. 

Okrem podpory triedenia a recyklovania odpadu dokážu mestá významným spôsobom prispieť k zdravému životnému prostrediu. Táto zmena rozhodne stojí za zváženie.

Zdroj obrázka: Bowling Photoman/Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.