Cenné rady pri kúpe koberca snov

Rozhodli ste sa osviežiť si svoj interiér novým kobercom? Zvažujete, aký typ si zvoliť, aby rozžiaril váš domáci svet a robil vám radosť? Pripravili sme pre vás pár cenných rád, vďaka ktorým bude kúpa naozaj jednoduchá a efektívna.

shutterstock_carpet_23

V prvom rade si musíte ujasniť, v akej miestnosti bude koberec umiestený. Iné nároky totiž máme na produkt, ktorý bude tróniť v spálni a celkom iné na koberec, ktorý bude krášliť detskú izbu, nehovoriac o kobercoch do kuchyne. Kým v oddychových miestnostiach nie je problémom ani koberec s dlhým vlasom, ba priam sa tam žiada, inde by to bolo zbytočne náročné na údržbu a preto nepraktické.

Pri hľadaní toho pravého koberce je najdôležitejšie selektovať. Postupne musíte vylučovacou metódou dospieť k výsledku, pričom samotný proces hľadania má svoje presné pravidlá.

1. Aký typ koberca chceme?

Na trhu sú momentálne k dispozícii tri základné druhy kobercov, a to obľúbené kusové koberce, dlhé zavinovacie koberce určené do predsiení a chodieb a metrážové koberce alebo kobercové štvorce, z ktorých si viete vyskladať celú plochu podlahy a ľahko sa spájajú.

2. Aký materiál preferujeme?

Podklad kobercov tvorí buď guma, latex alebo filc a na nich sa nachádza samotná viditeľná vrstva. Najväčšia skupina kobercov je z polypropylénu. Sú najlacnejšie, avšak vyznačujú sa nízkou odolnosťou proti špine a nehodia sa do priestorov s vysokou záťažou. Delia sa na tri podskupiny: 

a) Frisé - príjemné na dotyk, vlákna sú zmotané do seba

b) Heatset - špecifický spôsob výroby - vlákna sú jemné a odolné

c) BCF - základné a cenovo výhodné produkty 

Ďalšiu skupinu tvoria koberce z polyesteru, ktoré už sú odolnejšie, využjete ich napríklad aj v kanceláriách a disponujú krásnymi farbami. Najvďačnejším výrobným materiálom je rozhodne polyamid, ktorý je pružný, odolný a má dobré tepelno-izolačné aj akustické vlastnosti. 

Pokiaľ ste však zástancom prírodných materiálov, nie je problém zaobstarať si ani koberec z pravej vlny. Myslite však na to, že jeho údržba bude náročná, cena vysoká a odolnosť voči znečisteniu nízka.

3. Aký typ vlasu hľadáme?

V podstate platí priama závislosť - čím je počet vlákien vyšší, tým je koberec odolnejší. Samotný vlas môže byť buď strihaný alebo má formu slučky, prípadne ide o kombináciu vlas-slučka.

Ak už máte svoj vysnívaný koberec, alebo ho ešte stále hľadáte, napríklad aj v sekcii koberec na krasnekoberce.sk/koberce, nezabudnite sa oň aj náležite starať. Aspoň raz do roka si zaslúži dôkladné tepovanie či parné čistenie na báze mokrého vysávania. Avšak pozor, nepoužívajte ho pri kobercoch, ktoré sú nalepené voderozpustným lepidlom.  

Zdroj foto: Ground Picture / shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.