Bojujete s výberom postele? 5 tipov na čo sa zamerať

Poznáte ten pocit, keď sa po ťažkom dni uložíte do mäkučkej postele, zababušíte sa a doprajete si hlboký, ničím nerušený spánok? Tento krásny pocit môžete zažiť len na posteli, ktorá vášmu telu poskytne absolútne pohodlie, oporu pre chrbticu a nevyruší vás vŕzganím vždy, keď sa otočíte na druhý bok.

spalna_0_1220

Kúpa novej postele - to je investícia do odpočinku, mimoriadne dôležitého pre váš každodenný život a zdravie. Poradíme vám, ktoré vlastnosti by ste si mali všímať pri výbere postele.

1. Veľkosť postele

Posteľ by mala byť o 25 centimetrov dlhšia, ako človek, ktorý na nej spí. Šírka jedného lôžka by mala byť aspoň 90 cm. Manželské postele sú dostupné v rozmeroch 180x200 cm, až 200x200 cm - to je veľkosť, pri ktorej budete mať pohodlia až-až.

Dôležitá je tiež výška. Minimum, ktoré treba dodržať kvôli hygiene, je 25 až 30 cm. Z postele, vysokej 50 cm, sa vstáva oveľa ľahšie, ako z nízkej.

2. Drevená, čalúnená či kovová posteľ?

spalna_2_1220

Materiál určuje kvalitu aj cenu postele. Najlacnejšie postele sa vyrábajú z drevotriesky a spája ich plast. Takéto postele vám neposkytnú veľký komfort. Do posteľného rámu z kvalitného materiálu sa oplatí investovať:

Masívne drevo

Postele z masívu sa vyznačuje vysokou kvalitou, pevnosťou a dlhou životnosťou. Rámy postelí sa vyrábajú z buku alebo dubu, tie lacnejšie napríklad z jelše či smrekového dreva. Masívna posteľ z dubového dreva je síce drahšia, ale vydrží vám celý život.

Kov

Kovové postele pôsobia ľahko, štíhlo a sú vhodné do menších priestorov, ktoré opticky nezahltia. Bývaj vytvarované do romantických mriežok s dekoratívnymi prvkami. Pri výbere dávajte pozor na kvalitu. Tie lacnejšie majú tendenciu vŕzgať a podliehať opotrebovaniu po veľmi krátkom čase.

Čalúnená posteľ

spalna_3_1220

Čalúnené postele kombinujú kvality masívneho dreva a mäkkého čalúnenia. Sú obľúbené pre krásny dizajn. Jemný poťah, vyplnený mäkkou penou - v takejto posteli by si každý rád pospal.

Čalúnenie postele zvyčajne tvorí textil alebo ekokoža. Pri výbere si treba všímať systém odvetrávania matraca, ktorý môže byť komplikovanejší pri čalúnených posteliach s úložným priestorom.

3. Úložný priestor alebo nožičky

spalna_1_1220

V menších bytoch, kde je každý kúsok miesta vzácny, sú úložné priestory v posteli veľmi praktické. Odporúčame vám do nich ukladať len paplóny, náhradné obliečky, vankúše pre hostí a veci, čo súvisia so spánkom

Kovové postele, aj postele z masívu, môžu mať namiesto úložného priestoru nožičky. Z hľadiska čistoty je to dobré riešenie - popod posteľ môže cirkulovať vzduch a nehrozí vznik plesní.

4. Tvrdosť a kvalita matraca

madrac_6_1220

Matrac sa vyberá nezávisle od rámu postele, musí však byť kompatibilný s roštom aj s rámom.

Pri výbere je najdôležitejšia tvrdosť. Vo všeobecnosti platí, že tvrdšie matrace sú vhodné pre osoby s vyššou hmotnosťou, mäkké pre nižšiu hmotnosť. Tvrdosť sa označuje na škále od 1: mäkký po 5: tvrdý.

Potom si všímajte materiál Na výrobu matracov sa používa niekoľko typov peny, ktorá sa viac či menej prispôsobuje tvaru tela. Pena, ako Tempur, viskoelastická či studená, je priedušná a poskytuje dostatočnú oporu.

Ďalej môžete natrafiť na pružinový, latexový či gélový matrac, ktoré sú vhodné, ak preferujete tvrdšie lôžko.

5. Pevný alebo polohovateľný rošt?

madrac_5_1220

Pri výbere roštu je dôležitá jeho nosnosť. Pevnejší je vždy lepší. Štandard je lamelový  rošt, vhodný pre drevené, kovové aj čalúnené postele. Je pružný, poskytuje oporu, a jemne sa prispôsobuje polohe tela. Odporúčame vám vybrať si taký, ktorý je v strednej časti spevnený.

Polohovací rošt si vyberte len vtedy, ak si v posteli často dlho čítate, alebo v nej trávite viac času kvôli zdravotným problémom.

Najdôležitejšie kritériá pre vaše pohodlie sme vymenovali. Potom sa stačí zamerať na dizajn. Čalúnené postele aj postele z masívu sú dominantným prvkom spálne. Vyberte si takú, ktorá vám doma vytvorí dokonalú oázu pokoja.

Zdroje obrázkov: freepik.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.