Pod Gaštankou - farma v Modre

Napísal Ingrid Abrahámfyová 29. september 2015

Niektoré z nás majú pocit, že jedno zamestnanie nestačí. Aj Želmíra Zelenayová patrí k tým, ktoré sa venujú projektom spríjemňujúcim náš život každodenný.


femme: Ako sa vám žije v Modre?

Želmíra Zelenayová: Nadmieru dobre. Modra, kam som sa prisťahovala s manželom za jeho rodičmi, si ma získala svojou krásou a kultúrnou úrovňou. Poskytuje všetky výhody pokojného bývania na vidieku a prekvapivo netrpí provinčnosťou typickou pre malomesto. Myslím, že je to aj zásluha kultúrne orientovanej komunity, ktorej som sa stala súčasťou.


femme:  Máte pomerne atraktívne zamestnanie, čo vás viedlo k tomu, komplikovať si život farmou?

Želmíra Zelenayová: Najskôr to bude moja prirodzená snaha nachádzať protiklady a obnovovať tak rovnováhu. Farma je mojou odpoveďou na stále rýchlejší a povrchnejší mestský život. Skutočné zvieratá, kvalitné domáce jedlo z čerstvých miestnych surovín alebo ukážky tradičných remesiel, to všetko ľuďom a najmä deťom, umožňuje nadviazať kontakt s tradičnými hodnotami a oddýchnuť si od každodenného stresu. Som presvedčená, že vidiecky spôsob života je rovnako hodnotný, ako mestský, len ho treba vedieť predať. Keď sa to podarí, výsledkom je záujem, ktorý v prípade Gaštanky nepoľavuje ale naopak, rastie.


femme: Farma pod Gaštankou leží v krásnom prostredí a počas svojej krátkej existencie si už získala priaznivcov, kam bude jej vývoj smerovať?

Želmíra Zelenayová: Určite chceme zachovať rodinný charakter farmy a zároveň sa zameriame na skvalitnenie sortimentu a služieb. Chceme tiež udržať vidiecky ráz areálu a jeho okolia, ktoré plánujeme navzájom prepojiť ukážkovou záhradou a ovocným sadom. Tie by mali byť na rovnakom princípe ako v súčasnosti naše kontaktné zoo. Samozrejme, priebežne budeme celý koncept vylepšovať, najmä jeho osvedčené časti, ktorými sú napríklad tematické víkendy. Najbližší, tentoraz gaštanový, sa bude konať prvú októbrovú sobotu. Na farme budeme ponúkať rôzne dobroty z gaštanov, ktoré budú hlavnou témou tvorivých dielní a budeme ich aj sadiť a predávať. Okrem tematických akcií by sme sa na farme radi venovali aj ďalšiemu rozvíjaniu vzdelávacích programov pre školy a škôlky.


femme: Spolupracujete aj s modranským Okrášľovacím spolkom, ako a prečo?

Želmíra Zelenayová: Áno, som členkou tohto spolku. Faktom je, že ho založil môj švagor, Roman Zelenay s cieľom revitalizovať unikátne modranské hradby. Jeho činnosť financujeme z rôznych grantov a formou špeciálneho fundraisingu, v rámci ktorého štýlovo či dobovo oblečení, pod značkou „Dobroty z kredenca“, predávame v Modre, na rôznych verejných akciách, domáce jedlá a miestne vína. Všetko, okrem vína, naozaj vyrábame my. Ja napríklad pečiem koláče a môžem zaručiť, že sú pripravené tradičným spôsobom. Domáca kuchyňa má jednoducho kvality, ktoré zákazníci vždy ocenia.


femme: Zaujímate sa o remeslá a dizajn, máte v tomto smere skúsenosti, alebo plány?

Želmíra Zelenayová: Ak by som si mala vybrať, zvolila by som dizajn. Práve vzťah k funkčnej kráse zapríčinil, že som na farme začala organizovať tvorivé dielne a niektorých sa aj aktívne zúčastňujem. Je to tiež dôvod prečo v areáli môžete vidieť napríklad detské preliezačky, ktoré sú prácou profesionálneho dizajnéra Michala Hanulu. Hodnotný dizajn a umenie by Pod Gaštankou určite nemali chýbať ani v budúcnosti a kvalitné remeselné diela s dizajnovým, alebo umeleckým presahom budú na farme postupne pribúdať.


femme: Čo nás teda čaká a neminie nasledujúci víkend ?

Želmíra Zelenayová: Gaštanový víkend v modranskom chotári, teda dezerty, koláče, polievka, či mäso s jedlými gaštanmi, gaštanový med, vlastnoručná výroba gaštanových figúrok, koncert folkovej kapely Prešporok a kopec ďalších aktivít vhodných nielen pre rodiny s deťmi. Príďte si oddýchnuť a načerpať silu do modranského chotára.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.