Bývalá cisárovná Jozefína

Traduje sa, že pre Napoleona I. Bonaparte bola Jozefína jedinou ženou, ktorú skutočne miloval, a po ktorej do konca svojho života túžil.


Paradoxom celého príbehu je, že práve on požiadal o rozvod  po tom, čo zistil že mu nedokáže dať dediča  a ona bola nútená dožiť úplne sama.

Postup v politickej kariére nepriniesol Napoleonovi I. Bonapartemu (1763 – 1821) šťastie v partnerskom živote. Keď sa v roku 1804 stáva francúzskym cisárom, ocitá sa jeho manželstvo s Jozefínou de Beauharnais (1763 – 1814) v hlbokej kríze. Brali sa 9. marca  1796, ale Napoleonové časté vojnové výpravy, podrobilo ich manželstvo ťažkým skúškam. Napoleon sa pravidelne nachádzal počas výprav v náručí mnohých mileniek a Jozefína našla potešenie a pochopenie v osobe plukovníka Hippolita Charlese (1772 – 1837).

Keď sa mu narodil v roku 1806 nemanželský syn a jemu sa s Jozefínou nepodarilo splodiť žiadne dieťa, obvinil ju z neplodnosti, čo Jozefína ako žena a matka ťažko niesla.

Z prvého manželstva s vikomtom Alexandrom de Beauharnais (1760 – 1794) mala Jozefína  dve deti , syna Eugena (1781 – 1824) a dcéru Hortenziu (1783 – 1837). Podobne ako Napoleon, jej prvý manžel mal časté milostné avantúry, preto aj ich manželstvo nebolo šťastné.

Rodinné spojenie medzi rodom BeauharnaisBonaparte sa opäť obnovilo vďaka manželstvu medzi Hortenziou a Ľudovítom Bonaparte (1778-1846), bratom Napoleona. Z tohto manželského zväzku sa neskôr narodil budúci francúzsky cisár Napoleon III. (1808-1873).


Cisárovná po rozvode

Napoleon  o rozvode rozmýšľal už v roku 1807, ale z politických dôvodov k nemu pristúpil až v roku 1809. Cisár Jozefínu veľkoryso odškodnil, dovolil jej používať cisársky titul a zdržiavať sa v parížskom Elysejskom paláci. Jozefína však dala prednosť vidieku  poblíž Paríža, zámočku v Malmaison, ku ktorému patria  veľké pozemky. Navyše dostala ešte hrad  Navarre, vzdialený 90 kilometrov od Paríža. Tieto dary potvrdil Napoleon patentom z 9. apríla 1810.

Napriek vysokému dôchodku, ktorý jej cisár priznal, v dôsledku vojnových ťažení a vysokým životným nákladom, príjmy excisárovej nedokázali pokryť jej náklady. Napoleon to s nevôľou znášal  ale všetky dlhy platil.

Jozefína náruživá pestovateľka

Jej vášňou boli ruže. Na zámočku Malmaison boli postavené rozsiahle skleníky plné týchto kvetín. Z dobových prameňov sa dozvedáme, že sa jej podarilo sústrediť 250 druhov ruží, vďaka čomu sa stal zámok obľúbený a navštevovaný botanikmi a šľachtiteľmi ruží. Dve odrody Empresss JoséphineJoséphine Beauharnais nesú jej meno, tretia odroda Souvenir de Malmaison odkazuje na cisárovnej obľúbené miesto.

Excisárovná umiera  29. mája 1814 na zámočku Malmaison. Názory na príčinu smrti sa líšia. Jeden z prameňov tvrdí, že skonala na záškrt. Iný sa odvoláva na zápal pľúc v dôsledku prechladnutia pri prechádzke záhradami s ruským cárom Alexandrom I. (1777 – 1825), ktorý ju tam prišiel navštíviť, lebo k nej prechovával vrúcne city.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.