Šikovné dámy z čokoládovne

Malá rodinná firma Carletti bola založená dvoma sestrami neďaleko slovenských hraníc, na východnej Morave vo Vizoviciach.


Viete, že...?

Benátsky kupec Carletti v roku 1606 priviezol kakaové bôby do Talianska. Vďaka tomu Španielsko stratilo výsostné postavenie vo svete čokolády a z Talianska sa mohlo kakao rýchlo rozšíriť do celej Európy. Práve preto sa majiteľky čokoládovne Carletti, nechali inšpirovať jeho menom.

Život s čokoládou

V roku 1997 založili sestry Zdena Šimková a Eva Šafránková  malú rodinnú čokoládovňu, ktorou si splnili svoj sen, ako podotkla pani Šafránková. Inšpiráciu našla tesne po revolúcii v Nemecku pri návšteve jednej malej čokoládovni. Práve tam sa prvý krát stretla s ručnou výrobou čokolády, ktorá ju okúzlila. Obidve sestry sú síce ekonómky, ale ich rozhodnutie zmeniť svoje povolanie nikdy neoľutovali. Dohodli si u známych v Nemecku školenie v spomínanej čokoládovni a po návrate sa vrhli do práce, s ktorou predtým nemali žiadne skúsenosti. Začiatky boli náročné, ale ako hovorí pani Šimková „Čokoláda má jednu krásnu vlastnosť – dajte jej starostlivosť a lásku a ona sa vám za to kráľovsky odmení.“

Foto: Carletti, mc

Začiatky...

Spočiatku sa obidve podieľali na tvorbe čokoládových noviniek, neskôr pri výrobe a vymýšľaní stále nových pochúťok ostala pani Šafránková. Jej sestra Zdena, sa začala venovať predajniam, ktoré sú doplnené o skvelú horkú čokoládu rôznych príchutí, kávu a ďalší sortiment. Ako hovorí pani Šimková, „najdôležitejšou pracovnou pomôckou je mlsný jazýček“. Na začiatku používali staré osvedčené belgické, francúzske, alebo holandské receptúry, podľa ktorých vznikali prvé náplne do praliniek. Postupom času nabrali odvahu a začali samé vytvárať vlastné receptúry, ktoré mnohokrát vznikli aj náhodne. Takto vznikla pralinka s menom Ubelský mls, ktorá v roku 2009 získala ocenenie v regionálnej súťaži "Perla Zlínska" – je to višňa naložená v slivovici, obalená marcipánom a potiahnutá horkou čokoládou.

Klasická výroba čokolády a netradičné príchute

„Stále dodržiavame  klasické postupy prípravy čokolády – základ tvorí skutočná roztopená čokoláda a nie kakaový prášok“ podotýka pani Zdena. Mlsné jazýčky zaiste potešia kombinácie horkej čokolády s chilli, pomarančom alebo pochúťka - kandizovaná mandarinka máčaná v čokoláde. Poslednou novinkou je "mayská kolekcia". Vyrába sa  z pravej čokolády Origin Ecuador so 71% obsahom kakaa. Ekvádorske kakao má výnimočnú jemnú chuť a bohatú arómu. Niektoré z výrobkov, sa podarilo exportovať aj na Slovensko.

Pralinky sú hlavnou pýchou firmy. Čokoládovňa ponúka rôzne príchute –levanduľovú, vanilkovú, chilli a dali sa inšpirovať aj filmom „Čokoláda“, z ktorého vznikla pralinka „Venušina bradavka“, ktorá je skvelou kombináciou čokolády, smotany a pomaranča.

Romantické mlsanie v historickom prostredí

Prvú čokoládovňu otvorili v roku 2005 na zámku vo Vizoviciach – v priestoroch bývalej šatľavy.  Vizovickú zámockú čokoládovňu nasledovala prevádzka v Luhačoviciach a pralinkáreň v priestoroch Arcibiskupského  zámku Kroměříž. Od marca bude otvorená nová čokoládovňa v Luhačoviciach, v prekrásnom historickom priestore vily Najáda neďaleko od kúpeľnej kolonády. 

Foto: Carletti 

Čokoládové putovanie

Návštevníci čokoládovne Carletti sa môžu osobne zapojiť do výroby či len ochutnávky chutných čokoládových praliniek a zároveň sa dozvedia zaujímavé informácie o čokoláde.  Výber máte z programu Čokoládové putovanie, ktorý je  určený pre väčšie skupiny osôb a program Čokoládového dňa, ktorý je vhodný pre individuálnych návštevníkov, v počte maximálne päť osôb. Počas programu „Čokoládový deň“ (cca.4 hodiny) si sami vyrobíte produkty, ktoré si aj odnesiete domov. Program "Čokoládového putovania" a "Čokoládového dňa“ prebieha v priestoroch patriacich k výrobe spoločnosti Carletti vo Vizoviciach, v areáli firmy R.Jelínek.

O firme
Firma Carletti ponúka kvalitné ručne spracovanie čokoládových produktov  - 80. druhov dutých figúrok a 70 druhov praliniek.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.