10 znakov že ste múdrejší viac, ako si myslíte

Napísal Kristína Chudá 03. február 2023

Na svete existuje veľa ľudí, ktorí si cenia trofeje. Jednou z týchto trofejí sú i vysokoškolské tituly. Tie sú síce prínosné, no ani akademické vzdelanie z vás neurobí múdrejšieho človeka. Niekedy vás práve skutočný život môže naučiť viac než akákoľvek univerzita.

freepik_smart_w_2_0223

Foto: Freepik

Niektorí ľudia si takéto trofeje a iné ocenenia hromadia preto, aby zaujali ostatných. Človek, ktorý ich zbiera a taký, ktorý si ich cení viac než čokoľvek iné, sú ako stvorení jeden pre druhého! Ak máte v práci nadriadeného, ktorý na niečom podobnom lipne aj keď sa mu vy snažíte ukázať to najlepšie, čo v sebe máte, len tým strácate čas. Možno, že vo firme existuje iné oddelenie, ktoré by pre vás bolo vhodnejšie. Svoje zanietenie a pracovnú vášeň totiž nedokážete udržiavať, ak prídete do práce a šéf vás zhadzuje, lebo nemáte diplom.

Možno, že v skutočnosti toho viete viac ako váš šéf. Tak veľmi lipne na vysokoškolskom diplome, pretože ten jeho je to jediné, čo má. Možno sa pri pohľade na váš pracovný výkon a odborné znalosti cíti neisto. Akademické tituly nerobia človeka múdrejším a práve tí najmúdrejší ľudia ich často ani nemajú.

Tu máte 10 znakov, ktoré dokazujú, že ste múdrejší, než si sami myslíte:

1. Iní ľudia si k vám chodia po rady. Keď zákazník potrebuje odpoveď, najskôr príde za vami.

2. Baví vás riešiť hádanky a problémy.

3. Prichádzate s novými nápadmi a zlepšovaním procesov sami. Vaše nápady si cenia aj vaši kolegovia.

4. Videli ste v očiach svojho manažéra záblesk podráždenia, keď ste povedali niečo múdrejšie a bystrejšie než čokoľvek, čo kedy povedal on sám.

5. Učíte sa z každej novej skúsenosti a aplikujete svoje poznatky na nové problémy. Chcete vedieť, prečo veci fungujú tak, ako fungujú. A tiež neprestávate pátrať, kým nedostanete všetky odpovede, ktoré potrebujete.

6. O tom, ako úspešne dokončiť úlohy a prácu na vašom oddelení viete viac než ktokoľvek iný.

7. Ak v práci nastane problém, ste prvou osobou, ktorú zavolajú, aby ho vyriešila.

8. Učíte sa za chodu. Učíte sa tým, že nové veci skúšate a nie čítaním kníh.

9. V oblastiach, na ktorých vám záleží, ste expertom – aj keď by ste sa ním sami nenazvali.

10. Hlboko vnútri, bez ohľadu na to, čo vám svojho času povedal váš protivný triedny učiteľ, ste vždy vedeli, že ste múdri. Vždy ste vedeli, že v sebe máte niečo silné, čo môžete svetu ponúknuť.


https://www.forbes.com/sites/lizryan/2018/06/12/ten-signs-youre-smarter-than-you-think/#4f1f67894aa0

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.