Aňa Geislerová a jej výchova. Niekedy aj na červenom koberci

Napísal Kristína Chudá 25. december 2022

Poznáme ju ako slávnu českú herečku, držiteľku troch ocenení Český lev, no predovšetkým je to mama. A čím chcela byť ako malé dievča? Chcela biely dom a v ňom len málo vecí. No v jednom mala jasno, chcela byť herečka. Vyrastala s troma sestrami a čo mali a majú spoločné dodnes?  

Tvrdohlavosť a hrdzavé vlasy. Keď mala šestnásť rokov, prišla s nápadom odísť robiť modeling do Milána. Mama jej najprv vysvetlila, aký je to hlúpy nápad a potom ju do Milána odprevadila.

A čo si myslí Aňa o materstve?

O materstve sa hovorí a píše, že je krásne a skvelé. A Aňa s tým bezpochyby súhlasí a podľa nej nič v živote nemá väčší zmysel. A má materstvo aj odvrátenú tvár? Podľa Anny áno. S príchodom prvého drobca do života vlezie aj iracionálny strach, ktorý sa raz a navždy stane súčasťou všedných dní. Zrazu za to „mláďa“ musíte vedieť riešiť všetky tie situácie a problémy, ktorým by sa človek vo vlastnom živote najradšej vyhol. Materstvo prináša smútok, únavu, stav totálneho vyčerpania, bezradnosť ale aj pocity šťastia, hrdosti na vlastnú krv a nekonečnú lásku.

Keď sa narodil jej prvý synček Bruno, Anna prežívala neopísateľné šťastie. Prišiel na svet, rozhliadol sa a ani nezakričal. Skontroloval, kde je mama, kde otec a kde prsník, a spokojný so svojím servisom zaspal. A ako to bolo so Stellou? Anna prezradila, že Stella bola hneď od začiatku iná. Od prvej chvíle na nej bola poznať istá nespokojnosť, zvedavosť a iná energia. A tehotenstvo s Maxom? Anna je toho názoru, že keď je človek mladší, je ako keby nabudený do toho byť rodičom. Má veľa otázok a potom robí aj dosť zbytočných chýb. No keď porodila Maxa, mala už 37 rokov a zrazu jej to všetko prišlo tak veľmi jednoduché.

profimedia_autogramiada

Aňa so Stellou na autogramiáde svojej knihy. Profimedia

A aká je Anna matka? Bruno je flegmatik od narodenia a Stella? So svojou mamou majú spoločný temperament. Stella je prosto malá dramatická umelkyňa s nekonečnou potrebou prežívania. A prežitok vytvorí kedykoľvek, kdekoľvek a z čohokoľvek. Hlavne, aby sa NIEČO dialo. A na odpoveď, aké ja Anna mama odpovedala, že je veľmi dobrá a niekedy aj zlá, no v celku je milá. To je ale hodnotenie, čo poviete.  

A čo výchovné praktiky? Jednoducho nekompromisné. Nechce dieťa na výstavu? Nevadí, pôjde! Nechce si dieťa čítať? Nevadí, bude! Smejúca sa Aňa Geislerová popisuje výchovné praktiky, ktoré úspešne aplikuje na svojich troch deťoch.

A čo je na Anne ako mame zaujímavé? Všetkým deťom písala denníky, keď boli deti ešte v brušku. Písala ako rástli, ako rástla Anna, kedy sa začali vlniť a hýbať a kopať. A prečo to všetko? Budú to spomienky pre jej raz dospelé deti o tom, ako ich detstvo videla ona sama.

Zdroj foto: Pinterest, Profimedia


Zdroj: https://www.maminka.cz/clanek/deti-maji-nas-smysl-pro-humor-takovy-drsnejsi-rika-ana-geislerova

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.