Rozhovor s exkluzívnou modelkou agentúry Elite Bratislava

Napísal Kristína Chudá 07. júl 2021

„Dokonca ani ja sa nebudím vyzerajúc ako Cindy Crawford," povedala nádherná Cindy. Katarína Janíčková pochádza z Borského Mikuláša, končí štvrtý ročník anglického bilingválneho gymnázia v Myjave a popri škole sa venuje modelingu a je exkluzívnou modelkou agentúry Elite Bratislava. 

Katka je krásna za každých okolností 

modelka_c_katka_dg

femme: Ako ste sa k modelingu dostali? Bol to váš sen odmalička, alebo ste to len skúsili a podarilo sa?

Katarína Janíčková: K modelingu patrí cestovanie. Už ako malé dievča som chodila k mame do skrine a skúšala si rôzne kúsky, no o modeling som sa nikdy nezaujímala, mala som iné sny a ciele. V deviatom ročníku základnej školy mi vtedajšia spolužiačka ukázala reklamu na kastingy Schwarzkopf Elite Model Look, čo je vlastne modelingová súťaž, ktorú organizuje moja agentúra už dlhé roky. Povedala som si teda, že to skúsim a ono to vyšlo. A cestovanie? To ma vždy bavilo. S rodičmi sme chodievali na dovolenku k „slovenskému moru“ do Chorvátska a do Talianska.

V roku 2017 som podpísala zmluvu s mojou súčasnou agentúrou Elite Bratislava, ktorá mi koncom roka ponúkla kontrakt s agentúrou v Japonsku. Chopila som sa príležitosti a neľutujem to pretože teraz si neviem predstaviť život bez cestovania.

femme: Rodičia vás podporovali alebo skôr odrádzali?

Katarína Janíčková: Zo začiatku z toho neboli úplne nadšení, pretože to bolo niečo nové a neznáme, no záležalo im na mojom šťastí a osobnom rozvoji takže to akceptovali.

femme: Spomínate si vôbec na svoje modelingové začiatky? Aké boli?

Katarína Janíčková: Boli náročné. Celé to bolo pre mňa nové a musela som byť naozaj veľmi trpezlivá a odhodlaná na sebe pracovať, aby som sa dostala tam, kde som a ešte ďalej. A teda bolo to náročné, no stálo pri mne veľa ľudí, ktorí ma podporovali a pomáhali mi.

femme: S akými najväčšími menami ste už pracovali?

Katarína Janíčková: Naposledy to bola značka Dolce&Gabbana, pre ktorú som pracovala vo februári tohto roku. A dávnejšie som pracovala pre značku Ambush, ktorej návrhárka Yoon Ahn je skutočne skvelá osobnosť a práca s ňou bola úžasná.

femme: Divadelné dosky znamenajú svet, čo podľa vás znamená prehliadkové mólo?

Katarína Janíčková: Pre mňa ako človeka, ktorý má rád pozornosť a je rád na očiach, je prehliadkové mólo raj na zemi! Milujem cítiť tú atmosféru, ktorú prehliadky mávajú.

femme: Život modelky je tvrdý – žiadne prehrešky v strave a v životnom štýle. Ako to vnímate vy?

Katarína Janíčková: Myslím, že to záleží od človeka. Ja som nikdy nemala problémy s postavou alebo pleťou. Tak trochu som vyhrala v genetickej lotérii čiže udržiavať sa vo forme je pre mňa jednoduchšie než pre iných. Oveľa náročnejšie je to po stránke mentálnej pripravenosti a sebestačnosti v mladom veku. Určite to nie je práca pre slabé povahy a človek musí mať poriadnu trpezlivosť aby to zvládol.

femme: Zmenil sa za tú dobu, čo to robíte, nejako ideál krásy?

Katarína Janíčková: Určite áno. Klasická krása, ktorá bola v obľube v 90. rokoch ide trochu do úzadia a klienti vyhľadávajú modelky a modelov, ktorí sú odlišní. Či už nejakými výraznými črtami tváre, pohavou alebo napríklad aj tetovaniami. Modelingový priemysel miluje inakosť a autencitu.

femme: Čo dievča potrebuje, aby v tomto odbore prerazila? Ako sa môže vypracovať na takú pozíciu ako vy?

Katarína Janíčková: Trpezlivosť a sebavedomie. Všetko má totiž svoj čas ale netreba sa báť. V modelingovej oblasti nie je núdza o konkurenciu, preto je dôležité, neporovnávať sa ale sústrediť sa na seba a ísť si vytrvalo za svojim snom. Pretože porovnávanie môže človeku zraziť sebavedomie, ktoré je veľmi dôležité. Klienti chcú totiž dievčatá, z ktorých cítiť že poznajú svoju hodnotu a že vedia, že na to majú.

femme: Svet modelingu vám otvoril dvierka do zahraničia. Kde všade ste žili?

Katarína Janíčková: Dlhodobo som nežila nikde. Najdlhšie vždy cestujem do Ázie, čo býva zvyčajne na dva mesiace. Dvakrát som navštívila Tokio, raz Hong Kong, niekoľkokrát Paríž a naposledy som zotrvala dva mesiace v Miláne. Najradšej sa však vraciam do Tokia, pretože milujem východnú mentalitu ľudí. Vždy sa tam cítim príjemne a nerada odtiaľ odcházam. Ľudia sú tam vždy milí a úctiví. Vždy v zahraničí bývam s inými modelkami. Školu potom vždy dobieham po návrate na Slovensko. Väčšinu času mi zaberajú kastingy a fotenia alebo prehliadky. Ak mám voľno, rada skúmam mesto a skúšam nové jedlá.

Tokio je považované za najväčšie veľkomesto sveta. Ako také samozrejme skrýva veľa príležitostí k poznávaniu, zábave, relaxácií alebo nakupovaniu. Určite stojí za zmienku Mrakodrap NTT Docomo Yoyogi je prirovnávaný často k Empire State Building. Názov budovy môže na prvé počutie znieť zvláštne, no je celkom logicky.

NTT je skratka pre Nippon Telegraph and Telephone, čo je hlavná telekomunikačná spoločnosť Japonska a vlastník budovy. DoCoMo znamená v japončine „všade“ a Yoyogi je zas názov štvrte, kde sa budova nachádza. Mrakodrap dosahuje výšku 240 metrov. Koncom roka 2002 sa z mrakodrapu stala najvyššia hodinová veža na svete, keď boli vo výške 150 metrov inštalované dvoje hodiny s priemerom pätnásť metrov ako súčasť osláv desiateho výročia existencie firmy. Hoci vďaka svojmu vzhľadu patrí k najľahšie rozpoznateľným stavbám Tokia, nie je do nej turistom vstup umožnený.

A vedeli ste, že Tokio má svoju vylepšenú Eiffelovú vežu? Tokijská veža (Tókjó tawá) je vysoká 333 metrov a tiež je jednou z najvyšších stavieb v Tokiu. Slúži ako telekomunikačná veža a rozhľadňa. Výhľad z nej na celé Tokio je dychberúci. Vzhľad veže sa podobá Eiffelovej veži v Paríži, hoc je o 9 metrov vyššia.

No a musím spomenúť najstarší a najvýznamnejší chrám v Tokiu. Chrám Sensoji je starobylý chrám, vedľa neho sú Shinto a Asakusa – svätyne, ktoré spolu tvoria jeden z najvyšších chrámov v Japonsku. Každoročne na toto miesto prichádza vyše 30 miliónov návštevníkov, čo z neho robí jedno z najnavštevovanejších duchovných miest na svete. Bola som tam a takú atmosféru nezažijete nikde na celom šírom svete.

Japonsko ma uchvátilo nielen kvôli mentalite ľudí ale aj vďaka krásnej kultúre a výbornému jedlu. Keby som mala celý život jesť len jedno jedlo, určite by to bolo niečo z japonskej kuchyne. A samozrejme musím spomenúť aj krásne parky po celom Tokiu, v ktorých sa najradšej prechádzam, keď kvitnú sakury. Japonsko je moja obľúbená krajina a určite stojí za to ju vidieť.

Čo sa týka Hong Kongu, je to jedno z najatraktívnejších miest Ázie, kde sa spája čínska exotika s britským flairom a kde gurmáni nájdu raj v top reštauráciách sveta aj v najlepšom streetfoode, aký si viete predstaviť. Mesto s najvyššími cenami nehnuteľností, najväčším počtom okázalých strešných barov, najpočetnejšími trhmi. Nedostatkom prívlastkov táto významná východoázijská metropola rozhodne netrpí. Hong Kong má toľko tvárí, je tu toho toľko čo vidieť, objavovať, ochutnávať, že na prvý raz sa vám môže z neho zakrútiť hlava, a môže chvíľu trvať, kým sa vám toto večne rušné mravenisko dostane pod kožu.

Hong Kong znamená voňavý prístav a má mimoriadnu atmosféru. Toto miesto sa nedá pomýliť. V momente ako vystúpite z lietadla viete, že toto je Hong Kong. Toto voňavé mesto vie ponúknuť nevšedné zážitky a v jeho uzulinkých uličkách stále pulzuje tradičný život s vôňou všakovakých exotických ingrediencií tradičnej čínskej medicíny.

Dá sa povedať, že každá časť Hong Kongu má svoju špecifickú vôňu: Arómy kantonskej kuchyne v reštauračných štvrtiach, či vône byliniek a všakovakých sušených darov mora, ktoré sú súčasťou medikamentov v čínskej medicíne, alebo vôňu klimatizovaných nákupných centier, kde nakúpite luxusné značky bez DPH.

Obyvatelia Hong Kongu sú totižto veľmi poverčiví, a práve geomancii (učeniu o vplyve budovy a jej interiéru na život a šťastie človeka) veľmi veria. Dôkazom toho je aj najväčšia a najdominantnejšia budova na námestí, centrála najväčšej hongkonskej banky HSBC. Táto budova bola v roku 1985 najdrahšou budovou sveta. Jej výstavba stála 668 miliónov dolárov a celá bola vybudovaná práve v súlade s pravidlami feng-šuej. Je to vidieť na jej oblých tvaroch a veľkých oknách, ktoré majú vpustiť dnu čo najviac svetla. Jej hlavným architektom bol Brit Norman Foster. Z dôvodu obáv o výrazné ekonomické zásahy ju navrhol ako skladačku z rozložiteľných panelov. Budova sa dá rozložiť, previezť a poskladať na akomkoľvek inom mieste, nemá vnútornú nosnú konštrukciu.

Svet je plný krásy, prekvapení a hlavne príležitostí, ktoré nemôžete zmeškať.

femme: Kedy a ako najlepšie vypnete/zrelaxujete?

Katarína Janíčková: Ja som človek, ktorý dokáže relaxovať skoro hocikedy. Stačí mi k tomu aby som si správne naladila myseľ na relax a potom už to ide samo. Väčšinou mi k tomu ale dopomôže nejaká zaujímavá kniha a nejaké dobré jedlo, na ktoré mám práve chuť.

femme: Aký je váš najväčší sen čo sa týka sveta modelingu?

Katarína Janíčková: Nenazvala by som to úplne snom, ale skôr cieľom, na ktorom denne pracujem, a je to určite práca pre veľké mená módneho priemyslu, ale hlavne to, aby som mohla byť na seba pyšná vo všetkých smeroch, nie len v rámci mojej práce.

Zdroj foto súkromný archív Katarína Janíčková

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.