Žena, čo uľahčila život cukrárom: Kráľovná fondánu Monika Grgulová

Je to Slovenka, žijúca s rodinou v Prahe, ktorá si našla svojho prvého dodávateľa v Maďarsku. Presadila sa vďaka svojmu nápadu a húževnatosti  v oblasti obchodu s cukrárskymi potrebami, hlavne hodvábnym fondánom.

mg_foto

Pripravili sme pre vás rozhovor s inšpiratívnou mladou ženou, matkou a manželkou, ktorá pred 12. rokmi založila firmu Dortisimo a k nej pridružený internetový obchod pre profesionálnych aj amatérskych cukrárov, čo pečú zo srdca. E-shop ponúka cukrárske potreby a všetko čo potrebujete vedieť o pečení.

femme: Vy nie ste  asi vyučená cukrárka, čo vás viedlo k tomuto podnikaniu?

MG: Všetko sa začalo v období, keď som bola na materskej dovolenke s mojou ani nie ročnou  dcérkou Melániou. Na oslavu jej prvých narodenín som zháňala tortu a zistila som, že  existujú  krásne poťahované torty s figúrkami. Bola som nadšená a fascinovaná dokonalosťou a čistotou takýchto tort. Nadchlo ma to až tak, že som sama chcela piecť. Až  potom, ako  som  si začala robiť prieskum trhu, aby som zistila kde, čo kúpim a čo všetko budem k tomu vlastne potrebovať, som zistila, že až tak veľa poťahovacích hmôt na trhu nie je a tie, ktoré boli sa mi zdali dosť drahé. Tak som našla výrobcu v Maďarsku, s  ktorým  som  sa  dohodla  na  spolupráci tak, aby som bola s hmotou spokojná :)  Bola som nadšená a využila príležitosť dovážať ju na Slovensko aj do Čiech.

femme: Ako sa Vám podarilo zvládať starostlivosť o deti na materskej a podnikať?

MG: V tom čase som mala len jednu dcérku a s firmou sme len začínali, spočiatku bolo objednávok pomenej, neboli sme známi... Najviac času mi zaberalo osloviť každú kamennú  predajňu a e-shop  v ČR  aj  na  Slovensku. Komunikácia a logistika boli základom úspechu. Pracovala som najmä, keď malá spala cez deň a po nociach, ale s pomocou manžela to išlo zvládnuť.

femme: Nie všetko čo krásne vyzerá aj dobre chutí. Ako obstáli vaše poťahovacie  a modelovacie hmoty?

MG: Na naše poťahovacie hmoty som veľmi veľmi hrdá! Najprv som si urobila prieskum a  to čo bolo pred 12 rokmi najlepšie na trhu som zobrala k výrobcovi do Maďarska a povedala mu, že chcem ešte kvalitnejšiu hmotu než je tá, ktorú som priniesla a tiež musí byť nielen chutnejšia, ale aj lacnejšia. :)) Pracovali na tom asi pol roka a napokon sa im to podarilo. Keď  bola hmota hotová, na internet sme dali anketu, nech si cukrári sami  vyberú akú príchuť by  si priali a nakoniec máme 7 obľúbených príchutí. Zákazníci sú spokojní, spolupracujeme s výrobcom i s cukrárkami, a takto je to ideálne. Zahliadla som na internete porovnanie  poťahovacích hmôt na trhu, medzi cukrárkami, a vyhral náš Smartflex Velvet.

femme: Mnoho ľudí v súčasnosti trpí rôznymi potravinárskymi intoleranciami. Nájdu sa na vašom e-shope produkty, pre nich vhodné?

MG: Naše poťahovacie hmoty sú bezlepkové, bez alergénov, neobsahujú mlieko, ani orechy. Príchute sú dochutené kvalitnými arómami. Napríklad mandľová je len príchuť, ale  neobsahuje mandle, tak ako napríklad marcipán.

femme: Predpokladám, že pri vašej povahe sledujete aj najnovšie trendy z oblasti pečenia a cukrárstva. Ponúkate tieto novinky na internetovej stránke obchodu?

MG: Určite áno. Dlhé roky nakupujeme od  rôznych zahraničných firiem a sledujeme novinky, aby sme uspokojili našich zákazníkov a vždy vedeli ponúknuť niečo nové v našom e-shope aj  v kamennej predajni v Prievidzi.

femme: Ako Vás zasiahla pandémia?

MG: Na začiatku pandémie, keď sa každý zľakol a všetko sa zatvorilo, obchody aj cukrárne, a neboli povolené ani  oslavy a svadby, tak to bolo ťažšie. S odstupom času ako aj  maminky zostali doma, začali viac piecť. Nepoťahovalo sa toľko tort, ale mali sme veľa nových  zákazníkov, ktorí začali piecť doma s deťmi, a  to nám pomohlo. Pomaly to narastalo, takže  sme radi za všetkých zákazníkov a napokon sme to zvládli bez väčších problémov.

femme: Snom obchodníka je sieť spoľahlivých odberateľov, snom cukrára - umelca zase vlastná prevádzka. Čo je vaším snom?

MG: Výrobca  mi  raz  povedal, že sa nemám báť snívať vo veľkom a že sny sú na to, aby sa  splnili. Dnešná realita už dávno prekročila všetky moje sny. Ja som len chcela  prácu pre seba, ktorá aj uživí našu rodinu. Teraz sme už medzinárodná firma, ktorá má zastúpenie v niekoľkých štátoch, kam dovážame naše hmoty, farby a pomôcky na pečenie. Už si prajem len to, aby sa to nikdy neskončilo, aby sme mali čo najviac spokojných zamestnancov a   zákazníkov.

mg_dortisimo

Mali by ste vedieť, že...

...v súčasnosti fondán po viacerých vylepšeniach vyrábajú v troch variantoch – SMARTFLEX VELVET na poťahovanie, SMARTFLEX FLOWER na vytváranie kvetín a SMARTFLEX MODEL na vytváranie figúrok.

... ročne sa potiahne hmotou SMARTFLEX VELVET 900 000 tort.

... ročne sa spotrebuje asi 700 ton hmoty.

... poťahovaciu hmotu SMARTFLEX vyvezie 55 kamiónov do 15 krajín.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.