Ako zaujať zamestnávateľa? Absolventi to často nevedia

Vzor profesionálne pôsobiaceho životopisu sa dá nájsť aj na webe. Zamestnávateľ však môže mať rôzne špecifické požiadavky. Kedy je lepšia personálna agentúra a kedy pracovný portál? Tisíce absolventov aj tento rok príde na trh práce a bude stáť pred otázkou, čo ďalej.

shutterstock_study_jazyk

V súčasnosti pritom existuje veľa nástrojov a pomôcok, ako zostaviť profesionálne pôsobiaci životopis. Napríklad aj platformy ako „kickresume“ ponúkajú desiatky vzorov a nástrojov na vytvorenie toho najpútavejšieho životopisu. To jej jedna stránka mince. Ako však upozorňujú odborníci, tou druhou je to, čo je v ňom. „Je rozdiel, či tam kandidát, resp. absolvent uvádza iba svoje vzdelanie, alebo už aj skúsenosti v rámci dobrovoľníctva, brigády v študovanom odbore, alebo akékoľvek iné pracovné skúsenosti, ktoré z „čistého absolventa“ spravia „aktívneho vzdelaného a skúseného človeka“,“ hovorí výkonný riaditeľ SCHREIBER group Martin Miklánek. 

Uľahčite to zamestnávateľom

Vo svete je bežnou praxou, a preniká to aj k nám, že mladí ľudia ešte pred ukončením školy navštívia nie úrad práce, ale personálnu agentúru a zaregistrujú si svoj profil u nej aj s plánom možných pracovných príležitostí.

„Mnohí zamestnávatelia radšej siahajú po efektívnych spoluprácach s personálnymi agentúrami, ako by sa mali prehrabávať desiatkami, či stovkami životopisov na jednu pracovnú pozíciu. Dnes platí ešte výraznejšie, že čas sú peniaze, a to aj v personalistike,“ konštatuje Martin Miklánek.

Hlavné výhody personálnej agentúry sú v tom, že agentúra vie vyfiltrovať a ponúknuť už len relevantných kandidátov podľa zadania firmy, náplne práce, prípadne na základe tímu, komplexnosti očakávaní a prostredia, ktoré agentúra zvyčajne dobre pozná. „Zároveň je v záujme agentúry konať rýchlo a pozíciu obsadiť vhodným kandidátom, čo je však aj v záujme kandidáta alebo firmy,“ podotýka. Výhodou spolupráce s agentúrou je, že dokáže pripraviť kandidáta na pohovor, „učesať“ jeho životopis, prípadne vypichnúť podstatné veci, ktoré kandidát mohol opomenúť a pod. „Správny personalista či recruiter vie odhadnúť kandidáta natoľko, že je schopný vybrať pre neho tú najlepšiu ponuku z portfólia firiem a ich potrieb,“ dodáva Martin Miklánek.

Výhody agentúry

Každá agentúra má, samozrejme, svoje postupy, taktiku aj procesy. „Spolupráca s agentúrou vie byť účinnejšia, komplexnejšia a pre obe strany výhodnejšia. Zároveň mnohé agentúry ponúkajú aj mentoring, coaching pre kandidátov, ale aj iné tipy poradenstva, o ktoré by bol kandidát inak ochudobnený. Mnohokrát sa stáva, že kandidát v jednej firme neuspeje, ale na základe spätnej väzby mu agentúra odporučí druhú firmu, kde je jeho náborový proces úspešný,“ dodáva na záver Martin Miklánek, výkonný riaditeľ SCHREIBER group.

Odporúčania pre absolventov, ako zaujať zamestnávateľa

1. Treba byť transparentný, ale zároveň komplexný, čo sa týka svojho profilu – životopisu.

2. Veľmi jasne vedieť, čo sú moje silné stránky, a čo ponúkam ako svoju hlavnú hodnotu a predať to!

3. Vedieť svoju cenu a nejsť pod ňu (príliš lacný kandidát je podozrivý kandidát).

4. Zaujímať sa o celkový proces výberu, pripraviť si otázky a poznať firmu (naštudovať si informácie o pracovnom mieste, firme, riešeniach, atď.).

5. Byť pozitívny. Nikto nechce frustrovaného, unaveného a nešťastného človeka zobrať na palubu a „dať mu kľúče od lietadla…“

Rada na záver - Vyberte si agentúru, ktorá vám ponúkne nielen vhodné miesta, ale poradí vám, na ktoré z nich sa hodíte a prečo.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.