Jarné upratovanie vo financiách

Napísal Michal Račko 21. marec 2024

Jarné upratovanie sa nemusí týkať len poriadku v domácnostiach a ich okolí, ale prospešné je si upratať aj vo svojich financiách. Vďaka tomu je možné v rodinnej kase ročne ušetriť aj stovky eur. Spoločnosť Home Credit prináša niekoľko tipov, ako si efektívne s príchodom jari urobiť poriadok vo výdavkoch.

shutterstock_ucty_par21

1. Pripravte si vlastný rodinný rozpočet – nejde o nič zložité.

Je to prvý krok pri finančnom upratovaní,  vďaka ktorému budete mať prehľad o tom, kam smerujú peniaze z vášho účtu. Taktiež môžete vďaka tomu zistiť, aké sú vaše možnosti a prípadné rezervy. Na strane výdavkov by nemali chýbať položky spojené s bývaním a chodom domácnosti, so splácaním pôžičiek, sporení, poistení, ale ani náklady na mobilných operátorov, potraviny, drogériu, oblečenie, dopravu, vzdelávanie či  trávenie voľného času. „Samozrejme, sú tu niektoré výdavky, napríklad  za nájom, ktoré sú nevyhnutné a ich výšku nevieme priamo ovplyvniť. Na druhej strane je tu ale väčšia časť nákladov, pri ktorých sa šetriť určite dá. Trebárs za nevýhodné služby, pri nákupoch luxusného oblečenia, nápojov či v reštauráciách. Po analýze výdavkov môže nejedného prekvapiť, za čo v skutočnosti vyhadzuje pomerne vysoké sumy. Stačí všetko spísať napríklad do jednoduchej excelovskej tabuľky alebo si to ešte uľahčiť využitím na to určených mobilných aplikácií, prípadne si to „hodiť“ na papier,“ radí ombudsman spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

2. Snažte sa vyhnúť nepremysleným a predraženým nákupom.

Určite sa oplatí sledovať a pravidelne si porovnávať ceny tovaru dennej spotreby, ako aj ponuky viacerých obchodov, ak sa chystáte napríklad meniť drahší spotrebič, rovnako tak aj cenníky poskytovateľov pravidelne využívaných služieb. „Je vhodné prehodnotiť a obmedziť predražené a nepotrebné nákupy alebo zvážiť výmenu dodávateľov niektorých služieb, ak zistíte že vám ich niekto dokáže poskytnúť v rovnakej kvalite za menej. Okrem toho, určite zaberie aj to, keď si pred každým väčším nákupom urobíte obyčajný nákupný zoznam, ktorého sa však budete v obchode naozaj aj držať,“ hovorí ombudsman.  

3. Prerátajte si, či sa vám oplatí využívať služby vašej aktuálnej banky.

Ušetriť sa dá nielen na nákupoch v obchodoch, ale aj v prípade služieb finančných inštitúcií. Veľa Slovákov má účty vo viacerých bankách súčasne, ku ktorým majú, samozrejme, debetné či kreditné karty a pritom ich často ani nevyužívajú. Za všetky ale vo väčšine prípadov platia, a to duplicitne. „Nepochybne stojí za to dať si otázku, či vážne potrebujete viaceré banky a ich služby? Ak zistíte, že nie, môže vám to ročne ušetriť desiatky eur len na bankových poplatkoch,“ pripomína M. Zborovský. Za zváženie stojí aj to, či sa oplatí zmeniť banku alebo finančnú inštitúciu, ktorá ponúka modernejšie, lacnejšie a flexibilnejšie služby. „Ak používate kreditku, overte si, aké dlhé máte bezúročné obdobie. Pokiaľ sa termínovo do neho zmestíte, nič nepreplácate na úrokoch. Zároveň si je dobré zistiť trebárs aj to, aké asistenčné služby vaša kreditka v sebe zahŕňa, čo vám môže tiež ušetriť peniaze, napríklad pri náhlej poruche auta niekde na cestách,“ dopĺňa.

4. Spojte si nevýhodné úvery do jedného.

Dnešná realita je taká, že veľké množstvo Slovákov spláca súčasne viacero úverov či pôžičiek. Mať ale pôžičky vo viacerých finančných inštitúciách nie je len finančne náročné, ale aj komplikované, pretože každá má svoje špecifické pravidlá, lehoty či sankcie.  Mnohí ľudia však nevedia o tom, že si môžu tieto pôžičky zlúčiť, čiže ich prakticky vymeniť len za jeden úver. Takýto konsolidovaný úver by mal byť v konečnom dôsledku spojený s nižším úrokom, ako dosahujú ostatné spájané pôžičky. „Konsolidáciou je takto možné získať celkovú nižšiu mesačnú splátku a odľahčiť tým zase o niečo rodinný rozpočet. Väčšina úverov či pôžičiek je navyše spojená s pravidelnými mesačnými poplatkami, ktoré platíte každej inštitúcii. Tie sa tým pádom zúžia na jeden a ušetríte aj na tejto položke,“ hovorí M. Zborovský.   

5. Usporené peniaze si odkladajte a taktiež ich investujte.

Pokiaľ to vaša finančná situácia dovolí a budete počas roka s hospodárením s peniazmi disciplinovaní, mali by ste čo-to ušetriť. Potom s tým ale nakladajte uvážene a s rozvahou.Financie ušetrené z nepotrebných a predražených nákupov a neefektívnych služieb, konsolidovaných úverov či  bankových poplatkov vám môžu mesačne priniesť desiatky, niektorým aj stovky eur. Tie si je potom ale vhodné rozumne rozdeliť. Časť z nich si môžete držať ako finančnú rezervu na nepredvídateľné udalosti a druhú časť z nich investovať, čo je v súčasnej dobe vyššej inflácie nanajvýš aktuálne,“ dodáva ombudsman klientov Home Creditu.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.