Takto ukážete zamestnancom, že si ich ceníte

Napísal Kristína Chudá 21. december 2022

Na to, aby boli vaši zamestnanci čo najlepší, potrebujú viac ako len plat a prácu, ktorá ich napĺňa. Musia vedieť, že vidíte hodnotu v nich ako v jednotlivcoch i v práci, ktorú vykonávajú. Prinášame vám   7 spôsobov, ako ukázať zamestnancom, že vám na nich skutočne záleží.

shutterstock_women_office_22

1. Zaujímajte sa o nich

Zistiť, čo vaši zamestnanci dokážu, čo robili v predchádzajúcich zamestnaniach a čo robia lepšie než ktokoľvek iný, je dôležité. Ak si chcete budovať silné, dôveryhodné vzťahy a ukázať, ako veľmi si ľudí ceníte, mali by ste vedieť, kým vlastne sú – nielen to, čo urobili.

Pozrite sa na ich život mimo práce. Snažte sa vybudovať si lepší vzťah tým, že sa budete skutočne zaujímať o to, kto títo ľudia sú a čo ich baví. Preto pravidelne vytiahnite v rozhovore témy, ktoré nesúvisia s prácou.

2. Investujte do nich

Spoznajte, čo potrebujú na dosiahnutie úspechu a dajte im čas a zdroje, ktoré na to potrebujú. Pozrite sa na možnosti vzdelávania, ktoré poskytuje váš tím pre rozvoj talentov, a povzbuďte svojich ľudí, aby do toho išli. A ak vzdelávací program, ktorý potrebujú, vo vašej spoločnosti neexistuje, buďte ochotní financovať im externé školenia.

3. Nastavte jasné a merateľné očakávania

Aby vaši zamestnanci uspeli, potrebujú jasne pochopiť to, čo potrebujete, aby urobili, a ako sa ich úspešnosť bude vlastne merať. V dynamickom svete práce to znamená poskytovanie pravidelných aktualizácií. Každoročný rozhovor o výkonnosti a plánovaní jednoducho nestačí.

4. Urobte si na nich čas

Ste zaneprázdnení. A možno dohliadate na veľmi veľkú skupinu. To znamená, že je pre vás zložité venovať čas každému jednotlivcovi. Napriek tomu je dôležité, aby vaši zamestnanci vedeli, že im kryjete chrbát. Ak si myslíte, že skupinové stretnutie tímov je postačujúce, tak neuspejete pri vytváraní hlbokých vzťahov s vašimi zamestnancami. Urobte si čas na to, aby ste sa s každým stretli osobne tak často, ako je to len možné. A buďte počas týchto stretnutí pozorní. 

5. Priznajte im zásluhy verejne

Samozrejme, pravdepodobne chválite svojich zamestnancov za ich úspechy počas stretnutia tvárou v tvár, teda jeden na jedného. Ak chcete uznať ich hodnotu ešte viac, priznajte im zásluhy verejne. Pred ich rovesníkmi a pred vedúcimi predstaviteľmi, na ktorých by chceli zapôsobiť.

6. Hovorte im veci natvrdo

Predchádzajúci bod dáva zmysel a môže byť i zábavný. Ako každá minca i táto má ďalšiu stranu. Výzvou pre vás môže byť rozprávať svojim zamestnancom aj horšie stráviteľné veci. I napriek tomu je to ale jedna z najcennejších vecí, ktorú pre nich môžete urobiť. Musíte im povedať, ak ich správanie ovplyvňuje ich kariérny postup, alebo aké budú dôsledky, ak nevyriešia dôležitý problém.

7. Dajte im možnosť využiť ich „superschopnosti“

Všetci radi robíme veci, v ktorých sme dobrí, ale niekedy to povaha nášho biznisu nedovolí. Ak však robíme to, v čom excelujeme, prinášame tým svoju hodnotu a cítime sa naplnení. Pokiaľ chcete svojim zamestnancom pomôcť využívať ich „superschopnosti“, tak im musíte pomôcť objaviť ich. Následne by ste mali hľadať také situácie a projekty, v ktorých by mohli svoje silné stránky predviesť.

Zdroj foto: Shutterstock


https://www.forbes.com/sites/williamarruda/2017/11/08/9-ways-to-show-your-people-you-value-them/#3891177528a0

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.