Takto spoznáte, že firma kam idete pracovať, je lakomá!

Napísal Kristína Chudá 18. február 2022

Máte zamestnanie, v ktorom sa nemáte kam posunúť a nenapĺňa vás? A preto začnete tajne hľadať novú prácu? Idete na pohovor, kde vás ale manažér zneistí niekoľkými zvláštnymi vetami. Že aké? Napríklad vám povie, že každý človek v ich spoločnosti začínal s nízkym platovým ohodnotením.

business_people_1200x780

Čo v takomto prípade robiť?

Vziať nohy na plecia a utekať. Spoločnosti, ktoré vedia oceniť talent kandidáta nemajú takéto pravidlá. A tu prichádza otázka. Prečo by ste mali prejsť do novej spoločnosti, kde sa k vám budú správať rovnako ako vo vašom starom?

Etickí a schopní manažéri dbajú na to, aby boli zamestnanci v ich spoločnostiach platení spravodlivo za prácu, ktorú vykonávajú. Neexistuje žiadny logický dôvod pre to, aby mali ľudia nižší plat, než je na trhu bežné. Každý človek predsa pozná približnú sumu, ktorú by mal na svojom pracovnom mieste dostať.

Tu je 9 znamení, podľa ktorých zistíte, že je váš potenciálny zamestnávateľ je príliš lakomý.

1. Počas pohovoru vám budú hovoriť: „Namiesto vysokých platov ponúkame skvelú firemnú kultúru.“ Zdravá firemná kultúra je o dôvere a rešpekte. Takže ktokoľvek, kto povie „v našej spoločnosti vám zaplatíme kultúrou namiesto eur“ netuší, čo znamená slovo „kultúra“. Firemné obedy sú úžasné, no iba vtedy, ak sú ponúknuté spolu so spravodlivou trhovou mzdou.

2. Povedia vám, že majú vo firme skvelé benefity, no ak si o nich zistíte viac, tak prídete na to, že to vlastne žiadne mimoriadne výhody nie sú.

3. Oznámia vám, že budete musieť preukázať svoje kvality, či vôbec stojíte za tú mzdu, ktorú iní na trhu platia ľuďom na rovnakej pracovnej pozícii. Ak si myslia, že sa pre túto prácu nehodíte, prečo vôbec premýšľajú o tom, že vás zamestnajú?

4. Ak čítate príručku zamestnancov spoločnosti a vidíte, že je plná vyberaných pravidiel a firemnej politiky, ktoré sa týkajú peňazí, zbystrite pozornosť. Niektoré firmy nebudú svojim zamestnancom preplácať napríklad jazdu taxíkom na letisko, ak cestujú na služobnú cestu. Prišli totiž na to, že môžete vstať z postele o dve hodiny skôr a radšej vláčiť svoju batožinu vlakom alebo autobusom, než si zobrať taxík. Príručka pre zamestnancov je oknom do firemnej duše. Vždy si jednu vypýtajte a prečítajte!

5. Keď prechádzate cez priestory firmy a vidíte, že sú koberce roztrhané a závesy špinavé, je evidentné, že firma na čistotu vôbec nedbá. Niektoré spoločnosti sú len motormi, ktoré majú hromadiť peniaze pre majiteľov, nemajú víziu, misiu ani žiadny záujem o blaho alebo rozvoj svojich zamestnancov. Z takého miesta utečte!

6. Ak sa váš pohovor koná na obede, no vám žiadny obed neponúknu.

7. Keď sa manažéra opýtate „Čo sa stalo s poslednou osobou na tejto pracovnej pozícií, je stále súčasťou spoločnosti?“ a on to zahovorí. Nechce vám predsa povedať, že odtiaľ ľudia utekajú, pretože je ich firma „lakomá“ a s ľuďmi zaobchádza zle.

8. Robia veľké haló z vecí, ktoré ľudia očakávajú a považujú za samozrejmosť. “Našim zamestnancom ponúkame kávu a čaj zadarmo!“ Keď toto budete počuť, končí všetka sranda.

9. Rovno vám povedia: „Neplatíme vysoké mzdy.“ Ak toho už v ten deň máte naozaj dosť, tak sa môžete manažéra opýtať: „Aký obchodný dôvod stojí za touto vašou nízkou mzdovou politikou?“ V skutočnom svete taký dôvod neexistuje, okrem túžby majiteľov a vrcholových manažérov spoločnosti nechať si všetky peniaze pre seba.


https://www.forbes.com/sites/lizryan/2017/04/27/ten-unmistakable-signs-of-a-cheap-employer/#1010bb306c8d

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.