Jana si rozbehla biznis na internete, teraz bojuje s častým problémom

Podnikateľom na internete sa často stáva, že im zákazníci pri objednávke nechajú nesprávne meno alebo adresu. Zásielky sa im potom vracajú, čo ich zbytočne stojí peniaze. Skúsenosť s tým má aj podnikateľka zo zvolenského okresu. 

comp woman0718

Jana je všestranná žena, ktorá v posledných rokoch rozbehla niekoľko biznisov. Otvorila si kníhkupectvo v širšom centre mesta a prevzala aj zabehnutý antikvariát. Keď sa „okukala“ a zistila, o ktorý tovar je najväčší záujem, začala ho ponúkať aj cez sociálnu sieť. 

„Chcela som dať svojim zákazníkom ďalšiu možnosť, ako si kúpiť môj tovar a, samozrejme, predstaviť ho aj potenciálnym zákazníkom. Voľba padla na sociálnu sieť, kde som si vytvorila stránku a postupne na ňu začala pridávať pekné fotky mojich vecí aj so stručným popisom. Išlo to pomaly, spočiatku som mala len jednu objednávku za dva týždne,“ vraví. 

Predaj vecí sa po niekoľkých mesiacoch rozbehol, no s úspechmi prišli aj sklamania. Na stránke jej začali pribúdať negatívne recenzie, že zaslala špinavé alebo poškodené veci a ľudia začali vyzývať ostatných, aby u nej nenakupovali. Jana si však vždy dávala pozor na kvalitu svojich vecí a starostlivo ich sama balila a zasielala. Považovala to za konkurenčný útok, snahu, ako ju očierniť.

Teraz k tomu pribudol ďalší problém, viaceré zásielky sa jej začali vracať  kvôli zlým adresám. „Tým, že už vybavujem niekoľko desiatok zásielok mesačne, mi to robí poriadny škrt cez rozpočet. A čo je horšie – človek stále nevie, na čom je, niečo akože predá, potom sa mu to vráti,“ hovorí s tým, že za to už určite môže konkurencia. 

Vo všeobecnosti platí, že sa firmy, ktoré predávajú svoje produkty cez internet alebo prostredníctvom katalógov, veľmi často spoliehajú na to, že im zákazníci do objednávok zadajú správne adresy. V mnohých prípadoch sa to však nedeje a zásielky sa im práve kvôli nesprávnym údajom a adresám vracajú. Vznikajú im tak zbytočné náklady a niekedy aj nevymožiteľné pohľadávky.

Prvým možným riešením je kontrola všetkých adries, uvádza Peter Hetteš, obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko. Jana si môže overovať všetky údaje, napríklad, či existuje obec, ktorá je uvedená v objednávke a či k nej prislúcha zadané poštové smerovacie číslo. „Množstvo informácií sa dá nájsť na internete, pri iných však treba použiť sofistikovanejšie metódy. V prípade firiem, ktoré dodávajú tovar opakovane, je vhodné robiť kontrolu adries pravidelne,“ upozorňuje Hetteš. 

Firmám, ktoré adresy svojich zákazníkov nestíhajú overovať, môžu pomôcť externé spoločnosti. Aj na Slovensku existujú odborníci, ktorí sa tomu venujú. Overujú, či sú adresy hodnoverné a takisto vedia zistiť, ktorí zákazníci sa presťahovali. Dokážu nájsť chyby v databázach a opraviť ich. Takto dokážu zaručiť, že objednávka príde tam, kam má, čo je pre podnikateľov ako Jana veľmi užitočné.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.