Ako sa naladiť na úspešný deň?

Napísal Kristína Chudá 07. október 2024

Prestaňte sa ľutovať a vzdávať po prvom neúspechu. Úspešným ľuďom sa všetko darí, majú šťastie vo všetkom, pre čo sa rozhodnú a vedia všetko otočiť vo svoj prospech. Možno áno. A možno nie a len patria medzi tých, ktorí skrátka myslia pozitívne.

shutterstock_w_310323

Zdroj foto: Shutterstock

Vedia kontrolovať svoje emócie, myšlienky i správanie. Chcú byť úspešní a chcú sa cítiť dobre. Preto niektoré veci nerobia. Skúste sa inšpirovať.

Minulosť nie je dôležitá

Niečo sa vám včera nepodarilo? Poučte sa z toho. Nestrácajte čas preberaním zlého stále dookola. Uvedomte si svoju chybu a zamerajte sa na jej riešenie. Neopakujte to isté, posuňte sa ďalej. Využite minulosť na to, aby vaša budúcnosť bola o to lepšia. Uvedomte si, že máte možnosť rozhodnúť sa inak, lepšie.

Neľutujte sa

Neodovzdali ste včas prácu, prepadli ste pri skúške, dostali pokutu za rýchlu jazdu? Neplytvajte energiou na sebaľútosť. Nezaoberajte sa tým, aký je hrozný šéf, učiteľ alebo akú máte karmu. Prevezmite zodpovednosť sami za seba. Svet nie je spravodlivý a život nie je jednoduchý. Nad svojím konaním ale máte vždy kontrolu vy sami. V každej situácii si môžete rozhodnúť, ako sa zachováte. Aký bude váš ďalší krok, je len na vás.

Uvedomte si, že niektoré skutočnosti jednoducho neovplyvníte

Je zbytočné nadávať na počasie. Pršať neprestane preto, že sa hneváte. Myšlienky môžeme mať zaplnené hnevom nad skazeným dňom alebo premýšľaním nad tým, ako sa vhodne obliecť, aby sme sa aj v daždi cítili dobre, alebo aké príjemné aktivity je možné robiť, aj keď nám počasie práve nepraje. Niektoré veci zmeniť nemôžete. Určite ale môžete zmeniť svoj prístup k nim. V dopravnej zápche budete stáť nahnevaní úplne rovnako dlho ako pokojní.

Nevzdávajte sa po prvom neúspechu

Niečo jednoducho nie je možné zvládnuť hneď na prvýkrát. Robiť chyby je zdravé a prospešné. Z chýb sa môžete inšpirovať a využiť ich na svoje zlepšenie a rast. Ak sa usilujete len o jednu podobu svojho výkonu, možno sa okrádate o jednoduchšie riešenie, na ktoré prídete, ak vyskúšate do cieľa dôjsť rôznymi cestami. Veci je potrebné skúšať toľkokrát, kým ich neurobíte tak, aby ste boli spokojní alebo dosiahli výsledok.

Neočakávajte výsledky hneď

Keď sa o niečo snažíte, neočakávajte, že sa úspech dostaví okamžite. Každá zmena chce svoj čas. Je dôležité vnímať naše snaženie v čase a vnímať ho realisticky. Do večera desať kilogramov neschudnete, dom do zajtrajška nepostavíte a tridsať maturitných otázok sa na jedničku do večera tiež nenaučíte.

Nebojte sa primerane riskovať

Nie je múdre robiť unáhlené rozhodnutia, ktorými si uškodíte. V zložitej situácii ale asi vždy nejaké problémy a zlé následky budú. Bez nich by neboli ani možné výhody. Dôležité je, aby ste si boli vedomí rizík a rozvážili si, či je možné svoju šancu niečím vylepšiť alebo či vám jednoducho stojí za to riziko podstúpiť.

Nechcite sa zavďačiť všetkým

Prospešné je priznať si, že nie je v mojich silách zavďačiť sa všetkým a v každej situácii. Niekedy je potrebné povedať nie aj za cenu, že druhý bude smutný alebo naštvaný. Zostať milý, láskavý a ohľaduplný, ale pripustiť možnosť svojho zlyhania v snahe urobiť všetkých okolo seba šťastnými. Nebáť sa zostať sám. Spokojní a produktívni môžeme byť aj bez prítomnosti ostatných.

Nebojte sa zmeny

V živote sa všetko neustále mení. Zmeny sú nevyhnutné a je zbytočné snažiť sa im vyhýbať. Je potrebné si uvedomiť, že ste schopní sa zmenám prispôsobiť, že máte schopnosť na zmenu reagovať av novej situácii obstáť. Nestrácajte čas premýšľaním nad tým, prečo to nemôže byť ako predtým, ale sústreďte sa na to, čo pre vás zmena znamená, čo môžete zmeniť vy, ako sa chcete v novej situácii zachovať.

Stanovte si priority, uvedomte si, čo je pre vás dôležité a prečo. „Všetko“ neberte ako odpoveď. Buďte k sebe otvorení a úprimní a pripustite, že niektoré veci vo vašom živote majú inú váhu ako druhé. Nad svojimi prioritami premýšľajte častejšie ako raz za päť rokov a upravujte podľa nich svoje rozhodovanie.

Myslite pozitívne. Znie to ako fráza, ktorá sa nedá naplniť. Pravda však je, že povinnosti musíte urobiť tak alebo tak. Je len na vás, či ich budete vykonávať nahnevaní a otrávení alebo konštruktívne a príjemne naladení. Čo dnes pre seba urobíte pekného? Alebo pre niekoho druhého?

Vaše emócie neovládajú druhí, ale vy sami. Je to naozaj také jednoduché, stačí sa len rozhodnúť.


https://theconversation.com/why-do-regrets-over-lost-love-often-stop-us-being-happy-and-how-can-we-move-forward-137646

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.