Elektronický predpis oslávil 10 rokov

Dnes lekári predpíšu 93 % všetkých receptov elektronicky a len 7 zo sto na papier. Každý mesiac predpíšu lekári na Slovensku zhruba šesť miliónov receptov bez použitia papiera. Pred desiatimi rokmi si to málokto dokázal predstaviť .

v

V apríli 2014 existoval elektronický predpis iba ako náčrt na tabuli v jednej zo zasadačiek súkromnej zdravotnej poisťovne. Vymeniť papierový recept za neviditeľný elektronický sa jej podarilo za neuveriteľného pol roka, aj keď slávu mu priniesla až pandémia kovidu.  

„Niekedy na jar 2014 sme sa rozprávali, ako posunúť veci výrazne ďalej. Aj v súvislosti so štátnym eHealthom, lebo od roku 2009 sa s ním veľa neudialo. Uvažovali sme, čo by sme z neho sami vedeli urobiť najrýchlejšie a najjednoduchšie a vyšiel nám z toho eRecept,“ spomína Ján Tomášik, jeden z autorov eReceptu a riaditeľ úseku IT zdravotnej poisťovne Dôvera.

Spočiatku sa naň nedôverčivo pozerali aj firmy, ktoré dodávajú lekárom a lekárňam softvér. Ešte menej mu dôverovali lekári. „Aj nám niektorí vynadali, že vymýšľame nezmysly. O to viac si vážime tých lekárov a lekárky, ktoré nášmu konceptu dôverovali, videli v ňom prínos a pomohli nám ho zaviesť do praxe,“ zdôrazňuje.

Úplne prvý recept novým spôsobom predpísal 8. októbra 2014 pneumológ z Humenného pre svojho astmatického pacienta.

Najskôr bolo potrebné vymyslieť riešenie, ktoré by bolo kompatibilné s existujúcim systémom a papierovým svetom. Na papierové recepty preto pribudol čiarový kód. To uľahčilo prácu lekárnikom, ktorí viac nemuseli vyťukávať údaje o lieku do počítača ručne. Stačilo kód oskenovať. Tým sa zároveň odoslali informácie o vydanom lieku do zdravotnej poisťovne.

Vďaka tomu už lekárne nemuseli posielať poisťovni škatule s papierovými receptami na kontrolu. „Vedeli sme odstrániť papierové recepty úplne hneď od začiatku, ale nemohli sme to urobiť, kým do systému neboli zapojené všetky lekárne a všetci lekári a nebola upravená legislatíva,“ vysvetľuje Ján Tomášik. To sa udialo až po tom, ako Dôvera darovala svoje riešenie štátu.  

Na jar 2017 sa totiž ukázalo, že štátny eHealth nie je celkom pripravený na spustenie a hrozilo, že Slovensko príde o milióny z eurofondov. Vtedy ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že štát prevezme eRecept od Dôvery, čo sa udialo zadarmo a rýchlo. Od Nového roka 2018 sa jej eRecept stal súčasťou štátneho riešenia a spustil sa plošne pre všetkých. Kým v októbri 2014 boli do systému zapojené tri stovky lekárov, v polovici roka 2018 ich už bolo 10-tisíc.

Odvtedy už pacienti nepotrebujú žiaden papier v ruke, eRecept im pomohol tiež naplno využívať  opakovaný predpis. Lekárom tak ubudlo 30 % pacientov v čakárňach, lebo tí už po recept nemusia chodiť osobne. Toto bola zároveň obrovská pomoc počas pandémie najmä pre pacientov s chronickým ochorením.

Elektronický predpis tiež zvyšuje bezpečnosť liečby, pretože vopred upozorní lekára, že predpisuje liek, ktorý sa neznesie s iným, ktorý už pacient užíva. Alebo, že pacientovi už ten istý liek predpísal iný lekár. Dôvera zároveň už úspešne otestovala rezerváciu lieku v lekárni a je krok od toho, aby sa táto služba rozšírila na všetky lekárne a pre všetkých pacientov.

„Naše riešenie okrem toho prináša slovenskému zdravotníctvu úsporu v miliónoch eur v tom, že výrazne ubudlo praktík, ktoré zvyšovali náklady na lieky. Veľa sa ušetrilo aj na papierových tlačivách. Tie mali ochranné prvky a boli relatívne drahé. A úplne odpadli náklady na retax receptov – manuálne zapisovanie v lekárňach,“ uzatvára šéf IT Dôvery.

Zdroj foto: Freepik

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.