11 novoročných predsavzatí pre zdravší a šťastnejší život

Napísal Kristína Chudá 10. január 2023

Privítali ste nový rok so všetkou noblesou a eleganciou? Dali ste si dajaké predsavzatia? Prinášame vám niekoľko tipov na predsavzatia. Nielenže si prinesiete do života nový životný štýl, ale budete sa cítiť priam fantasticky.

woman_winter1218

1. Chcete byť bez vrások? Jedzte viac citrusov

Zima je priam stvorená na konzumáciu citrusov. Nádherné grapefruity, sladučké pomaranče, šťavnaté pomelo. Zimné citrusy pomáhajú udržiavať vašu pokožku zdravú vďaka vitamínu C, ktorý pomáha pri výrobe kolagénu. Štúdiá American Journal of Clinical Nutrition zistila, že ľudia, ktorí jedia potraviny s vysokým obsahom vitamínu C mali menej vrások a menej suchú kožu ako tí, ktorí citrusové ovocie vôbec nejedli. Navyše vaše ratolesti budú viac odolné voči nachladnutiu.

2. Vegetariánmi raz v týždni.

Či už chcete byť štíhle milé dámy alebo chcete zostať jednoducho fit, zelenina je váš priateľ. Vyzbrojíte sa proti zime a navyše sa dostanete do formy. Byť vegetariánmi raz do týždňa nie je až také ťažké a telo sa vám poďakuje.

3. Naplánujte si lekárske prehliadky.

Otvorte kalendár, vezmite telefón a začnite volať a objednávať – zubár, gynekológ, preventívna prehliadka u praktického lekára pre dospelých, preventívna prehliadka u detského lekára, oftalmológ.. na nič nezabudnite a nič nepodceňujte.

4. Každý má svoj kvietok.

Orchidea či antúria? Kúpte si to „zelené potešenie“ v kvetináči a budete udivení. Len prítomnosť rastlín a kvetín môže znížiť stres. Istá štúdia sa práve týmto zaoberala a výsledok? Aktívna starostlivosť o rastliny a kvety upokojila nervový systém človeka a znížila aj vysoký krvný tlak. 

5. Vôňa domu.

Dajte vášmu domu vôňu, ktorú potrebuje. Totiž emócie a spomienky sú viazané na rôzne druhy vôní. Dokonca niektoré vône môžu ovplyvniť aj vašu náladu, hovorí Rachel Herz, PhD., autorka knihy Vôňa túžby. Napríklad vôňa vanilky spôsobuje uvoľnenie a radosť, mäta zvyšuje energiu a levanduľa ukľudňuje. Takže k atívnym drobcom dajte batôžky voňavej levandule.

6. Steny vyzdobené fotografiami.

Že máte veľa fotografií v telefóne či počítači? Vyberte tie najkrajšie momenty, dajte zarámovať a poveste na stenu a uvidíte, ako sa váš domov rozžiari.

7. Naplánujte dovolenku.

Chcete mat zdravší život? Vedeli ste, že tí z vás, ktorí máte dovolenku najmenej dvakrát do roka, máte aj menšie riziko srdcového infarktu, než tí, ktorí dovolenkujú zriedkavo? Dokonca výskum dokázal, že aj premýšľanie o dovolenke môže zlepšiť zdravotný stav. Tak plánujte, už je najvyšší čas si chytiť ten pravý „first moment“ pre vás.

8. Audioknihy počas cvičenia.

Že sa vám do toho cvičenia až tak nechce? Stále výhovorky tipu nemáte čas a máte deti? Spravte si z cvičenia taký malý rituál. Pustite si napínavú audioknihu LEN pri cvičení. A verte, že v tej napínavej časti sa vám nebude chcieť prestať ku

9. Poriadok v kuchyni musí byť.

Chcete byť krásne a štíhle mamičky? Jednoduchá rada znie, majte poriadok v kuchyni. Robia sa mnohé štúdie a dokonca aj štúdie na poriadok v kuchyni, A čo sa zistilo? Že keď mali mamičky v kuchyni neporiadok, mali tendenciu jesť viacej sušienok. Takže milé mamičky, zamestnajte aj svoje dospievajúce ratolesti a hor sa na čistú kuchyňu.

10. Darujte staré oblečenie.

„Bye-bye“, príliš tesné džínsy. Aj vy doma skladujete príliš malé džínsy alebo obľúbené tričko, v ktorom vyzeráte ako keby ste ho zdedili po mladšej sestre? Zaužívajte pravidlo, že čo si rok neoblečiete, pôjde preč. Nemusí do koša! Stačí ak poznáte rodinu, ktorá na tom nie je finančne najlepšie.

11. Menej času s telefónom, viac času s rodinou.

V nedávnom prieskume až 83% respondentov povedalo, že stratili prehľad o čase, ktorý strávili na svojom inteligentnom telefóne. No skôr, ako odstránite všetky sociálne siete, položte si otázku. Môžu za ten premárnený čas sociálne siete alebo vy? Choďte radšej na kávu s priateľmi či s deťmi do detského kútika.  


https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/advice/g985/achievable-new-year-resolutions/?slide=36

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.