Bontón na úrade, v reštaurácii ...

... na kultúrnych podujatiach. Bontón je slovo francúzskeho pôvodu a znamená príjemné, kultivované spoločenské správanie. Rozoberieme si napríklad aké pravidlá platia pre muža či ženu na koncerte , či ako darovať kvety. Čo všetko to znamená v praxi? 

Na úrade: Hoci, jemne povedané, nevychovanosť slovenských úradníkov je všeobecne známa, treba objektívne priznať, že problém nevychovanosti úrady presahuje... A tak ani návštevníci úradov (pokiaľ ide o úradný bontón) nie sú celkom bez viny.
Čo treba vedieť? Pri vstupe do úradnej miestnosti je samozrejmosťou zreteľný pozdrav (u pánov spolu so zložením klobúka či čiapky); v prípade dôležitého jednania by sa mal návštevník aj predstaviť.
Zo strany úradníka musí byť samozrejmosťou zreteľná odpoveď na pozdrav a v prípade telefonického rozhovoru krátke ospravedlnenie a čo najrýchlejšie ukončenie telefonátu. (Súčasťou ospravedlnenia má byť ponúknutie miesta na sedenie alebo na státie.) Ak je telefonický rozhovor úradníka evidentne súkromný či pridlhý, alebo sa úradník naďalej venuje svojim papierom či rozhovoru s kolegom, návštevník úradu sa má slušne, ale veľmi dôrazne voči takejto nevšímavosti ohradiť.

V reštaurácii: Do reštaurácie vchádza ako prvý (podľa pravidiel nápomoci) pán a po ňom dáma (mladší muž pred starším...), v rámci skupiny hostiteľ. Aj s čašníkom komunikuje pán (najmladší z mužov, hostiteľ...), vyberajúc zároveň miesto na sedenie. Pri usádzaní pán pridrží a prisunie dáme stoličku, objednáva a ochutnáva víno, a platí účet (pokiaľ neexistuje iná dohoda). Dáma začína ako prvá jesť a piť, a udáva tiež signál k odchodu. V rámci skupiny si zvyčajne každý objednáva jedlo sám a pri odchode platí pravidlo prednosti (ako posledný odchádza hostiteľ).

freepik_restaurant_1022

Zdroj foto: Freepik

Kultúrne podujatia: Do divadla, kina či koncertnej siene vchádza ako prvý pán (v ostatných prípadoch podľa pravidiel nápomoci); v šatni pomáha s kabátom, kupuje pre dámu program, pristupuje (čelom) k radám sedadiel a ospravedlňujúc sa žiada o dovolenie prejsť. Pri zakúpení lístkov do lóže nie je potrebné odkladať zvrchníky v šatni; pričom najváženejší člen skupiny dostáva v lóži ponuku sedieť na zadnom kresle.
Pozvanie na vernisáž (bez bližšej konkretizácie jej charakteru) vyžaduje vychádzkový, elegantný odev a darček v podobe kvetov.

Darovanie kvetov: Kvety sú univerzálnym darčekom, ktorým nemožno nič pokaziť. Pri návštevách osobnejšieho charakteru sa hostiteľka obdarováva kvetmi priamo, pri oficiálnejších udalostiach sprostredkovane (ráno pred plánovanou návštevou cez zásielkovú službu). V prípade dlhšietrvajúcej návštevy možno hostiteľke kvetmi poďakovať za starostlivosť (priamo i sprostredkovane).
Pri žiadosti o ruku prináša muž jednu kyticu kvetov pre svoju vyvolenú (pokiaľ možno vo svetlejších farbách) a druhú kyticu pre matku svojej vyvolenej. Svadobnú kyticu obstaráva ženích.
Dáma venuje pánovi kvety iba vo výnimočných prípadoch: vo vzťahu dcéra - otec, podriadená - nadriadený, pri návšteve v nemocnici... V rovnakých prípadoch môže venovať kvety muž mužovi. Platí pravidlo: okrem smútočných kytíc treba vyberať kvety osobne; pričom obdarovaný má kvety vystaviť v rámci "aktuálneho priestoru".

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.