Depresia a antidepresíva

Existuje len tenká hranica medzi diagnózou, ktorú nazývame depresia a duševným stavom, ktorý je sprevádzaný smútkom, ako reakcia na prežitý stres. Na smútok a splín je najlepší čas, ale pri depresii väčšinou zaberú len lieky a zmena v živote.

depresia 1000x750

Antidepresíva pomáhajú luďom pri stredne ťažkej a ťažkej depresii. Ďalšie využitie majú v liečbe úzkostných porúch ako sú: panická, fobická alebo obsedantná úzkostná porucha. Pomáhajú aj luďom trpiacim chronickou bolesťou, poruchami príjmu potravy, postraumatickou stresovou poruchou.

Depresia prichádza neohlásene, pomaly a na začiatku sa prejavuje únavou, stresom, podráždenosťou, pocitmi úzkosti a neuspokojením. Ide o psychický stav, ktorý nedovoľuje zvládať každodenné úlohy. Liečba depresie je beh na dlhú trať, ktorú okrem liekov v najvážnejších prípadoch a v akútnej fáze, ovplyvňuje zmena životného štýlu, zlepšenie spánkového režimu, úprava stravovacích návykov a zvýšenie telesnej aktivity.

Nástup antidepresív zvyčajne trvá do dvoch týždňov kým zaberú, a užívajú sa niekoľko týždňov, mesiacov aj rokov. K úspešnej liečbe depresie nepomáhajú len antidepresíva, ale aj vlastná vôľa.

V súčasnosti je k dispozícii okolo 30 rôznych druhov antidepresív. Ovplyvňujú určité chemické látky v mozgu. Tieto chemické látky (neurotransmitery) prenášajú signály medzi bunkami v mozgu. Niektoré neurotransmiterové systémy pri depresii riadne nefungujú, ide hlavne serotonínový a noradrenalínový.

Lekári majú na výber zo starších (tricyklické a tetracyklické antidepresíva) a nových (zo skupiny : SSRI, SNRI, NaSSA a i.) antidepresív. Rozdiel medzi nimi je len vtom, že novšie majú menej rizikových vedľajších účinkov. A ich ďalšou výhodou je, že v prípade náhodného alebo aj úmyselného predávkovania neohrozujú život pacienta.

Účinnosť liečby antidepresiami nie je vždy rovnaká a nezaberá u všetkých pacientov rovnako. Z klinických výskumov vyplýva, že veľkú úlohu zohráva aj psychologický faktor. Podľa odborníkov len tretina pacientov užívajúcich antidepresíva zaznamenala zlepšenie ich stavu, jedna tretina reaguje na liečbu čiastočne a ďalšia nereaguje na tieto lieky vôbec. Každý človek je jedinečný, preto potrebuje liečbu „šitú priamo na telo“. Preto je nutné vyskúšať rôzne druhy antidepresív, na ktoré najlepšie reaguje. Existujú aj bylinné preparáty, extrakt z ľubovníka bodkovaného. Priaznivo pôsobí u ľahkých a stredne ťažkých depresiách. Je nutné dodržiavať správne podávanie, pretože sa môžu vyskytnúť nežiadúce účinky ako sú črevné problémy, závrate a citlivosť na svetlo.

Čo sa týka návýku, antidepresíva nepatria do tejto kategórie ako upokojujúce tabletky typu benzodiazepínov. U niektorých pacientoch sa pri okamžitom vysadení antidepresív vyskytli príznaky z vysadenia (žalúdočná ťažoba, živé sny, pocity elektrických výbojov v tele). Dávky antidepresív sa znižujú pomaly až týždne.

Pri popôrodnej depresi „popôrodné blues“ , ak depresie neústupia, je potrebné zahájit liečbu antidepresívami. V niektorých prípadoch sa zváži aj zastavenie dojčenia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.