Materina dúška

V chrámoch sa pálila na počesť bohov, chránila ľudí pred negatívnymi silami, patrilo jej významné miesto medzi čarodejníckymi bylinami.


Z HISTÓRIE

Gréci pálili materinu dúšku na posvätných miestach,verili, že dym z nej dodá odvahu a silu bojovníkom vo vojne. Považovali ju aj za symbol elegancie a príťažlivosti - bola súčasťou vonnej masti, ktorou sa po kúpeli natierali predovšetkým starší muži aby sa stali príťažlivejšími pre dámy svojho srdca. V jednom z receptov sa sa materina dúška dokonca odporúčala aj ako prostriedok na prekonanie neistoty a plachosti.
Rimania ju používali pri výrobe voňaviek. Vynikajúce konzervačné účinky materinej dúšky využívali starí Egypťania pri balzamovaní múmií. A dámy v stredoveku materinou dúškou, ako symbolom statočnosti, zdobili po hrdinských súbojoch hruď svojich rytierov.

Thymus serpyllum L. ľudovo nazývaná žadovník, dúška, materinka, pepolino, živilka, bola oddávna nielen vyhľadávanou a obľúbenou liečivou rastlinou, ale považovali ju aj za kultovú bylinu.
Materina dúška je cenné aromatikum, pôsobí aj ako adstringens, expektorans a má mierne antiseptické účinky. Obsahuje predovšetkým silicu, triesloviny a horčiny, flavonoidy, kyselinu ursolovú, minerály.


POUŽITIE

V  terapeutických dávkach  je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy a deti. Používa sa pri bolestiach hlavy,migréne a závratoch, pomáha pri nervozite a podráždenosti, strese, podporuje dobrý spánok. Zlepšuje prekrvenie organizmu, koncentráciu a pamäť.
Pre svoje antiseptické a protibakteriálne účinky je výborným prostriedkom pri prechladnutí, bolesti hrdla, kašli, zápale priedušiek a pľúc, pri astmatických ochoreniach. Ako kloktadlo je účinná pri liečbe zápalov ústnej dutiny. Celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Zlepšuje tiež trávenie a chuť do jedla, je podporným prostriedkom pri liečbe niektorých infekčných ochorení čriev a hnačiek rôzneho pôvodu. Podľa izraelských lekárov účinné látky obsiahnuté v materinej dúške pôsobia na zastavenie rastu Helicobacter pylori, ktorý sa podieľa na  tvorbe žalúdočných  vredov. Materina dúška pomáha aj pri ťažkostiach súvisiacich s pečeňou a žlčníkom, pôsobí blahodárne na obličky.
Uvoľňuje hladké svalstvo, pomáha pri menštruačných kŕčoch, stimuluje maternicu a môže zosilniť menštruačné krvácanie.
Zvonku sa používa k obkladom pri zápalových a hnisavých ochoreniach pokožky, kožných vyrážkách, pri liečbe ťažko sa hojacich rán.
Zmierňuje svrbenie spôsobené uštipnutím hmyzom.

V KOZMETIKE

Materina dúška, vďaka svojej silnej aromatickej vôni, je obľúbenou súčasťou mnohých kozmetických prípravkov a svoje uplatnenie našla aj v aromaterapii.
Už starí Rimania silicu z materinej dúšky využívali ako obľúbenú surovinu na výrobu voňaviek, čo pretrvalo až do dnešných čias. Parfumujú sa ňou mydlá a kúpeľové prísady, pridáva sa do zubných pást a ústnych vôd. Je vhodná najmä na ošetrenie mastnej pokožky, často býva súčasťou pleťových vôd, krémov a šampónov. Oplachovanie vlasov odvarom z materinej dúšky je výborným prostriedkom na reguláciu tvorby kožného mazu v pokožke.

V KUCHYNI

Materina dúška je zároveň aj skvelým korením, obľubeným najmä v kuchyniach Talianska, Nemecka a Francúzska. Nazýva sa aj dušou pikantných pokrmov, treba ju však používat opatrne, v menších dávkach, keďže má intenzívnu arómu. Je vhodná ku všetkým pečeným a duseným mäsám, rybám a údeninám, vynikajúco tiež dochutí polievky, omáčky , plnky a rôzne marinády. Používa sa do ťažšie stáviteľných jedál, je spoľahlivým prostriedkom pri plynatosti, a preto sa odporúča  pridávať do pokrmov zo strukovín a kapusty. Čerstvá dodá výbornú chuť šalátom, nátierkám či omeletám.
Materina dúška sa pridáva aj do ovocných octov, v liehovarníctve sa používa pri výrobe horkých likérov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.