Šalvia lekárska

Pre svoje všestranné pôsobenie na ľudské zdravie bola už v starých  herbároch považovaná za vzácnu a všestranne využiteľnú liečivú bylinu.


Rodové pomenovanie má z latinského salvus – zdravý, ľudovo je známa najmä ako babské ucho, ale aj šariatka,rapaňa, šalfia, pikát či  kadidalník.

Z HISTÓRIE

Historicky sa k nej viaže príbeh Jozefa a Márie, ktorí našli záchranu pri svojom úteku z Egypta práve pod kríkom šalvie. Z vďaky preto Mária  požehnala túto bylinku a prepožičala jej  silu pomáhať ľuďom od každej choroby a schopnosť urobiť človeka nesmrteľným. Šalvia sa neskôr v mnohých krajinách stala symbolom dlhovekosti.

Šalvia (Salvia officinalis) obsahuje silice (tujón, salviol, kafor, cineol a ďalšie),  triesloviny, živice, horčiny, organické kyseliny. Pre obsah toxicky pôsobiaceho tujónu je nevhodná pre deti, tehotné  ženy (abortus), dojčiace matky (znižuje tvorbu materského mlieka) a epileptikov.


POUŽITIE

Neodporúča sa užívať bez prestávky dlhšie ako 1 mesiac. Vo zvýšených dávkach môže vyvolať  kŕče, tachykardiu a závraty. Šalvia  má protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky.

Vnútorne sa používa najmä pri poruchách trávenia, pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti, priaznivo vplýva na činnosť pečene a žlčníka. Je výborným prostriedkom pri zápaloch dýchacích ciest, znižuje horúčku, potláča nadmerné potenie, znižuje tiež hodnotu cukru  krvi. Zmierňuje menštruačné bolesti, upravuje menštruáciu a podporuje pružnosť maternice. Doporučuje sa užívať aj pri ťažkostiach v menopauze( návaly horúčav, potenie).

Odvar zo šalvie je osvedčeným kloktadlom pri zápaloch horných dýchacích ciest, po stomatologických zákrokoch, pri paradentóze, pomáha hojiť zápaly ďasien.

Vo forme obkladov sa odporúča pri ochoreniach kože, hojí drobné kožné poranenia a zmierňuje zápaly.

Pre svoje silné baktericídne účinky sa pri poruchách trávenia používa aj vo veterinárnom lekárstve.

V kozmetike sa šalvia pridáva do čistiacich pleťových vôd, mydiel, šampónov,zubných pást a ústnych vôd.Býva často súčasťou krémov proti poteniu nôh a deodoračných púdrov. V minulosti, keď neexistovali zubné kefky, sa šalviové listy používali na čistenie zubov. Žuvanie listov šalvie odstraňuje zápach z úst, potieranie  zubov listami zase  pomáha pri ich bielení.

Rozdrvené čerstvé listy šalvie sú účinné pri bodnutí hmyzom, sušené šalviové listy prevoňajú bielizeň v skrini a odpudia hmyz. Ak sušené listy zapálime, spoľahlivo odstránia zápach v kuchyni.

Vďaka jedinečnej výraznej  chuti a aróme šalvia patrí medzi obľúbené kulinárske prísady, najmä krajinách  Južnej Európy .Čerstvé, ale i sušené listy šalvie dodávajú nezameniteľnú chuť bravčovému a jahňaciemu mäsu, hydine i rybám. Pridávajú sa tiež k paštétam, mäsovým plnkám, maslu, mäkkým syrom, šalátom, zaujímavo ochutia varené cestoviny a pečené zemiaky. Ako chuťovky sú vynikajúce vyprážané šalviové listy v cestíčku tzv.”myšky.”



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.