Repík lekársky...

… (Agrimonia eupatoria L), je prastará liečivá bylina, známa už z obdobia vlády kráľa Mithridata  VI. Eupatora, kráľa pontského (132 pr.n.l.– 63 pr.n.l.), ktorý poznal  liečivý účinok repíka ako protijedu pri otravách pečene.


Práve podľa neho dostal svoje druhové meno (Agrimonia eupatoria), preto sa repík nazýva aj kráľovskou bylinou.V ľudovom liečiteľstve  sa stretneme s názvom útrobník, boží bič, konopínec, starček, repíček  či eupatoria . O nesporných  kvalitách  repíka svedčí skutočnosť , že  sa  využíva dodnes a patrí medzi nase najlepšie liečivé rastliny. Obsahuje veľa účinných látok, ktoré prospievajú nášmu organizmu, predovšetkým  triesloviny, flavonoidy a horčiny, v menšom množstve  nájdeme kyselinu kremičitú, silice, vitamín C a železo. Preto je pre  svoje všestranné použitie  odporúčaný ako podporný liečivý prostriedok pri rôznych ochoreniach, používa sa zvonka aj vnútorne.

Repíková vňať je dôležitou zložkou liečivých čajových zmesí a extrakty z nej sú súčasťou kloktadiel, ústnych vôd a pod., tiež sa z nej pripravuje vysokoúčinná liečivá masť. Svoje uplatnenie repík našiel aj v liečebnej kozmetike.

Vnútorne je repík odporúčaný ako doplnok liečby pri poruchách trávenia na úpravu žalúdočnej a črevnej činnosti, hnačkách, pri chronických zápaloch žalúdka a dvanástnika, pri zápaloch močových ciest. Prispieva k zvýšeniu vylučovania žlče, je podporným prostriedkom pri žlčníkových a obličkových kameňoch a pri rôznych špecifických poruchách žlčových ciest a pečene.

Zvonka sa repík používa pri príprave kloktadiel, obkladov či kúpeľov. Ako kloktadlo sa používa pri zápaloch v ústnej dutine, pri chorobách hrdla, angíne a pri krvácaní z ďasien. Silný odvar z repíka je vhodný  na choré a  presilené hlasivky, preventívne  sa odporúča kloktať ľuďom ktorí v zamestnaní veľa hovoria či spievajú.

Pri zápalových kožných ochoreniach, hnisavých vyrážkach, popáleninách, vredoch predkolenia, aj pri drobných poraneniach a omývaní rán po chirurgických zákrokoch, kĺbových bolestiach sa repík používa vo forme obkladov a kúpeľov.

Bylinkové kúpele z repíka sa už tradične používajú pri artritíde a reumatizme, taktiež pri hemoroidoch. Na liečbu kŕčových žíl a  vredov predkolenia sa odporúča repíková masť, ktorá má podobné účinky ako masť z nechtíka lekárskeho.

Terapeutické využitie repíka je nielen v humánnej medicíne (antiflogistikum,adstringens,antiseptikum),ale jeho priaznivé liečivé účinky sa osvedčili sa aj vo veterinárnom lekárstve.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.