5 diét a ich nežiadúce následky

Často sa uchýlime k diétam, ktoré skôr ako rýchle výsledky môžu priniesť určité zdravotné komplikácie. Prečítajte si diétach, ktoré pre vaše zdravie nemusia byť vhodné.


Jednodruhová diéta = jednostranná diéta
Základ tvorí jedálny lístok sa skladá takmer výlučne z jedinej potraviny (ryža alebo jablká). Fádnosť stravy má v dlhodobom meradle veľký vplyv na naše zdravie. Pestrá a vyvážená strava totiž prináša nášmu telu dostatok vitamínov i minerálov, zatiaľ čo v prípade týchto diét nám začnú čoskoro dôležité látky chýbať. Nerešpektujú nutnosť prijímať vo vyváženom pomere bielkoviny, sacharidy a tuky. Nedochádza tak k zdravému chudnutiu, a naopak sa vystavujeme riziku závažného poškodenia organizmu.

Vegánska diéta s vylúčením mäsa, mlieka aj vajec
Tento typ diéty radí vyškrtnúť z jedálnička mäso, mlieko, vajcia a ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu. Hoci by sa mohlo zdať, že bez prijímania tukov sa naše telo rýchlejšie zbaví tukov už usadených, mali by sme si dať pozor.
Hrozí nám nedostatok vitamínu B12, vápnika, železa a zinku. V prípade, že vylúčime aj rybie mäso, nám môžu chýbať 3-omega mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržať zdravý krvný tlak a srdce. Hoci je možné všetky tieto látky dodať umelo, pre zdravé chudnutie je dôležitá pestrá a vyvážená strava.

Atkinsonová diéta - vyhýbanie sa sacharidom
Jej princíp je založený na vylúčení sacharidov, z ktorých naše telo čerpá energiu, ktorú si bude musieť vytvoriť z ​​uložených tukov. Konzumujeme mäso aj mliečne výrobky v takmer neobmedzenom množstve, ale mali by sme sa zdržať ovocia, väčšiny zeleniny, sladkostí alebo napríklad zemiakov a ryže. „Atkinsonova diéta predstavuje pre organizmus obrovskú záťaž. Príliš veľa tukov totiž môže viesť k zvýšeniu cholesterolu. Navyše sa vylúčenie zeleniny a ovocia zo stravy môže podpísať na nedostatku vlákniny, " vysvetľuje Klára Minczinger zo spoločnosti Generica, ktorá na trh uvádza šumivé tablety Redukta s obsahom chrómu, vlákniny a extraktu zo zeleného čaju, ktorý podporuje spaľovanie tukov. Chróm prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi, a tým znižuje chuť na sladké. 

Makrobiotická diéta
Základ makrobiotickej stravy tvoria predovšetkým obilniny, strukoviny, zelenina a rybie mäso. Úplne vylúčená by mala byť konzumácia sladkostí, kávy, alkoholu a korenia. Mäso a vajcia nie sú síce zakázané, avšak ich príjem je výrazne obmedzený a mal by byť vyvážený napríklad zeleninou. Väčšina zásad makrobiotickej stravy zodpovedá pravidlám zdravého životného štýlu. Napriek tomu aj tu sa môžu vyskytnúť riziká. Z dlhodobého hľadiska sa jedná predovšetkým o možný nedostatok živočíšnych bielkovín, a teda aj vitamínu B12, rovnako ako vápnika a železa. Striktní makrobiotici navyše prijímajú tekutiny iba podľa pocitu smädu, čo býva odborníkmi hodnotené veľmi negatívne.

Hladovka
Hladovanie je pre organizmus veľmi rizikové. Telo nemôže prijímať dôležité vitamíny a minerály. Hrozí nám výrazné oslabenie imunitného systému, nedostatkom tekutín k prílišnému zníženiu krvného tlaku, vypadávanie vlasov, rednutie kostí alebo vznik žlčníkových kameňov. Dochádza ku stratám svalovej hmoty a po ukončení takejto diéty existuje riziko takzvaného jo-jo efektu, lebo poklesol náš bazálny metabolizmus. Ten určuje, koľko energie spálime v pokoji len prácou životne dôležitých orgánov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.