Rodičovské okienko...

... zdravia vás ochráni pred nežiadúcimi letnými nástrahami v prírode a poradí východiská v boji s detskou obezitou.


Keď si nás chytí kliešť
S príchodom jarných a letných mesiacov naberá reálne kontúry. Kliešte na nás striehnu na každom trávnatom či lesnom kroku.
Ak ste sa vrátili po dobrodružnom dni strávenom v prírode, v lese, na lúke, alebo aj z prechádzky v parku môžete nájsť na svojom tele prisatého votrelca. Vtedy nastáva okamih, kedy by každý mal vedieť správne kliešťa odstrániť.

Kliešťa nevykrúcajte ani neduste
Všeobecne sa traduje mnoho „zaručených“ a „správnych“ spôsobov ako prisatého kliešťa odstrániť. Takmer každý už počul alebo pozná nejaký spôsob. Ako to teda v skutočnosti je? Máte ho vykrútiť, alebo natrieť olejom? Ani jedno! Vykrúcanie kliešťa v smere alebo protismere hodinových ručičiek nemá v konečnom dôsledku žiadny efekt, pretože kliešť nemá závit. Na vašom tele je prichytený ústnym ústrojenstvom dlátovitého tvaru a chelicerami. Pri vytáčaní môže dôjsť k rozpučeniu kliešťa, alebo k odtrhnutiu len jeho tela a ponechaniu ústneho ústrojenstva v rane. Taktiež ho ničím nepotierajte (žiadnym krémom, olejom, mydlovou vodou), v tom prípade dochádza k jeho duseniu a obranným reakciám ako vyvráteniu obsahu žalúdka do rany či zvýšené slinenie.

Ako správne na kliešťa?
Keď už si vás kliešť chytil, rýchlym a bezpečným spôsobom ako ho odstrániť je použiť Ixoderm. Stačí nakvapkať pár kvapiek prípravku na kliešťa, tak aby bol rovnomerne pokrytý, počkať 2 až 5 minút, prípravok odstrániť a následne priloženou pinzetou bezpečne kliešťa vykývať von. Vďaka unikátnym účinkom je parazit okamžite znehybnený, takže nedochádza k obranným reakciám. Následne je kliešť vplyvmi prípravku usmrtený a spevnený, takže sa dá bez problémov vytiahnuť. Prípravok zároveň dezinfikuje povrch kliešťa, ranky a jej okolia. Zjemňuje zatvrdnutie okolo rany, kde je kliešť uchytený. Prípravok nájdete v lekárni a mal by sa nachádzať v každej domácej lekárničke a vo výbave na výlety. Odporúčaná cena 12,95 €/10 ml. 

Chráňte svoju ratolesť!
Podľa štatistík trpí nadváhou asi 12% detí, až 8% dokonca jej vyššou formou – obezitou.

  • Dodržujte v stravovaní pravidelný rytmus. Ak deti počas dňa dostanú 3 plnohodnotné jedlá plus desiatu a olovrant, nebudú mať ani nutkanie toľko maškrtiť.
  • Návšteva reštaurácie rýchleho občerstvenia by pre dieťa mala byť výnimočnou udalosťou, nie bežnou súčasťou stravovania.
  • Najmä malé deti vynikajúco reagujú na vizuálne podnety, dajte si preto záležať na vizáži zdravého jedla a dieťa ho určite prijme.
  • Chráňte dieťa pred skrytými prázdnymi kalóriami v sladených nápojoch a  džúsoch plných farbív a konzervantov. 1 dcl takéhoto nápoja môže obsahovať aj viac ako 3 kocky cukru!
  • Pitný režim postavte na čistej pramenitej vode, najlepšie dojčenskej, ktorú vďaka nižšiemu obsahu odporúčajú ako prvú voľbu pre malé i staršie deti aj pediatri. Skúste napríklad dojčenskú vodu Lucka, ktorá má navyše optimálne PH.
  • Začnite od seba. Deti sa učia napodobňovaním a prvé tri roky ich života sú kľúčové na vytvorenie správnych stravovacích a pitných návykov.

ASTMA – celoživotné nevyliečiteľné, ale liečiteľné chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, ktorým celosvetovo trpí až 300 miliónov ľudí a napriek všetkým pokrokom v diagnostike a terapii na toto ochorenie ročne zomiera približne 250 000 pacientov.

Astmatické deti

- Typické prejavy astmy: záchvaty dýchavičnosti sprevádzané pískavými zvukmi a suchý dráždivý kašeľ.

- Rizikové faktory pre vypuknutie astmy: výskyt astmy v rodine, anamnéza alergického ochorenia, niekedy liečba antibiotikami.

- Pasívne fajčenie patrí medzi najrizikovejšie faktory v ovzduší, ktoré podporujú vznik astmy u detí (viac ako 32 % ).

Napriek moderným liekom astmu stále nemá pod kontrolou väčšina astmatikov. Neliečená astma pritom môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť. Medzi pacientmi s vysokým rizikom úmrtia na astmu patria tí, ktorí majú v anamnéze ťažké astmatické záchvaty, pacienti, ktorí neužívajú preventívnu liečbu a majú preto vysokú spotrebu úľavových liekov a pacienti liečení vysokými dávkami systémových kortikosteroidov

Každá astma musí byť vyšetrená špecialistom.
Každý pacient by mal byť vyšetrený pľúcnym lekárom  a alergológom, čiže až dvomi špecialistami. Jednoznačne platí, že astma je celoživotným ochorením, vyžadujúcim kontinuálnu liečbu aj v bezpríznakovom období. Aj to je viac tvárnosť astmy – to že sa má pacient dobre, nevylučuje, že o pár minút nedostane záchvat.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.