Starostlivosť o mliečne zuby vplýva na zdravie trvalých zubov

Napísal Katarína Sutárová 17. jún 2024

Stomatológovia bijú na poplach – zubné kazy sú v posledných rokoch štandardom u väčšiny ročných detí. Podľa odborníkov je dôvodom strava aj zlé návyky odpozorované od rodičov. Starostlivosť o mliečne zuby však výrazne ovplyvňuje zdravie trvalých zubov. 

krau_clinik_reka_sabova

FOTO: Stomatologička Réka Sabová učí malú pacientku čistiť zuby na hračke. ZDROJ FOTO: KRÄU CLINIC

Detská stomatologička: Kazy dnes majú už ročné deti. Môže za to strava aj zlé návyky

Mnohí rodičia starostlivosť o mliečne zuby podceňujú. Sú presvedčení, že mliečne zuby nie sú podstatné, pretože aj tak vypadnú. To nie je pravda. Neošetrované mliečne zuby detí sa môžu stať ložiskom rôznych zápalov, ktoré vplývajú na rast a kvalitu trvalých zubov,“ upozorňuje stomatológ Michal Sabo, spolumajiteľ kliniky  KRÄU CLINIC v Bratislave, a dodáva: „Skorá starostlivosť o mliečne zuby v detstve sa v dospelosti prejaví zdravšími zubami, čím sa usporia peniaze a vyhne sa mnohým zákrokom.“

Aj zuby reagujú na zdravú výživu

Ako upozornila detská stomatologička MDDr. Réka Sabová z kliniky  KRÄU CLINIC v Bratislave, u dnešných detí je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou vysoká kazivosť zubov. „Už ročné, rokapolročné deti majú začínajúce sa kazy. Čo je za tým? Strava a zlé návyky v čistení zúbkov a tiež v jedení,“ dodala zubná lekárka.

Zdravie detského chrupu rovnako ako u dospelých ovplyvňuje zdravá výživa. „A tá by mala spočívať jednak v pestrosti a jednak v preferovaní čo najsurovšej stravy. Rôzne upravená strava, niekoľkokrát prevarená, ktorá sa okamžite rýchlo rozkladá, je ľahko rozložiteľná aj pre baktérie. Keďže k tomu procesu dochádza veľmi rýchlo a tie jednoduché cukry sa uvoľňujú už v ústach, baktérie to tam dokážu metabolizovať a narobia problémy. Keď nakŕmime baktérie, tie sa nám ,odvďačia‘ za svoju záchranu kazom,“  upozornil stomatológ Michal Sabo.

Preto by deti (aj dospelí) mali jedávať v pravidelných intervaloch, nie kontinuálne. „Pretože keď celý deň jedia, stále majú mínusové pH a potom sa tie zuby kazia, sú odvápnené,“ dodal. Veľmi dôležité je vyhýbanie sa sladkým nápojom, pre deti je ideálna čistá voda.

Tvorenie kazov v detstve pritom netreba brať na ľahkú váhu. Ako vysvetľuje Réka Sabová, je zásadný rozdiel v tom, či sa začínajúci kaz nájde u dospelého alebo u dieťaťa. Kým v prípade dospelých je možné ho ešte zvrátiť, keďže zubná sklovina sa dokáže za istých podmienok sama zreparovať, napríklad správnou dentálnou hygienou, fluoridáciou či rôznymi podpornými látkami, u detí je to inak. „U detí túto možnosť nemáme, pretože ich sklovina je taká tenká, že každý kaz je potrebné riešiť čím skôr. Niekedy už týždne či mesiace môžu rozhodnúť o tom, že zub je zničený. U dospelých sa to nestane za týždne až mesiace, skôr za roky,“ upozorňuje Réka Sabová.

Kedy začať s návštevou detského stomatológa?

Je dôležité začať s prehliadkami u zubára čím skôr, aby si dieťa vybudovalo návyk. „S deťmi je ideálne navštíviť potom detského zubára už od prerezania prvých zúbkov, spoznať ambulanciu a naučiť sa stomatológovi dôverovať,“ odporúča detská stomatologička.

Na návštevu zubára by mali dieťa pripraviť už rodičia doma. „Mali by im vysvetliť, že je normálne chodiť k zubárovi, že k nemu chodievajú aj oni a že im len skontrolujú zúbky, a keď sa náhodou pokazia, tak ich treba ošetriť. Aby dieťa pochopilo, že je to normálna vec,“ dodala. 

Rodičia by sa mali vyhýbať vyjadreniam typu „bude ťa to bolieť“ alebo „ak budeš zlý, pôjdeš k zubárovi“. Dieťa potom návštevu u zubára nemôže vnímať inak ako negatívne. „Niekedy pomôže, ak si do kresla sadne rodič a skontrolujeme mu chrup, prípadne ho ošetríme. Dieťa vidí, že tam sedí otec alebo mama a že je to v poriadku,“ dodala stomatologička. 

Nájsť detského zubára nie je jednoduché, s deťmi pracuje len málo stomatológov. Detský stomatológ musí vedieť komunikovať s dieťaťom, mal by mať pochopenie aj trpezlivosť. „Deťom púšťame rozprávky. Máme tiež špeciálnu hračku so zúbkami, kde im ukazujeme, čo budeme robiť a ako si majú čistiť zuby. Všetko robíme hravou formou, nazývame to tak, aby to dieťa pochopilo. V KRÄU CLINIC nevŕtame, ale ,šteklíme‘. Nemôžeme dieťaťu povedať, že ideme vŕtať zub,“ opísala postup ošetrenia malých pacientov detská stomatologička. Pre najmenších majú knižôčky, kde im ukazujú, čo im so zúbkami budú robiť. „So zrkadielkom zase hľadáme a rátame zubožrútov a všetkých ich pochytáme,“ dodala.

Odborníci odporúčajú rodičom jednoduchý trik – brať deti so sebou aj na vlastnú preventívnu prehliadku k zubárovi. Deti si tak zvyknú, že návšteva zubára pre rodičov nie je negatívnou skúsenosťou, ale bežnou aktivitou.


 O KRÄU CLINIC

Moderná stomatologická klinika KRÄU CLINIC, fungujúca v Bratislave od decembra 2022, ponúka komplexné stomatologické služby, ako sú diagnostika a záchovná stomatológia, detská stomatológia (pedostomatológia), chirurgia a implantáty, protetika, ortodoncia, endodoncia, dentálna hygiena, paradontológia a estetika. Vďaka lekárskemu tímu zloženému výlučne len zo skúsených odborníkov rôznych špecializácií je možné prihliadať na každé ošetrenie komplexne a nájsť pre každú situáciu čo najlepšie možné riešenie bez kompromisov. Každému klientovi je vypracovaný individuálny liečebný plán na mieru, prihliadajúc na jeho zdravotný stav, potreby i osobné preferencie. Plán šetrí klientom čas aj peniaze a poskytuje im prehľad o plánovaných ošetreniach.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.