Banány

Podľa posledných výskumov majú banány nezanedbateľný upokojujúci účinok; ich konzumácia sa preto odporúča aj pri poruchách spánku. Okrem všeobecne známej žltej odrody banánov existuje aj zelenkastý (menší) druh banánov,...

freepik_banana_tree_23

... ktoré pripomínajú chuť citrónov a druh banánov s červenkastou dužinou, ktoré majú chuť pomarančov (s týmito špeciálnymi banánovými odrodami sa možno zoznámiť pri návšteve tropických krajín).

Banány pochádzajú z Ďalekého východu, no udomácnili sa vo väčšine teplých a vlhkých oblastí, hlavne v Afrike a južnej Amerike. Banánovník rastie približne osemnásť mesiacov a potom zarodí asi 200 plodov. Banány sa zbierajú nezrelé a v chladných priestoroch obchodných lodí (cca 13 stupňov Celzia) pomaly dozrievajú.

Plody banánovníka sú bohaté na sacharidy, preto rýchlo zasýtia. Obsahujú tiež značné množstvo veľmi dôležitého draslíka, ktorý tvorí v organizme protiváhu sodíka (viažúceho vodu a zvyšujúceho krvný tlak). Pri nedostatku draslíka sa objavujú príznaky ako: malátnosť, nervozita, bolesti svalov, poruchy trávenia, problémy so srdcom...
Banány sú mimoriadne bohaté na vitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B a pôsobia hojivo na žalúdočnú sliznicu; zistilo sa, že v krajinách, kde sa pravidelne konzumujú, je najnižší výskyt rakoviny žalúdka. Podľa posledných výskumov banány pomáhajú aj pri poruchách spánku.

Pri kúpe banánov sa treba vyhnúť plodom s malými hnedými škvrnami, ktoré už začali podliehať skaze; nezrelé, zelené banány majú zasa "zemiakovú" chuť a preto ich treba nechať doma dozrieť. Najlepšie banány sú, samozrejme, z bio-produkcie; takéto plody sú síce drahšie a menšie, ale kvalitnejšie (vhodné predovšetkým pre deti a ľudí s podlomeným zdravím). Zároveň však platí: Vždy je lepšie je konzumovať bežne dostupné banány, ako žiadne!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.