Anémia nie je jarná únava. Toto sú varovné signály.

Napísal MojaLekáreň 02. máj 2023

Anémia (chudokrvnosť) má veľmi podobné príznaky ako to, čomu ľudovo hovoríme jarná únava. Varovné signály, prísun vitamínov a minerálov s príchodom jari zanedbávame. Medzi rizikové skupiny patria vegetariáni, vegáni, ženy so silnou menštruáciou, tehotné a dojčiace ženy.

fe_vitamin_23

Suplementáciu vitamínov, minerálov a stopových prvkov na jar Slováci výrazne podceňujú! Predaj niektorých, oproti zime klesá. Patrí medzi ne aj železo, ktoré na jar a v lete nakupujeme na stránkach MojaLekáreň.sk o 60% menej, ako v zimných mesiacoch. Pritom medziročne sa od jesene do jari jeho predaj takmer nemení a je oň záujem. Chybnými domnienkami môžeme významne podceniť starostlivosť o naše zdravie.

Únava, bledá pokožka, dýchavičnosť - to je zopár základných príznakov, ktoré môžu signalizovať nedostatok železa v krvi, teda anémiu.  Najmä na jar si ju tak môžeme ľahko zameniť s pocitom jarnej únavy. Mäso je základným zdrojom železa pre naše telo, takže do rizikovej skupiny patria vegetariáni a vegáni. Anémia je tiež veľmi častým problémom žien so silnou menštruáciou trvajúcou týždeň aj dlhšie. ”V týchto prípadoch by sme dopĺňanie železa určite nemali podceniť bez ohľadu na ročné obdobie,” varuje lekárnička online poradne MojaLekáreň.sk, Kamila Horníčková. Príznakom anémie sú podľa nej tiež časté závrate, zatmievanie pred očami pri rýchlom vstávaní. Chudokrvní ľudia trpia opakovanými infekciami a zlým hojením rán. Ak má človek už stanovenú anémiu, teda vážnejší pokles červených krviniek, je vhodné, aby sa zameral na príjem nielen železa, ale aj kyseliny listovej, vitamínu B a vitamínu C, ktoré vstrebávaniu železa a zužitkovaniu telom napomáhajú. To nie len v zimných mesiacoch, ako sa mylne domnievame,” hovorí lekárnička. Železo ako doplnok stravy je ideálne jesť nalačno, pretože môže dráždiť žalúdok a nIektoré potraviny zároveň vstrebávanie železa znižujú. Napríklad mlieko a mliečne výrobky.

Tehotné, dojčiace ženy a deti sú riziková kategória, ktorá s nedostatkom akýchkoľvek mineráov, vitamínom a stopových provkov a ich dopĺňaním musí pracovať veľmi uvážene. Kamila Horníčková preto odporúča prírodné zdroje, ako napríklad Floradix. “Suplementáciu volíme uvážlivo, na základe skutočne nedostatočného vstrebávania zo stravy alebo na základe odporúčania lekára, “ upozorňuje.

 V jedálničku by v týchto mesiacoch nemalo podľa nej chýbať  viac zelených jarných byliniek ako pŕhľava, špenát, červená repa, mrkva, tiež kvalitné hovädzie mäso. Ďalšími zdrojmi železa sú strukoviny, quinoa, tekvicové semienka, mak, brokolica, horká čokoláda, sušené ovocie (predovšetkým marhule), orechy, trstinová melasa, šťava zo sliviek, pšeničné klíčky, figy, ďatle, morské riasy. Blížiace sa dovolenky s pobytom pri mori v tomto prípade Slovákom určite nahrajú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.