Najobľúbenejšie včelie produkty. Ktoré máte doma aj vy?

Keď vám povieme, aby ste si predstavili nejaký užitočný hmyz, ktorý vám napadne ako prvý? Stavíme sa, že včela. Ich dôležitosť nemusíme vysvetľovať. Zamerajme sa však teraz na rôzne včelie produkty. Aké rôzne máte doma?

shutterstock_propolis_tinktura_22

Včely nám nedávajú iba med

Celkom určite vám doma nechýba med. A ak áno, mali by ste to napraviť. Vzniká tak, že včela obohatí nektár látkami zo svojho tela, uskladní ho v plástoch a tam dozrieva na med. Čo sa jeho účinkov týka, nie nadarmo sa hovorí, že med tvorí polovicu domácej lekárne. A druhú polovicu chutná medovina. No dobre, to už trochu preháňame, ale nič to nemení na fakte, že med je zdrojom rôznych vitamínov a zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

Zďaleka nie tak často používanou, ale vzhľadom na výskumy v posledných desaťročiach rozhodne zaujímavou, je materská kašička. Je to výživná látka, ktorou sú vyživované larvy aj kráľovné. Obsahuje hneď niekoľko prospešných látok a má dobrý vplyv na krvotvorbu, srdce, či dýchacie ústrojenstvo.

„Nabitý“ prospešnými látkami je aj peľ, ktorý je pre včely ich základnou potravou a prinášajú si ho v obnôžkach na zadných nohách. Peľ pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a podporuje funkcie žalúdka. Taktiež podporuje prekrvenie, tvorbu červených krviniek a celkové zdravie človeka.

Aj včelí jed sa dá pozitívne využiť

Neznáme nie sú ani účinky prírodného antibiotika, propolisu. Táto prírodná látka je získavaná z balzamov živicovej povahy. Obsahuje až 34 liečivých zložiek. Najčastejšie sa používa vo forme účinnej propolisovej tinktúry, ktorá skvelo dezinfikuje, znižuje tvorbu niektorých baktérií, vírusov aj plesní. Dokáže lokálne tlmiť bolesť.

Aj včelí jed, apisin, ktorý sa tvorí v jedových žľazách včiel, môže mať pozitívne účinky. Konkrétne na kĺby, zapálené nervy, či pri reumatizme. Predáva sa vo forme masti s obsahom apisinu, ktorá sa nanáša na pokožku v tenkej vrstve a dôkladne sa vtiera.

Zdroj obrázka: Autor: Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.