5 dôvodov, prečo naše telo potrebuje magnézium

Každý to pozná – únava, stres, vyčerpanie a niekedy aj nepríjemná bolesť hlavy. Či už tieto pocity zažívate v pondelkové ráno v práci alebo doma pri deťoch, tieto ťažkosti vedia poriadne potrápiť človeka.

magnezium_mg22

Môže sa za nimi však skrývať nedostatok minerálov alebo vitamínov, ktoré telo potrebuje na zdravé fungovanie. Jedným z nich je aj magnézium. Viete, prečo by ste ho mali užívať každý deň a v akých situáciách vám môže pomôcť?  

1.     Prevencia proti bolesti hlavy

Bolesti hlavy sa vyskytujú skoro u každého a niektorí trpia aj najhoršou formou bolesti hlavy – migrénami. V tomto stave nedokážete pracovať, fungovať, ani sa poriadne pohybovať. Jediné, čoho ste schopní, je zatvoriť sa do izby, zastrieť záclony, vypnúť všetky ruchy a pokúsiť sa zaspať. Migrénové bolesti hlavy môžu byť extrémne bolestivé a často spôsobujú príznaky, ako je nevoľnosť, vracanie a citlivosť na svetlo a hluk. Bolesti hlavy alebo migrény môžu byť spôsobované aj nedostatkom magnézia. Doplnenie horčíka môže mať blahodarne účinky na bolesť hlavy, ako jej predchádzaniu, tak aj liečeniu. Magnézium pôsobí v tele ako neuroregulátor, ktorý zabraňuje cievnym sťahom, zhlukovaniu krvných doštičiek, má vplyv na receptory v mozgu a pôsobí aj na tvorbu a uvoľňovanie viacerých cievnych a zápalových látok v mozgu.  Ak sa nechcete dopovať liekmi proti bolesti, je lepšie siahnuť po magnéziu. Je dokázané, že ľudia, ktorí trpia migrénami, majú nižšiu hladinu magnézia v krvi a aj nižšie hodnoty koncentrácie vnútrobunkového magnézia v porovnaní s ľuďmi, ktorí nemajú problém s bolesťou hlavy.

2.     Pomocník v obrane proti stresu

Množstvo štúdií preukázalo, že ak je ľudské telo v strese, spotrebováva viac magnézia než v pokojnom stave. Naše telo sa pri strese pripravuje na boj. Tento stav si naše telo pamätá ešte z dôb, keď sme lovili mamuty a išlo nám každý deň o prežitie. Pri strese ľudské bunky vo veľkej miere vylučujú magnézium a naopak absorbujú vápnik. Preto je veľmi dôležité dopĺňať horčík, a to najmä v stresových situáciách.

3.     Nevyhnutný pri športe

Pripravujete sa do posilňovne – máte zbalené všetko, cez tepláky, trička, tenisiek, uteráku, ale nesmiete zabúdať aj na magnézium! Počas cvičenia potrebujete viac horčíka, ako keď odpočívate, v závislosti od aktivity. Pri športovaní sa spotrebuje veľké množstvo energie. Doplnenie magnézia môže byť obzvlášť prospešné na zlepšenie cvičebného výkonu u starších dospelých a tých, ktorí majú nedostatok tohto minerálu. Magnézium naviac pôsobí relaxačne na svaly, pomáha tak predchádzať kŕčom stehien a lýtok, ktoré sa môžu vyskytovať u športovcov.

  1. 4.     Posilňuje kosti

Horčík je rozhodujúci pre udržanie zdravia kostí a ochranu pred stratou kostnej hmoty. V skutočnosti sa 50 – 60 % horčíka vo vašom tele nachádza vo vašich kostiach. Je známe, že magnézium má spolu s inými vitamínmi vplyv najmä na stavbu kostí a zubov. Viaceré štúdie zistili významnú spojitosť medzi hustotou kostí a hladinou horčíka v krvi. Vstrebávanie a aj hladina horčíka vekom klesá, preto je potrebné dopĺňať ho každý deň. Okrem toho, že horčík pomáha v budovaní kosti, jeho úloha v tele je mnohonásobná. Stimuluje hormón kalcitonín, čo pomáha odstraňovať prílišné množstvo vápnika z krvi.

5.     Hydratuje

Pitný režim je základ zdravého životného štýlu o to viac s prichádzajúcimi letnými dňami. Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva až dva a pol litra tekutín denne. Počas horúcich letných dní sa odporúčaná dávka tekutín zvyšuje na tri litre. Dôležité je však vedieť, aké tekutiny prijímame. Pri sladených nápojoch, alkohole a káve sa nám do tela nedostane dostatok vody na to, aby sme boli hydratovaní. Je preto nevyhnuté denne piť čistú, nebublinkovú a nesladenú vodu, minerálnu vodu alebo bylinkové čaje. Ak si neviete predstaviť ráno bez šálky kávy, potom k nej nezabudnite vypiť aj pohár vody. Aby ste vedeli ostať po celý deň dostatočne hydratovaní, pridajte si do vody aj magnézium. Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín.

TIP - Denná dávka magnézia

V súčasnosti je zložité získať dostatok magnézia z jedla. Rýchlym a nezdravým životným štýlom, stresom a prepracovanosťou mnoho krát človek nemá čas si pripravovať jedálniček na každý deň, o to viac sledovať, či konkrétne potraviny obsahujú dostatok potrebných minerálov. Riešením je preto užívanie výživových doplnkov. Maxi Vita Stick Pack Magnézium je výživový doplnok, ktorý obsahuje magnézium v kombinácii s vitamínom C a B komplexom. Účinný prášok sa nachádza v praktických malých vrecúškach, ktoré si viete pribaliť do kabelky, športovej tašky alebo aj do peňaženky. Obsah vrecka stačí vsypať do úst a nechať rozpustiť. Aktívne látky sa do organizmu lepšie vstrebajú a majú rýchlejší účinok.  Maxi Vita Magnézium je ideálnou možnosťou pre športovcov, pri nadmernej fyzickej záťaži alebo aj pri psychickom vypätí. Obsiahnutý vitamín C a B komplex navyše podporuje imunitný systém, činnosť svalov, srdca a nervovej sústavy. Viac informácii na www.vitar.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.