Vitamín C a jeho nezastaviteľná sila

Vitamín C patrí k najznámejším vitamínom vôbec. Najmä počas prechodného obdobia a zimy sa ním zvykneme doslova „dopovať“. Pomáha totiž k správnej funkcii imunitného systému, ktorý telo bráni pred nebezpečnými vírusmi a infekciami.

shutterstock_c_vitamin_food

Jeho optimálnu dávku by sme si mali však zabezpečiť po celý rok. Nestará sa totiž len o našu obranyschopnosť, funkcií má oveľa viac. Ak trpíme jeho nedostatkom, nemusia sa nám vyhnúť problémy.

Zvýšená chorobnosť?

Každého z nás z času na čas potrápi prechladnutie, chrípka či angína. Obzvlášť počas „vyhlásených“ chrípkových sezón, kedy sa okolie nebezpečnými vírusmi len tak hemží. Pokiaľ vás však choroby trápia opakovanie, niekoľkokrát za rok, mali by ste sa mať na pozore. Môže ísť práve o príznak nedostatku céčka.

Pomalé hojenie rán?

Vedeli ste, že vitamín C pomáha vytvárať nové tkanivá? Túto jeho vlastnosť telo ocení najmä vtedy, ak vás postihol nepríjemný úraz, alebo ste po operácii. Aj vďaka céčku sa totiž rana rýchlejšie zacelí, zahojí.

Zápaly?

Zápal a krvácanie ďasien trápi čoraz viac ľudí. Ide o prvotný príznak vážneho ochorenia ústnej dutiny – paradentózy. Ak sa včas nerieši, môže postihnutého úplne pripraviť o zuby. Najčastejšou príčinou je práve zanedbaná hygiena a nedostatočná starostlivosť o zdravie ústnej dutiny. V niektorých prípadoch však stojí za krvácaním ďasien práve nedostatok vitamínu C, preto jeho dostatok určite netreba podceňovať.

Suché vlasy a lámavé nechty?

Najmä ženy sa ťažko pasujú so zlou kvalitou vlasov či nechtov. Neraz investujú nemalé peniaze do kozmetiky, ktorá im má s podobnými problémami pomôcť. V týchto prípadoch však treba hľadať príčinu, ktorou môže byť chýbajúci vitamín C v kombinácií so zinkom. Ich nedostatok sa najskôr prejaví na kráse pokožky, vlasov a nechtov.

Spomalený metabolizmus?

Metabolizmus sa časom mení u každého človeka. Kým v mladosti funguje ako hodinky, s pribúdajúcimi rokmi sa jeho činnosť spomaľuje. Samozrejme, ovplyvňujú ho i ďalšie faktory, najmä životný štýl; no prekvapivo k nim patrí aj hladina vitamínu C v tele.

Okrem osvedčených citrusov ho možno nájsť aj v potravinách ako čili papričky, kel, brokolica, jablko, hruška, ostatnom exotickom ovocí či zelenej paprike. Ani dôsledne zostavený jedálniček s dostatok céčka nemusí telu zabezpečiť potrebnú dávku. Vhodným spôsobom tak môže byť výživový doplnok (napríklad MaxiVita Vitamín C + Zinok), ktorý obsahuje prírodný komplex vitamínu C a zinku. Spomínane látky sa totiž významne  podieľajú na funkcii imunitného systému. Sú nevyhnutné na udržanie dobrého zdravotného stavu ako imunity tak aj celého organizmu. A v neposlednej rade prispievajú k zníženiu miery únavy a vyčerpania, normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.