Ako čítať tehotenský ultrazvuk? Ľahko!

Napísal Kristína Chudá 07. jún 2021

Hneď, ako sa nastávajúce mamičky prehupnú z prvého trimestra do druhého, nemôžu sa dočkať okamihu, kedy gynekológ prezradí pohlavia očakávaného bábätka. Ak ste v poslednej dobe mali ultrazvuk a chcete vedieť, ako v ňom „čítať“, určite si prečítajte naše rady. Teda, ako sa orientovať v obrázkoch z 2D ultrazvuku?

uzv_2021

1. Text a čísla v hornej časti ultrazvuku

Väčšina nemocníc a ultrazvukových centier využíva tento priestor iba na podrobnosti, ako je meno nastávajúcej mamičky, referenčné číslo nemocnice alebo nastavenie ultrazvukového prístroja. Tieto informácie nemajú nič spoločné s tým, čo vidíte na ultrazvuku, čiže tieto informácie môžete v kľude ignorovať.

2. Vždy začnite od vrchnej časti obrázku

Horná časť ultrazvuku je miestom, kde bola umiestnená ultrazvuková sonda. Inými slovami, obrázok, ktorý vidíte, ukazuje, ako tkanivá vyzerajú, skôr zo strany ako z hora. Ak máte ultrazvuk svojej maternice, potom to, čo vidíte v hornej časti vášho ultrazvuku, bude obrys tkanív nad maternicou. Keď sa pozriete ďalej, smerom dolu, uvidíte hlbšie tkanivá ako je výstelka maternice, vnútro maternice a zadná strana maternice.

3. Všímajte si rozdiely vo farbách

Väčšina ultrazvukových snímok je čiernobielej farby, ale aj tu môžete vidieť rozdiely v odtieňoch čiernobielej. Rozdiely vo farbách pochádzajú z rozdielov v hustote „materiálov“, ktorými zvuk prechádza. Pevné tkanivá, ako sú kosti, sa na ultrazvuku objavujú ako biele miesta, pretože vonkajší povrch odráža viac zvuku. Tkanivá, ktoré sú naplnené tekutinou, ako je plodová voda v maternici, sa objavujú ako tmavé miesta.

4. Spoznajte vášho drobca

Vaše dieťa na ultrazvuku bude tiež „šedé“ alebo „belavé“ a bude umiestnené v plodovej vode (v tmavej oblasti vášho lona). Podrobnosti, ktoré vidíte na obrázku, budú závisieť od štádia tehotenstva. Napríklad po ôsmich týždňoch bude plod vyzerať ako gumovitý medvedík alebo fazuľka; po 12tom týždni budete môcť identifikovať len hlavičku svojho dieťaťa; po 20tom týždni budete môcť vidieť chrbticu, očká, nôžky a srdiečko.

5. Dievčatko alebo chlapec?

Približne po 18tom až 20tom týždni budete mať ultrazvuk, na ktorom by malo byť vidieť pohlavie bábätka. Ak čakáte dievčatko, potom lekár na monitore označí tri čiarky vedľa seba, ktoré spolu utvoria tzv. Kávové zrno. Medzi nožičkami sa skôr ukazuje písmeno B, ktoré tvoria pysky, priestor medzi genitálií a plodovým obalom je voľný. Ak má sa vám narodiť chlapček, potom si v tomto priestore všimnete hrbolček či dokonca „chvostík", viditeľný býva tiež miešok. Napriek tomu na svoj odhad nespoliehajte stopercentne, veď je mnoho prípadov, kedy bolo pohlavie samotným ultrazvukom niekoľkokrát potvrdené a na pôrodnej sále napriek tomu zavládlo nečakané prekvapenie.


https://www.wikihow.com/Read-an-Ultrasound-Picture

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.