Social freezing pohlavných buniek ako nádej pre staršiu aj mladšiu generáciu

Súčasný trend založiť si rodinu až v neskoršom veku prináša so sebou mnohé výhody ako zrelosť partnerov či finančné zabezpečenie rodiny, ale aj mnohé úskalia alebo problémy. Počet neplodných párov sa zvyšuje a je to čiastočne spôsobené aj spoločenským trendom zakladať si rodinu vo vyššom veku.

gravidita_freepik_com

Na 3. svetovom IVF kongrese sa významní svetoví odborníci okrem iného vyjadrovali k téme social freezing. Jedná sa o najnovší trend vo vyspelých krajinách, kedy si ženy na začiatku svojej kariéry môžu nechať zamraziť svoj biologický materiál, aby ho neskôr mohli využiť na splodenie vlastného zdravého potomstva. Online kongresu sa zúčastnila aj popredná odborníčka v oblasti neplodnosti a asistovanej reprodukcie na Slovensku z reprodukčnej kliniky ReproMedica, MUDr. Ľuboslava Petrová: „Social freezing je trendom najmä v zahraničí. Využívajú ho hlavne mladé ženy pre uchovanie genetického materiálu pre plánovanie rodičovstva v neskoršom veku. Myslím, že čoskoro si aj naše mladé emancipované ženy budú chcieť uchovať svoj genetický materiál, aby mohli mať vlastné dieťa v neskoršom veku.“

Social freezing však nemá len vyššie spomínaný význam. Poskytuje aj možnosť mať zdravú rodinu mnohým mladým pacientom s rôznymi zdravotnými diagnózami, kvôli ktorým musia podstúpiť agresívnu liečbu, ktorá môže mať negatívny vplyv na ich pohlavné bunky. Mladí muži či mladé ženy si môžu napríklad pred rádio alebo chemoterapiou nechať odobrať svoje pohlavné bunky a nechať ich zamraziť. Ak si budú chcieť po vyliečení založiť rodinu, ich genetický materiál bude nepoškodený. „Úspešnosť liečby rakoviny je v súčasnosti veľmi vysoká a bude sa naďalej zlepšovať. Avšak pri chemoterapii či rádioterapií dochádza k poškodeniu genetickej informácie v pohlavných bunkách, čo môže negatívne ovplyvniť budúci plod. Preto by mal byť tento druh liečby pre týchto pacientov preplácaný zdravotnou poisťovňou," vysvetľuje na margo social freezing Dr. Petrová.

Ďalšou zaujímavosťou kongresu bol popis transplantácie vaječníkového tkaniva. Liečba sa týka mladých onkologických pacientov, ktorým sa pred liečbou odoberie zdravé tkanivo, zamrazí sa a po liečbe sa transplantuje naspäť. Keď sa tkanivo uchytí, produkuje zdravé pohlavné bunky, keďže nebolo zasiahnuté rádio alebo chemoterapiou či inou agresívnou liečbou. „Túžba mať geneticky vlastné dieťa je najmä u žien veľmi vysoká a my odborníci by sme sa mali snažiť im ju poskytnúť v maximálnej možnej miere, hovorí Dr. Petrová.

Darcovstvo pohlavných buniek je pre mnohé páry jediná šanca, ako si založiť rodinu. Na Slovensku

približne 15—20 % párov rieši problém sterility. U 30 % párov je príčina neplodnosti na strane muža. Pre niektorých z nich existuje jediná možnosť ako sa stať rodičom, a to oplodnenie vajíčok partnerky darcovskými spermiami. Platí to aj pre ženy. Asi 20 % žien nemôže vyprodukovať zdravé a životaschopné vajíčko, ktoré by bolo možné oplodniť. Pre tieto ženy je vajíčko od darkyne jedinou možnosťou, ako sa stať matkou. „Social freezing je budúcnosť asistovanej reprodukcie. Vajíčko mladej ženy, hoci oplodnené v neskoršom veku, má oveľa väčší potenciál sa prijať a žene tým dáva možnosť donosiť geneticky vlastného potomka," dodáva Dr. Petrová.

Páry, ktorým sa nedarí otehotnieť, potrebujú presné informácie, aby sa vedeli správne rozhodnúť. Viac informácii o asistovanej reprodukcii, darcovstve pohlavných buniek či social freezing nájdete na https://prenovyzivot.sk/.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.