S jarou prichádzajú alergie

Alergia je neprimeraná odpoveď imunitného systému na podnety z okolia. Na jar sa vzduch nasýti peľmi. Alergickú sezónu začína vo februári lieska a jej sezóna trvá cca 50 dní. K nej sa pridáva jelša a potom breza, ktorá je hlavným jarným alergénom. 

alergia_zaciatok21

V závislosti od rýchlosti nástupu jari sa nepriaznivé obdobie buď rozloží na dlhšie obdobie alebo sa sústredí do menšieho počtu intenzívnych dní. Vtedy sú následky horšie. Prevaha peľov stromov v ovzduší trvá do mája až júna, potom nastúpia pele tráv.

Môžu za to prostredie a dedičnosť

Alergia postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergie môžu prechádzať z jedného druhu do iného– ekzémy, potravinové alergie, bronchiálna astma. Poznáme aj skrížené alergie. Pravdepodobnosť, že niekto bude alergikom rastie s výskytom alergie v rodine. Môže za to dedičnosť, ale hlavne zmeny vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Až 40 % populácie má k nejakej alergii vrodené predpoklady. O 30 rokov vraj bude alergický každý druhý človek.

Aká je alergická nádcha

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia. Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí,  môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava.

Alergológovia  a imunológovia varujú

(zdroj: https://www.imunovital.sk/)

Ak sa alergická nádcha podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma, ktorou trpí až 30% pacientov s diagnózou alergickej nádchy.

Diagnostika alergie

Robí sa s pomocou vpichového testu  – ide o kožný test na predlaktí s konkrétnymi alergénmi.

Liečba alergickej nádchy a bronchiálnej astmy

Liečba spočíva v :

  1. Obmedzení kontaktu s alergénom
  2. Riešení príčin ochorenia
  3. Odstránení príznakov (Je to  symptomatická liečba, na ktorú používame symptomatické lieky (antihistaminiká, lokálne kortikosteroidy, …) uľavujú od príznakov alergie.

Na symptómy pomáha Vincentka

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., vysvetľuje: „Pri nádchach a zápalových procesoch prináša úľavu osvedčený liek starých materí, prírodná minerálna voda Vincentka. Je to 100% prírodný produkt na elimináciu nepríjemných sprievodných prejavov alergií. Pomáha na obnovu prirodzeného prostredia nosových slizníc. Predovšetkým spriechodňuje dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke majú schopnosť rozpúšťať hlieny. Aj pri peľových alergiách pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice. Umožňuje tak optimálne fungovanie slizničnej imunity. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja. Používanie nie je obmedzené dĺžkou užívania ani frekvenciou za deň.“

Ďalej upozorňuje, nato že Vincentka zvlhčuje sliznicu celej nosovej dutiny a nosohltanu predovšetkým pri pobyte v prostredí s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, v priestoroch vykurovaných ústredným kúrením a v prostredí znečistenom prachovými časticami. Odporúča si ňou vyčistiť dutiny aj po príchode domov z jarnej prechádzky, keď sa do dýchacích ciest dostávajú alergény peľov, plesní a prachu.

Viac informácií je na www.vincentka.cz .

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.