Jack sa smial sa 17 hodín denne, prečo?

Napísal Kristína Chudá 20. január 2021

Rodičia z Winscombe boli neskutočne šťastní, keď sa im narodil malý Jack 11. mája 2014. Deti sa smejú rady a často. No malý Jack nebol šťastné ani veselé dieťa, hoci sa stále smial. Záchvaty smiechu sa objavili prvý raz dva týždne po narodení a opakovali sa znova a znova, bezdôvodne.

mozog2021

Jackova mama, pani Youngová (32) povedala: „Jeho smiech nebol ničím výnimočný a odlišný. Dlho sme nemali ani len poňatia, prečo sa toľko smeje. "

V šiestich týždňoch šiel Jack prvý raz na poradňu a vyjadrenie pediatra? Nikdy predtým nepočul tak malé dieťa, aby sa stále smialo. No keď sa ich drobec smial 17 hodín denne, teda aj v noci, zbystrili pozornosť.  

Bolo to bolestivé obdobie. Vedeli sme, že je niečo v neporiadku, ale netušili sme, čo. Ten bezmocný pocit nás zabíjal. Vôbec sme nespali a prosili lekárov, aby už niečo urobili. Detský smiech je neskutočný a krásny, no v našom prípade Jackov smiech bol prejavom vážnej choroby,“ dodala pani Youngová. 

„Ľudia nám vraveli, že akého máme šťastného chlapca ale od šťastia sme boli na míle ďaleko," hovoria manželia Youngovi.

V novembri 2014 lekári odhalili krutú pravdu! Výsledky MRI vraveli za všetko. Výbuchy smiechu boli totiž vyvolané benígnym mozgovým nádorom s veľkosťou hrozna, takzvaným hypotalamický hamartom. Ten spôsobil epileptické záchvaty - nazývané ako "záchvaty smiechu". 

Je to veľmi zriedkavý nezhubný nádor, ktorý tlačil na spánkový lalok. V tejto oblasti sa nachádzajú okrem iného riadiace centrá pre počúvanie, rečové porozumenie a pamäť. Hypotalamický hamartóm je benígny vrodený nádor, ktorý vzniká pri abnormálnom embryonálnom vývoji mozgového tkaniva asi v druhom mesiaci tehotenstva.

Po dvoch rokoch nekonečných nocí, presne 16. júna 2016 Jacka čakala desaťhodinová operácia a nádor sa podarilo lekárom v Bristolskej nemocnici úspešne odstrániť.

„Vidieť, ako môj malý Jack odchádza na operačný sál, bol najhorší deň v mojom živote. Musela som podpísať dokument, kde stálo, že v prípade komplikácii a možného úmrtia nebudem nemocnicu žalovať. Podpísala som to, no sama neviem ako. Celá som sa triasla a prosila Boha o pomoc," povedala jeho matka.  

Nasledujúce ráno bolo osudné pre rodičov Youngovich. „Sedeli sme a čakali, či sa zasmeje.  Nezasmial sa!. Ale keď sa prvýkrát na nás usmial, bol to neopísateľne úžasný pocit a boli sme tým hore a lekárom nesmierne vďační "

Ten pocit strachu, keď sa Jack smeje, ich už bude strašiť asi dokonca života. Teraz je z Jacka zdravý a veselý chlapec.

„Hypotalamický hamartóm je tak vzácne a zriedkavé ochorenie a chcem, aby všetci rodičia na svete vedeli, že na konci tunelu je svetlo. Nevzdávajte sa, bojujte a vyhráte,“ odkázala všetkým rodičom.


Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/health/article-6433023/Baby-giggled-17-hours-day-actually-rare-brain-tumour-caused-laugh.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.