Biorytmy

Viete čo sú biorytmy a čo vyjadrujú? Veríte, že môžu ovplyvňovať aj váš život? Skúste sa začítať do článku a potom sa rozhodnite. Na existenciu biorytmov, rytmicky striedajúcich sa cyklov v živote človeka, došiel praktický lekár z Berlína Wilhelm Fliess začiatkom 20.storočia.

biorytmus18

Pri svojej práci vypozoroval, že sa tieto cykly striedajú na emocionálnej a fyzickej úrovni. Neskôr rakúsky profesor Alfred Telscher identifikoval tretí intelektuálny cyklus. Vnímanie týchto cyklov je u každého človeka individuálne a začína sa cyklom narodenia a končí jeho smrťou. Napríklad fyzický cyklus je najkratší a ovplyvňuje našu energiu, výdrž, sebadôveru ale aj agresivitu.

Tieto rytmy majú dve polarity pozitívnu a negatívnu. Sú dni, keď sme viac aktívne a vnímavé či sme bez záujmu a to bez racionálneho dôvodu. Môže to súvisieť aj s prechodom z jednej polarity do druhej. Preto tieto dni sú kritické.

Vo všeobecnosti existujú dané biorytmy ktoré sú najvhodnejšie pre aktivity a oddych, napriek zdaniu, že niekto sa cíti skôr „nočným vtákom“ alebo ranostajom. Po rokoch nerešpektovania ľudských biorytmov doľahne na človeka únava a čuduje sa prečo. Porovnajte vaše zvyklosti a spôsob života so všeobecne vypracovanými biorytmami, ktoré sa odvíjajú od hodín dňa.

4-6 hodina:
+ v tomto čase je čerstvá krátkodobá pamäť, preto si môžete zopakovať vedomosti, ktoré potrebujete na skúšku, prípadne prezentáciu
- telo je citlivejšie na bolesť
* aby ste si zachovali čo najviac energie vstávajte okolo 6,30

6-7 hodina:
+ čas vhodný na športovanie

8 hodina:
* práve teraz by ste mali dodať vášmu telu energiu v podobe raňajok

9-12 hodina:
* tieto hodiny sú určené na štúdium a prácu 
- vyhýbajte sa sýtym raňajkám spojených so skorým obedom - brunch, môže vás to „odrovnať“

11-13 hodina:
* čas obeda

13-14 hodina:
- po obede výkonnosť klesá, neriešte vážne problémy
+ telo je odolnejšie voči bolesti

14-18 hodina:
+ telo sa po obede zaktivovalo, stúpa fyzická aj mentálna výkonnosť a vrcholí po 17. hodine 
* práve tento čas je vhodný na štúdium, manuálne práce

Čas po 18. hodine je určený pre celodenné uvoľnenie a jedlo, ktoré by ste mali stihnúť do 19,30. Večer sa zvýrazňujú naše čuchové a chuťové zmysly, preto pozor na konzumáciu pred televízorom. Spať by ste mali ísť okolo 23 hodine, aby telo malo dostatok času na regeneráciu a prečistenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.